Kako presvući nameštaj?

Autor: Jasmina Lukić

Ništa ne traje večno. Nameštaj treba obnavljati na nekih desetak godina, iako neke kvalitetne stvari mogu da traju znatno duže. Svakako treba promeniti je ono što se isprljalo i pohabalo. Fleke možete oprati. Pohaban mebl štof neko kratko vreme može pokriti neki prekrivač, na trosedu, na primer. Ali oštećenja na uzglavlju kreveta ili tabureu se ne mogu ničim sakriti – vide se.

Izaberite mebl ili veštačku kožu (topla preporuka, lakše se održava) u boji koja odgovara ostalim elementima u sobi. Zapišite dimenzije (širinu) materijala koji vam odgovara da biste kod kuće sračunali koliko vam treba (nažalost, ne može drugačije, velike su razlike među proizvođačima).

Ukoliko je oštećen i sunđer ispod mebla, proverite dimenzije i debljine u prodavnici da biste sračunali koliko vam je potrebno. Ne zaboravite lepak za sunđer, biće vam potreban.

Kod kuće krojačkim metrom izmerite dimenzije taburea i/ili uzglavlja. Nadam se da ste bili dobri iz geometrije i da ćete od uzetih mera moći da napravite skicu za mebl sa unetim dimenzijama.

Za mebl, uračunajte po 2cm sa svake strane za ušitke (šavove). Prema površinama koje su vam potrebne (na osnovu dimenzija sa skica) sračunajte koliko metara mebla i sunđera vam je potrebno. U istoj prodavnici, kupite jači konac kojim ćete prošiti mebl, i male ekserčiće kojima ćete slobodne krajeve ukucati sa donje strane za drvo. Idealno je ako imate tapetarski stepler (u suštini, malo veća heftalica sa dubljim zupcima), ali ako ga nemate, završiće posao i ekserčići i čekić.

Korak 1:

Najpre skinite stari mebl (i sunđer, ako je potrebno). Za paranje šavova iskoristite skalpel, ići će lakše i brže. Očistite površine drveta. Ukoliko nije previše oštećen, svaki komad starog mebla vam može koristiti kao kroj za novi mebl materijal. Ako je u potanju uzglavlje, odšrafite ga od osnove kreveta – biće vam lakše da ga „svučete“ i u novo „obučete“.

Korak 2:

Na podu, prema merama sa skice obeležite komade mebla (sa obaveznim dodacima od 2 cm na mestu gde će se ušivati bočne strane). Možete iskrostiti i pomenute skinute stare delove, pa po njima nacrtati delove na novom materijalu (u tom slučaju ne treba dodavati 2 cm za šavove, razume se). Iskrojte oštrim makazama. Ukoliko koristite skalpel (samo za čvrste materijale kao što je veštačka koža), morate zaštititi pod kartonom ili debljim slojem novina.

Foto: 5.imimg.com

Korak 3:

Iskrojene delove materijala prošijte po šavovima sa naličja. Najbolje je proštepati na mašini za šivenje, ako je imate. Ukoliko je u pitanju tekstil, proštepajte ivice ušitaka zajedno sa kosom trakom (kupuje se na metar u prodavnicama pozamanterije). Isecite višak konca i materijala. Ako ste koristili tkaninu, ispeglajte šavove s naličja pod parom. Prevrnite na lice. Ostavite da se ohladi i osuši, pazeći da se ne pogužva (ukoliko je tkanina u pitanju).

Korak 4:

Iskrojite iz table sunđera oblik koji vam je potreban pomoću skalpela (takođe na podu zaštićenim kartonom ili novinama. Postavite sunđer. Ukrojite skalpelom ako treba. Fiksirajte sunđer za drvo lepkom. Ukoliko je potrebno, delove sunđera zalepite tako gde se dodiruju. Sačekajte da se lepak dobro osuši.

Foto: Mojenterijer.rs

Korak 5:

Preko sunđera navući sašivene presvlake. Dobro zategnuti nadole. Ukoliko nije dobro zategnuto, prošijte šavove, da bude još malo uže. Proveriti. Ako je sve u redu, zategnuti na dole, prevrnuti tabure ili uzglevlje na krevet ili sto, pa donje ivice koje su okrenute podu zaheftati ili zakucati ekserićima. U slučaju ekserčića, ukucajte ih vertikalno do 2/3 dužine, a onda glavicu eksera sa 1/3 dužine čekićem saviti na stranu i tako ukucati da fiksira mebl za podnu stranu drvenog rama.

Korak 6:

Ušrafite uzglavlje u stranu kreveta. Prevrnite tabure i postavite na pod. Uživajte u osveženom prostoru, za malo novca i malo više truda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *