Kako sam zalepiti tapete?

Uselili ste se u novi stan. Bez obzira da li je novogradnja ili već korišćen, svakako ćete prema svom ukusu urediti boje zidova, zar ne? Već znate koje boje bi trebalo da bude vaša kuhinja, dnevna, spavaća, dečja soba. Šta god da odlučite, najzgodnije je plafone i zidove srediti pre unošenja nameštaja.

Krečenje plafona se podrazumeva kao prvi korak. Najčešće je bele boje, ali se možete prepustiti svojoj mašti i okrečiti ga u neku od nijansi predviđenih za tu prostoriju.

Tapete su sjajno rešenje za zidove. Vrlo su praktične ukoliko zidovi nisu idealno ravni iz bilo kod razloga – pokriće nedostatke. Zidovi na koje se naslanjaju fotelje, stolice ili trpezarijski sto, uzglavlje kreveta i slično, vrlo često pretrpe oštećenja od trenja tih delova nameštaja – tapete su i tu dobro rešenje, bilo na celoj površini ili samo delimično, na donjem delu zida. Foto tapeti su nekada bili popularni, i sada mogu biti lepo rešenje za jedan zid u prostoriji.

Najpre odaberite tapete. Za manje površine, u kuhinji na primer, dobre su samolepljive vodootporne tapete. Njima možete prekriti i stare kuhinjske elemente i dobiti sasvim novu kuhinju. Jedino je važno da površina na koju se lepe bude čista i suva, bez tragova masnoće. Neke staklene delove (prozore) možete prekriti providnom samolepljivom tapetom – ako želite da se ne vidi baš sve. Samolepljivi tapet iskrojite, odlepite s jedne strane zaštitnu foliju, prislonite na površinu i rukom, krpom ili lenjirom pažljivo istisnete mehuriće vazduha i zalepite celu površinu.

Za zidove se najčešće biraju papirne ili poluplastične tapete. Izmerite visinu i širinu zida (površine zida), izračunajte koliko vam treba rolni (najčešće su oko 50 cm širine i oko 5 ili 10 m dužine, proverite na deklaraciji, sve piše). Takođe, na deklaraciji piše koji lepak treba koristiti, pa kupite odgovarajući i količinu koja odgovara kvadraturi zidova. Uzmite u obzira da treba lepak naneti i na zid i na tapet, pa sračunajte dovoljnu količinu. Bolje da kupite više nego da zafali u pola posla. Kupite i široku četku i valjak za krečenje, ukoliko ih nemate. Za lepak vam treba lavor ili kanta, verovatno ih imate u kući, kao i merdevine.

Najpre odmaknute nameštaj od zidova. Skinite stare tapete ako postoje (prethodno ih vlažnim sunđerom treba natopiti i špahtlom nežno skidati, da se ne ošteti površina zida). Bacite ostatke, očistite pod. Na sto stavite mušemu ili foliju. Pripremite lepak. Najbolje je umutiti ga mikserom, da nema grudvica. Treba da odstoji sat-dva (proverite u uputstvu, kao i gustinu koja je potrebna za tapete i za zid).

Za to vreme, izmerite potrebnu dužinu tapeta – ista kao visina zida ili dela zida. Na podu je najlakše. Lice tapete okrenite prema podu, obeležite olovkom, lenjirom povucite liniju preseka i isecite makazama ili, ako niste sigurni da će biti ravno – pomoću lenjira i skalpela. Isecite sve potrebne dužine tapeta, obeležite ih olovkom na poleđini ako se razlikuju.

Foto: Gharpedia.com

Premažite zid (deo zida) na kojem će biti tapet, valjkom umočenim u lepak, ravnomerno. Uglove premazati četkom. Iskrojene tapete stavljati na sto zaštićen folijom i četkom naneti lepak, posebno na ivice. Kada namazan taped dosegne do poda, previti ga na gore namazanom stranom na namazanu stranu i tako nekoliko puta (kao harmonika) dok se ne premaže cela površina iskrojene tapete. Namazanu tapetu pažljivo uzeti, i popevši se na merdevine, zalepiti najpre uz plafon, a onda naniže do poda istiskujući vazduh. Tako nastaviti do kraja: prvo namazati zid, pa tapet, pa zalepiti pažljivo ivicu uz ivicu, da se ne preklapaju. Napomena: ukoliko postoji utičnica ili prekidač na zidu, ukrojite tapet pre mazanja lepka. Kada se zalepe sve tpete, proveriti ima li negde mehur vazduha. Ako ga ima, nežno rukom i parčetom tkanine pogurajte vazduh do ivice tapete. Ukoliko to nije moguće, iglicom probušite mehur na sredini i istisnite zarobljen vazduh.

Kada lepite tapete samo do neke visine zida, može biti dekorativno staviti ukrasnu traku ili lajsnu na tu gornju ivicu. Ima ih samolepljivih, najjednostavnije su za montiranje.

Verujem da nije teško zalepiti tapete, i da svako može, uz malo truda, osvežiti svoj životni prostor na ovaj način. Veliko je zadovoljstvo uraditi nešto sam, svojim rukama. Pokušajte, zabavno je!

Jasmina Lukić

Lekar s višedecenijskim radom u farmaceutskoj industriji i kliničkim ispitivanjima. Volim porodicu, prijatelje, prirodu, sport, muziku i lepu pisanu reč. Prave vrednosti su uvek u modi!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *