Krečenje za početnike

Rešili ste da krečite. Proleće je vreme kada preduzimamo takozvano veliko spremanje kuće ili stana (jesenje i prolećno). U to spada i krečenje. Naziv krečenje potiče od reči „kreč”, koji se od davnina koristio za dezinfekciju vode, stabala voća, ali i zidova kuća. Danas, pored kreča (koji se sve ređe koristi, nažalost), postoje mnoge boje za unutrašnje zidove prostorija u kojima boravimo.

„ Ko kreči, kući leči” poznata je izreka sa reklame za boje za krečenje. Nije bez osnova. U svakoj kući ili stanu bez centralnog ili etažnog grejanja (parnog, podnog…) na hladnim zidovima, u prostorijama koje se ne greju, stvara se kondenzacija (vlaga). Ukoliko se ne osuši luftiranjem, brisanjem ili grejanjem, vlažan zid postaje pogodno tlo za razvoj gljivica i stvaranje buđi. To, razume se, nije zdravo, naročito kada su u pitanju spavaće sobe, jer tokom noći, disanjem možemo uneti u organizam spore tih gljivica i dobiti alergiju ili se razboleti. A gljivične infekcije se teže i duže leče. Zbog toga redovno krečimo.

Dobrog majstora molera nije lako naći. Ako radi kvalitetno i po pristojnoj ceni, mnogo je teško dobiti termin kod njega. Posebno je komplikovano ako ne krečite ceo stan, već samo jednu ili dve prostorije – malo koji će doći to da radi, jer za isto vreme, krečeći ceo stan ili kuću, dobije više novca. Deluje kao nemoguća misija. Možda je sad prilika da probate sami to da obavite. Nije komplikovano.

Priprema je veoma važna, jer olakšava i ubrzava posao, ali i kasnije pospremanje po završenom krečenju. Nije zanemarljivo, štedi vreme i snagu.

Najpre izmerite kvadraturu površina koje treba okrečiti (dužina puta visina, ne odbacujte površinu prozora i vrata, bolje da ostane farbe nego da zafali). Prema kvadraturi ćete kupiti odgovarajuću količinu boje. Ukoliko se ne menja boja i nijansa zida, možete računati da jedan sloj farbe bude dovoljan. U svim drugim slučajevima, za dva sloja vam je potrebno dva puta više boje. Na ambalaži je napisano koliko kilograma je potrebno za 1 metar kvadratni, odnosno koji broj kvadrata koji možete okrečiti sa datom količinom farbe u kanti.

Detaljno pregledajte zidove, posebno u ćoškovima, uz pod i plafon. Ukoliko nađete tragove buđi, računajte da ih pre krečenja treba ukloniti mehanički (šmirglom), oprati rastvorom „Varikine” (stavite gumene rukavice, naravno) ili nekim antibuđ sredstvom i osušiti pre farbanja.

Na spisak za kupovinu u farbari stavite providnu foliju (dovoljnu količinu) kojom ćete prekriti pod i nameštaj (koji ste odmakli od zidova najmanje 1 metar i stavili na sredinu prostorije), gumene rukavice (neophodne za rad s buđavim zidovima), masku za nos i usta (mada, verujem da ove godine nikome ne nedostaje, naprotiv), odgovarajuću količinu farbe (prema kvadraturi i broju slojeva) u boji koju želite (u farbarama vam naprave gotovu mešavinu prema vašem izboru-kartama boja). U slučaju da imate buđ, kupite i sredstvo za njeno uklanjanje (ili „varikinu“, oba imate u samoposlugama), gore pomenutu šmirglu (za mehaničko, suvo skidanje buđi) i premaz koji će eventualne preostale spore buđi ubiti i štititi zidove od stvaranja buđu nekoliko godina (ranije je za te svrhe mogao da se kupi samo „Permawhite” koji je bio veoma skup, a sada postoje i domaći proizvodi, ima ih i sa mirisom limuna-dodatno neutrališe neprijatan miris), četku za farbanje uglova i valjak sa dugačkom drškom (dodatak koji možda već imate kod kuće). Traka kojom ćete zaštititi prekidače, utičnice i ugradne sijalice, će vam olakšati posao i smanjiti čišćenje posle krečenja. Merdevine verujem, imate kod kuće. Ako ih nemate, stabilan trpezarijski sto (pokriven mušemom ili folijom) može da posluži sasvim dobro.

Foto: Homedit.com

Pa da počnemo:

  1. Nameštaj odmaknite od zidova najmanje 1 metar. Ako je moguće, iznesite nameštaj iz prostorije, ako nije – stavite ga na sredinu sobe.
  2. Pokrijte pod i nameštaj folijom.
  3. Trakom zaštitite prekidače, utičnice i ugradne sijalice.
  4. Ako imate buđ na zidovima, stavite masku i rukavice i prvo šmirglom nežno i pažljivo (da ne oštetite dublje slojeve farbe) skinite crne naslage buđi. Operite taj deo zida rastvorom varikine ili nekim drugim sredstvom za uklanjanje buđi (ima ih i u spreju). Osušite zid (ako žurite, može da posluži fen za kosu ili klima uređaj podešen da greje i oduzima vlagu). Premažite zid (belom) bojom koja sadrži sredstvo protiv plesni. Sačekajte da se osuši.
  5. Prema uputstvu, pripremite boju za zidove (ako treba, razredite je). Najpre četkom ofarbajte uglove i ćoškove. Zatim valjak („jarac”, postavljen na produžnu dršku) umočite u boju, ocedite višak o rub kante s bojom i dugim, paralelnim potezima prekrivajte površine koje krečite. Vodite računa da farba ne curi sa valjka, radije češće nanosite farbu na njega. Najpre okrečite plafon, a zatim i zidove. Sačekajte da se osuši. Ukoliko je potrebno, pređite još jednom, istim redosledom (uglovi, plafon, zidovi) da napravite drugi sloj farbe.
  6. Kada se plafon i zidovi osuše, pažljivo skinite trake sa prekidača, utičnica i sijalica.
  7. Sklonite najlonsku foliju sa nameštaja i poda.
  8. Očistite eventualne tragove farbe.
  9. Vratite nameštaj na svoje mesto.
  10.  Uživajte u sveže okrečenom stanu.

Bravo, upravo ste postali sami svoj majstor!

Jasmina Lukić

Lekar s višedecenijskim radom u farmaceutskoj industriji i kliničkim ispitivanjima. Volim porodicu, prijatelje, prirodu, sport, muziku i lepu pisanu reč. Prave vrednosti su uvek u modi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *