Tradicionalno farbanje uskršnjih jaja

Autor: Snežana Đenadić

Pošto se približava Veliki petak, dan na koji se po tradiciji farbaju uskršnja jaja, evo nekoliko jednostavnih, jeftinih, tradicionalnih i zdravih načina za farbanje.

Uskršnja jaja se farbaju na Veliki petak, dan kada je Isus Hrist razapet. To je dan žalosti na koji se ništa ne radi sem farbanja uskršnjih jaja. Jaja su se ranije farbala samo u crvenu boju koja predstavlja simbol nevino prolivene Isusove krvi. Pošto je jaje simbol novog života, rađanja i radosti jasno je da farbano crveno jaje predstavlja novo rađanje ( vaskrsnuće Isusa Hrista), a crvena boja predstavlja Isusovu muku, prolivenu nevinu krv za dobrobit ljudi. Prvo jaje koje se farba, farba se u crvenoj boji i ono se zove čuvarkuća. Čuvarkuća se ostavlja na posebno mesto u kući gde stoji do sledećeg Uskrsa i veruje se da čuva kuću i porodicu od raznih nevolja.


Izbeljivanje jaja

Evo nekoliko korisnih saveta pre nego što krenete sa farbanjem. Za početak potrebno je da nabavite jaja koja su stara oko sedam dana, jer se takva jaje najlakše ljušte a i dovoljno su sveža. Pošto bela jaja bolje primaju boju ima ih u prodavnici ali su mnogo skuplja od jaja tamnije boje. Međutim, postoji daleko jeftiniji način za izbeljivanje običnih jaja.

Dakle, kupite obična jaja i primenite sledeći postupak izbeljivanja. U šerpu stavite 10 komada jaja, prelijte ih vodom, samo toliko da voda pokrije jaja, zatim dodajte 250g sirćeta i ostavite da ključa. Kada proključa, kuvati još 15-20 minuta i onda jedno po jedno jaje vaditi iz šerpe i pod mlazom hladne vode ispirati i blago trljati grubom stranom sunđera za pranje sudova da bi jaja postala bela.

Kada ste dobili izbeljena jaja, možete krenuti u postupak farbanja. U zavisnosti od metode koju hoćete da primenite potrebno je da pripremite nešto od materijala koji verovatno već imate kod kuće.

Bojenje lukovinom

Jedan od načina pripreme i farbanja jaja je sledeći. Uzeti staru žensku najlon čarapu i odseći samo nogavicu, pripremniti konac za vezivanje. U dvorištu naberite list deteline, bokvice, maslačka ili neke druge biljke. Na jaje stavite jednu ili više lisaka koje ćete pridržavati prstima jedne ruke a drugom rukom otvorite čarapu i spustite jaje do kraja čarape. Uzmite parče konca i zavežite iznad jajeta tako da se liske ne pomeraju. I ovaj postupak ponavljajte sve dok se ne popuni nogavica čarape. I na kraju se opet zaveže koncem. Ovako pripremljena jaja, najbolje je staviti u ljusku od lukovine, vodu i sirće i tako ih kuvati dok se ne dobije željena boja. Kada se postupak završi, na mestima gde su bile liske, ostaju šare u obliku lista, i jaje izgleda jako lepo i dekorativno. Jaje izvaditi odmah iz čarape, i tako vruće premazati pouljenom krpicom kako bi dobilo sjaj.

Dekupaž

Izabrati motiv sa salvete, izrezati i pošto je salveta troslojna, dva bela sloja baciti i ostaviti samo sloj sa motivom. U posudici pripremiti belance samo malo umućeno viljuškom. Dekupaž je najbolje raditi na belim jajima koja su pre toga skuvana u vodi, izbrisana i ohlađena. Uzeti jaje, motiv sa salvete prilepiti uz jaje i držati palcem a u drugu ruku uzeti četkicu i njome nanositi na motiv umućeno belance i to od sredine prema krajevima. Bitno je da motiv bude premazan i da nigde ne ostane suv.

Od prirodnih materijala se mogu dobiti različite boje za farbanje jaja, a svaka boja ima svoju simboliku.

Prirodne boje

Nisu intenzivne kao veštačke, tako da se uvek radi toplo farbanje jaja koje vremenski malo duže traje, da bi jaja bolje primila boju. Iako boje nisu intenzivne kao veštačke niti postupak može biti brz kao sa veštačkim bojama, ovako ofarbana jaja izgledaju jako lepo i neuporedivo su zdravija za ishranu.

Crvena boja se dobija tako što se ljuska ljubičastog luka kuva zajedno sa vodom, jajima i sa 2 kašike sirćeta. Jaja se kuvaju do željene boje, pa tako mogu biti svetlija i tamnija. Kad se jaja skuvaju, izvaditi vruća i prebrisati nauljenom krpom, da bi dobila sjaj. Crvena boja je simbol radosti.

Zelena boja, staviti u šerpu listove svežeg spanaća, vodu, sirće, jaja i kuvati isto do željene nijanse. Ponoviti postupak kao sa crvenim. Zelena boja je simbol plodnosti.

Plava boja se dobija tako što se kuva crno vino sa sirćetom i jajima, takođe se kuvaju do željene nijanse. Plava boja simbolizuje istinu.

Žuta boja se dobija tako što se u vodu doda kurkuma, bar 2 kašike, i sirće, i u toj mešavini se kuvaju jaja.

Braon boja se dobija tako što se skuva jaka turska kafa ili jak crni čaj, i pomeša sa vodom i sirćetom, i u toj mešavini se kuvaju jaja.

Napomena, obavezno tek obojena jaja prebrisati nauljenom krpom, kako bi dobila sjaj.

Posebnu zahvalnost za ovaj tekst dugujem mojom dragoj prijateljici Dani i njenoj dobroj devojčici Milici. Da nije bilo njihove pomoći i podrške ne bih uspela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *