Kako osvežiti stolariju

Autor: Jasmina Lukić

Kao i sve što imamo u kući ili stanu, i stolariju treba održavati. Sa PVC i aluminijumskim materijalima je najlakše, treba ih samo prerisati vlažnom krpom. Ali, one drvene valja na svakih nekoliko godina osvežiti novim slojem farbe. Ukoliko je oštećenje farbe veliko, uz ljuštenje, potražite pomoć stručnjaka koji će vam mašinski skinuti stare slojeve i lepo pripremiti drvenariju za svežu farbu. Ako je u pitanju manja korekcija, to svakako možete i sami. Većina majstora ne voli da dolazi za neke „sitne poslove” u jeku sezone, kad im je isplativije da rade „na veliko”.

Priprema je najvažnija u svakom poslu. Najpre proverite koliko prozora i vrata treba ofarbati, kakva je bila osnovna farba i podloga i koliko će vam farbe trebati. Količina se računa se po kvadratu površine koja se farba, pa zapišite dimenzije vrata i prozora. Osoblje u svakoj farbari će vam pomoći oko odluke šta izabrati, koju vrstu farbe i u kojoj boji. Postoje takozvane vodene farbe (rastvaraju se u vodi, nema neprijatnih mirisa farbe i razređivača, pa su zato zgodne za farbanje u zimskoj sezoni) i uljane (za koje je potreban razređivač – otvoreni prozori su neophodni zbog neprijatnog mirisa, kao i evakuacija iz prostora na par dana).

Šta god da odlučite, svakako kupite rukavice, šmirglu, zaštitnu traku za staklo, četke i valjke, podlogu za boju, boju, razređivač (ako treba) i najlon za zaštitu poda ukoliko ćete posao obavljati u kući/stanu.

Ako vremenski uslovi dozvoljavaju, najbolje je prvo skinuti sa rama/štoka vrata i prozore koje treba prefarbati. Očistiti metalne delove. Ukoliko imate dvorište, najpraktičnije je da ceo posao obavite napolju. U svakom slučaju, potrebna vam je radna površina na koju ćete staviti vrata ili prozor (dva sanduka, dve hoklice, ili slično), tako da stabilno leže na podlozi.

U slučaju da radite u zatvorenom prostoru, širom otvorite prozore i vrata terase, zaštitite pod i predmete koji vam služe kao oslonac starim novinama i najlonom.

Stavite rukavice na ruke. Šmirglu obavijte oko komada drveta ili plastike u obliku kocke ili kvadra, tako da lepo leži u ruci. Na taj način čete lakše i ravnomernije šmirglati. Najpre išmirglajte kompletnu površinu koju treba prefarbati. Ukoliko je oštećenje veliko i farba se oljuštila, najbolje je da to stručnjak skine uz pomoć mašine, da bi površina bila glatka. Odstranite prašinu od boje krpom. Zaštitite staklo specijalnom trakom, kao i kvake i brave na prozoru.

Nanesite sloj podloge četkom, tako da bude ravnomerno raspoređena. Malom četkom zamočenom u podlogu za boju pređite ivice ka staklu i oko kvaka i bravica. Ostavite da se sasvim osuši.

Preko suve podloge nanesite sloj farbe valjkom i malom četkom uzane površine uz staklo, brave i kvake. Ostavite da se osuši. Često je potrebno staviti dva sloja farbe. Kada se osuši prvi sloj, proverite kako izgleda. U slučaju potrebe, nanesite još jedan sloj farbe. Jako je važno da se svaki sloj dobro osuši pre nanošenja sledećeg.

Kada se farba osuši, pažljivo skinite zaštitne trake sa staklenih površina i sa bravica i kvaka. Krpicom umočenom u razređivač skinite mrlje od farbe sa svih mesta gde farba ne treba da bude. Podmažite šarke. Vratite prozore i vrata na svoje mesto, u ramove i štokove. Operite prozorska stakla. Prebrišite brave i kvake. Sa poda i podloge pokupite zaštitni najlon i stare novine, i bacite u smeće. Prebrišite pod. Ukoliko je korišćena masna farba, ostavite otvorene prozore dan-dva da se prostorija sa farbanom stolarijom dobro izluftira.

Veliko je zadovoljstvo kad čovek nešto uradi u kući sam, svojim rukama. Uštedi se novac, vreme provedeno s majstorima, a i živci. Dodatna prednost je i lična kreativnost u sređivanju svog doma. Ne mora stolarija uvek biti bela ili smeđa. Izuzetno lepo izgleda i kada prozore i vrata obojite nekom pastelnom bojom u skladu sa nameštajem i vašim ukusom i potrebama. Sve nijanse plave, žute, zelene su dobrodošle. Za prozore se mogu odabrati i jake boje poput crvene na primer, koja za veliku površinu vrata može biti ipak previše. Šta god da odaberete, uživaćete u plodovima rada svojih 10 prstiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *