Žene u borilačkim sportovima

Autor: Vanja Popović

Karate, džudo, boks tekvando…

Žene osvajaju ove sportove. One su više nego uspešne, jer žene su jake, istrajne i borbene. I zato, žene, samo napred u nove sportske pobede! Sport nije samo pitanje jakog tela, i fizičke snage već i snage uma, jakog karaktera i volje, a upravo to su žene i dokazale.

Svi vrlo dobro pamtimo 2012 .godinu i dan kada se u Londonu slušala himna Bože pravde.

A sve to zahvaljujući njoj, Milici Mandić. Dotada skoro nepoznata srpskoj javnosti, ona je postigla nesvakidašnji uspeh – osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama – i na taj način obradovala celu naciju . Čestitke i suze radosnice stizale su sa svih strana. Pored toga što je učinila istorijski poduhvat, ona je uspela još u nečemu – „predstavila“ je Srbiji Tekvondo, sport koji je u zemlji košarke i fudbala, moramo biti iskreni, dugo bio u senci . Milica je to promenila! Sada smo upoznati sa ovim sportom, njegovom tradicijom i pravilima, i danas ga treniraju mnoge devojčice kojima je Milica postala idol .

Tekvondo se nije tu „zaustavio“. Pored Milice „izrodio“ je još jedan nebrušeni dijamant, Tijanu Bogdanović, koja je osvojila srebrnu medalju u Rio De Ženeriju, 2016. godine i time nam ponovo osvetlala obraz u svetu .

Tijana trenira tekvondo od svoje četvrte godine, a aktivno se takmiči od 2004. godine . Tom disciplinom pokazala je koliko je godina, truda, talenta, treninga ali, pre svega, snage i volje je potrebno da bi se ostvario još jedan istorijski uspeh .

Tijana je trostruki uzastopni prvak Balkana, i aktuelni juniorski prvak Evrope do 46 kg .

Dokaz da su Srbi sportska nacija i uspešni u skoro svim sportovima pa tako i u karateu je mlada Jovana Perković .

Jovana je rođena u Aranđelovcu 1996. godine. Karateom je počela da se bavi 2001.godine u karate klubu „Knjaz“.

Njeni uspesi su mnogobrojni, 2013 godine osvaja bronzanu medalju na Balkanskom prvenstvu za mlade, 2014 godine na istom takmičenju osvaja i zlato .

Zahvaljujući svojim uspesima Jovana Perković je u martu 2020 godine ostvarila normu za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju.Na kojim joj želimo, kao i svim našim sportistima, puno sreće, jer kvalitet znamo da poseduje .

Žene u borilačkim sportovima snagom svog duha i snagom svog karaktera pravi su dokaz da žene mogu sve ! Takođe su i motiv za korak dalje, za korak do ostvarenja koji su sanjale od malih nogu . Dokazale su da ništa nije nemogće samo ako verujete u to !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *