Ideje za Uskršnje dekoracije

Autor: Snežana Đenadić

Kako ukrasiti sto za Uskršnji ručak? Gde složiti sva divna ofarbana Uskršnja jaja? Šta staviti na sto od baštenske garniture za praznik?

Žene su uglavnom estete i vole da dekorišu prostor oko sebe i trpezu. Postoje razni načini kao i različiti ukrasi kojima se može dekorisati prostor za Uskrs.

Tačno, dekoracija se može kupiti i u trgovinskim lancima, ali je najlepše kada se ukras napravi svojim rukama. Naravno, ovi ukrasi se mogu napraviti od materijala koji bi se bacili u otpad da nije mašte i kreativnosti. Dakle, za malo novca ili čak bez novca (ukoliko imate ovaj materijal kod kuće), možete provesti kvalitetno vreme sa svojom decom i uz smeh i zajedničkim radom napraviti Uskršnje dekoracije. Deca će biti srećna jer će kroz igru napraviti sebi omiljenog zeku ili pile, a vi napravite korpice za jaja. Uz ove ukrase imaćete divnu Uskršnju dekoraciju uz koju će biti sasvim dovoljno samo malo cveća, nešto hrane, smeha, veselja, radosti i dobre volje. Pokušajte, nije teško, a izgleda izuzetno lepo i dekorativno.

Evo nekoliko ideja…

USKRŠNJI ZEČIĆI

Prvi način:

Čarapu napuniti pirinčem ali ne do kraja. Svilenom trakom zavezati čarapu. Na sredini vezati kanapom ili gumicom tako da se dobiju dve lopte. Vrh čarape koji je ostao prazan preseći na dva dela da padaju levo i desno (sa strana) preko gornje lopte i to su uši od zeca. Zalepiti oči od dugmića ili kupljene gotove, od papira napraviti zube i zalepiti kao i njuškicu – napravljenu lopticu od zgužvanog krep papira (crvenog).

Drugi način:

Saksiju premazati belom akrilnom bojom. Od kartona (hamer papira) izrezati dva polukruga i zalepiti na dno saksije, to su šapice. Od eva pene izrezati uši pa zalepiti sa unutrašnje strane saksije. Na saksiju zalepiti oči i njuškicu kao i zube. Saksiju napuniti prirodnom ili veštačkom ukrasnom travom i šarenim jajima.

KORPICE

Prvi način:

Posudu od stonog margarina obložiti sa eva penom, lepiti toplim lepkom jer proces lepljenja traje kraće. Od zelene eva pene izrezati travicu i zalepiti oko posude. Od papira u boji izrezati cvetove i polepiti po travici. Dršku za korpicu napraviti od eva pene koju ćemo ojačati kartonom. Napuniti korpicu travom i jajima.

Drugi način:

Naduvati balon do željene veličine ali da ostane oblik jajeta. Konac bele boje ili po želji, umotavati oko balona da se dobije mreža slična paukovoj. Lepak za drvo rastopiti sa malo vode pa ga blagim tapkanjem nanositi sundjerom na konac namotan na balon. Kada se lepak osuši, probušiti balon i polako ga izvući iz mreže. Dobiće se mrežasto jaje koje se može ukrasiti cvetićima, liskama, leptirićima, jajima. Zalepljeno na čvrstu podlogu (držač) od kartona ili šper ploče, dobiće se prelepa uskršnja dekoracija.

Dobijeno jaje se može preseći po sredini tako da bi se dobila korpica. Dodavanjem drške od eva pene, travice i ukrasa po izboru, bila bi to još jedna prelepa uskršnja dekoracija.

Ako bi dobijeno jaje sa jedne strane otvorili na sredini (kao vrata na jajetu) u unutrašnjosti jajeta dodali travu i ukrase po želji dobili bi držač za čuvarkuću.

PILIĆI I ZEČIĆI

Od vunice žute ili bele boje napraviti pon-pon (kićanke) koje kada zalepimo jednu na drugu (dve kićanke) možemo napraviti piliče i zečiće. Od žutih, dodavanjem očiju i kluna dobili bi piliće a od belih, dodavanjem ušiju i šapica od eva pene, očiju i zubića dobili bi čupave zečeve koje možemo koristiti pri dekoraciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *