5 domaćih serija koje volimo

Autor: Iva Milošević

Složićemo se da naši filmovi i serije možda nisu propraćeni dobrim sredstvima i visokim budžetom, ali bez obzira na to ima par serija koje su kvalitetne i drugačije i koje bismo mogli više puta da gledamo.

Neke od naših najboljih serija su:

1. Kamiondžije

Priča o dva nerazdvojna prijatelja koji se susreću sa raznim problemima društvenih odnosa koji su postojali u to vreme, a neki postoje i danas. Bez obzira na prepreke, uvek se sve završi očvršćavanjem njihovog drugarstva. Kamiondžije su premijerno emitovane u periodu od 13. januara do 17. marta 1973. godine. Žanr serije je komedija, a njen scenarista je Gordan Mihić. Glavni glumci su Miodrag Petrović Čkalja kao Jare i Pavle Vuisić kao Paja. Serija je bila izuzetno popularna pa je zato od 1.januara1984. emitovan i njen drugi deo Kamiondžije 2. Pored serije snimljena su i tri nastavka u vidu filmova. 2020. godine s istim scenaristom napravljena je serija koja je omaž staroj „Kamiondžije d.o.o.”.

2. Vruć vetar

Sigurno ste uhvatili sebe kako pevate uvodne špice domaćih serija kada se neka od njih ponovo emituje na televiziji. Pesma za ovu seriju A sad, adio nastala je za samo par minuta. Vojkan Borisavljević komponovao ju je dok je čekao taksi za aerodrom. Pesmu je otpevao Oliver Dragojević. Ona govori o odlasku na daleki put, oproštaju, čekanju i nadanju. To oslikava život bilo kog čoveka i to je čini jako emotivnom pesmom. Serija je premijerno emitovana od 6.januara do 10.marta 1980. godine. Scenaristi su Siniša i Ljiljana Pavić. Inspiracija za seriju bio je brica Živojin Bidžić iz Vlasotinca. Priča prati Ljubišu Samardžića u ulozi Borijova Šurdilovića koji radi u berbernici ali uvek sanja za nečim većim, kao i o odmoru od posla i ljudi. Takođe i ovde glumi Miodrag Petrović Čkalja u ulozi Firge, njegovog ujaka. Univerzalna priča o čoveku i njegovom radu ili neradu i želji za odlaskom iz zemlje i napretku prožeta je očaravajućim humorom glavnih glumaca. Iako je prošlo čitavih 40 godina od prvog emitovanja serije, aktuelna je i danas. Sinhronizovana je na mnoge strane jezike. U Rimu je glavni glumac dobio najveće glumačko priznanje za glumca godine, a u Mađarskoj je serija Vruć vetar proglašena za najbolju stranu seriju svih vremena.

3. Bela lađa

Što se tiče ove serije mišljenja su podeljena. Jedan od razloga za je višestruko repriziranje ove serije na RTS-u, skoro svake godine, što dovodi do prezasićenja. Takođe, tu je i poslednja sezona u kojoj nema dotadašnjeg glavnog lika, pa zato mnogi misle da je promašaj. Ali, činjenica je da su delovi ove serija, konkretno replike Srećka Šojića koga tumači glumac Milan Gutović, jedne od najcitiranijih među mlađom i među starijom publikom. Serija je premijerno emitovana 17. decembra 2006. godine. Premijera poslednje šeste sezone počela je 1. aprila 2012. godine. Scenario je napisao Siniša Pavić, a režirao Mihailo Vukobratović. Lik Šojića se pojavljuje još 1981. godine u filmu „Laf u srcu”, pa se preko „Tesne kože” seli i u seriju „Bela lađa”. Serija govori i o navikama ljudi sa našeg prostora kao i o njihovom karakteru i mentalitetu, a isto tako priča o politici i izborima što je na ovim prostorima uvek aktuelna tema. Zbog svega toga mislim da će ova serija i njene replike još dugo biti citirane.

4. Montevideo, Bog te video!

Mišljenja su podeljena i oko ove serije. Ali, isto tako nema osobe koja se nije radovala svakom postizanju gola Jugoslovenske reprezentacije u seriji, bilo da prati fudbal ili ne. Reditelj je Dragan Bjelogrlić, a scenaristi su Srđan Dragojević i Ranko Božić. Prvi put je emitovana 13. februara 2012. godine. Divna istorijska priča Jugoslovenskog sporta je nešto što je izvorna ideja ove serije i filma, dok druge sitnice i nedopadanja treba ostaviti sa strane. Isto tako, pored uzbudljive priče ovaj projekat je izrodio ljubav između španske glumice Jenni Martin, koja sada živi u Beogradu i našeg glumca Uroša Jovčića. Oni su prošle godine svoju ljubav krunisali veridbom.

5. Senke nad Balkanom

Za kraj tu je jedna novija serija. Vreme radnje je period između dva svetska rata u Kraljevini Jugoslaviji. Scenario su napisali Dragan Bjelogrlić, Danica Pajović, Dejan Stojiljković i Vladimir Kecmanović. Prvi put je prikazana 17. oktobra 2017. godine. Što se tiče žanra serija predstavlja mešavinu trilera, fikcije, mistike i istorije. Kao inspiracija Bjelogrliću poslužila je upravo prethodna serija, Montevideo, kao i želja za detaljnijim istraživanjem te epohe o kojoj se malo zna. Naravno kao i druge istorijske serije, i ova je podložna korigovanjem nekih istorijskih izvora zarad bolje priče. Što ne treba da umanji vrednost serije, jer je ona među prvim serijama koje su snimljena na našim prostorima a ima kvalitete mnogih stranih serija koje se emituju na HBO-u i Netflix-u. S tim u vezi može se reći da ova serija na neki način predstavlja „Balkanske igre prestola”.

Na red dolaze moderne serije, ali ni one stare ne treba da se zaborave. Svako od porodičnih okupljanja i praćenja serija treba uvek da budi posebno sećanje koje će trajati zauvek. Umotano u sreću i spokoj. I to treba negovati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *