Žene u fudbalu – realnost ili bajka?

Mislili ste da je fudbal rezervisan samo za jači pol? Varate se. Podaci kažu da je preko 45 miliona žena registrovanih u FIFA kao fudbalerke. Ta brojka ne samo da demantuje nevjerne Tome, već nam daje za pravo da vas pobliže upoznamo sa nekim činjenicama vezanim za ženski fudbal.

Da bismo došli do preteče modernog fudbala, moramo se vratiti u daleku prošlost, još u vrijeme prije nove ere. Oko 200 godine p.n.e. u Kini se pojavila igra slična fudbalu. Igrala se nogom, a lopta je bila kožna, napunjena dlakama i perjem.

Već u 12. vijeku i žene su počele igrati igru Soul, takođe još jedna od verzija, kao preteča modernom fudbalu.

Moderna verzija fudbala počela se zvanično igrati u Engleskoj 1863. godine, za muškarce.

Žene su odigrale prvu zvaničnu utakmicu 1895. godine. To je bila utakmica Sjevene Engleske protiv Južne Engleske. Završena je rezultatom 7-1 i pratilo ju je oko 10.000 hiljada ljudi.

Međutim, engleski Fudbalski savez donosi zabranu održavanja ženskih fudbalskih utakmica 1921. godine. Ta zabrana je ukinuta tek 1971. godine.

Pojava sve većeg broja ženskih ekipa i organizacija, natjerali su fudbalske sportske radnike, da se ozbiljnije pozabave pitanjem ženskog fudbala. Tvrdnje pojedinaca, da fudbal kao sportska grana, ne odgovara ženskim konstitucionalnim karakteristikama i funkcionalnim sposobnostima, svakodnevno se negiraju uspjesima koje žene postižu u fudbalu.

Svjetsko prvenstvo za žene jedno je od najmlađih međunarodnih fudbalskih takmičenja. Ženski fudbal  je slavio svoj istinski izlazak na scenu 1991. godine kada je rođeno Svjetsko fudbalsko prvenstvo za žene. To je bila ambiciozna inicijativa tadašnjeg FIFA predsjednika dr Žoaoa Avelanža. To prvo Svjetsko prvenstvo za žene odigrano je u Kini. Učestvovalo je 12 zemalja. Tada su titulu prvaka ponijele Amerikanke.

UEFA je takođe prepoznala, da potencijal rasta ženskog fudbala nema granice, te je obezbjedila od 2020. godine veća novčana sredstva za ženski fudbal.

Najposjećenija utakmica ženskog klupskog takmičenja u fudbalu, održana je u martu 2019. godine između Atletiko Madrida i Barselone. Prisustvovalo je 60.730 navijača.

Kada su u pitanju utakmice reprezentacija – one bilježe još veću posjećenost, a rekord drži utakmica između Amerike i Kine u finalu Mundijala 1999. godine, kojoj je prisustvovalo 90.185 ljudi.

Na ovakvim rekordima mogu da im pozavide i najuspješniji klubovi u muškoj konkurenciji, što je samo još jedan od dokaza da žene mogu sve.

Maja Mojić

Diplomirani ekonomist za finansije po zvanju, a po duši zaljubljenik u pisanu riječ. Jarac sa podznakom u Biku, sa bosanskim genom, koji uvijek ide glavom kroz zid. Vječiti borac za pravdu i buntovnica u srcu. Majka tri dječaka, supruga, ćerka i iskren prijatelj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *