Ah. taj pubertet!

Teško da možemo da pronađemo osobu koja misli da joj je pubertetski period prošao kao od šale. Ali ipak, gotovo da nema onog ko ne pamti taj period po nečemu posebnom i rado ga se seti.

Pubertet se odnosi na period života između detinjstva i mladosti. To je period rasta i razvoja osobe u polnom, fizičkom i psihičkom smislu. Kada će pubertet početi zavisi od više stvari. Taj period traje otprilike od 10 do 15 godina.

Vremena se menjaju. Iz godine u godinu dolaze nove generacije. Nekada su stvari bile drugačije, možda teže. Ali ako smo se uverili u nešto u poslednjih godinu dana, to je da uvek može da bude gore. I da budemo spremni da se prilagodimo svemu.

Deca imaju idole, osobe čije ponašanje žele da prisvoje kao svoje ili žele da poseduju njihov spoljašnji izgled. Današnji idoli su drugačiji od idola naših baka i deka. Aktuelna su pitanja o uticaju raznih osoba na tinejdžere danas. Ali ja mislim da dobro vaspitana deca koja imaju dobro izgrađen sistem vrednosti neće pasti pod uticaj većine.

Sa druge strane, neke stvari deca moraju sami da prođu. Ne možete ih držati zauvek zaključane pod staklenim zvonom. Na taj način sazrevaju. Stvaraju iskustvo. Loše ili dobro. Dobro je da upoznaju mnogo ljudi. Svaka osoba ima neku svoju specifičnu osobinu ili ponašanje. Od svakoga mogu nešto da nauče. Kako žele ili ne žele da se ponašaju u životu.

U pubertetu mladi misle da im ništa ne ide od ruke. Čini im se da svi oko njih imaju talenat za nešto, a da oni sami nemaju ni za šta. Ali njihovo vreme tek dolazi. I kakvo god ono bilo njihovo je da ga sačekaju spremni. Jer ako su za nešto rođeni to je borba. Borba za bolje sutra.

Iva Milošević

Student Elektronskog fakulteta u Nišu. Srećnom me čini čitanje knjiga, crtanje i bilo kakav oblik umetničkog stvaranja. Volim životinje, posebno pse.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *