Spoj adrenalina i opasnosti – Auto trke

Autor: Ema Vitković

Takmičenje velikim brzinama oduvek je bio izazov kako za vozača tako i za one oko njega. Podizanje adrenalina, praćena navijanjem i zvuk paljenja motora, odbrojavanje i munjevit polazak su auto-moto trke.

Auto trke predstavljaju nadmetanje vozilima na motorni pogon. U njima se učesnici međusobno takmiče na za to napravljenoj stazi. Osnovni cilj auto-moto trka da se za najkraće vreme pređe određeni broj krugova ili da se pređe određeni broj krugova za određeno vreme. Na kraju trke formira se lista, gde takmičar sa najkraćim vremenom zauzima prvo mesto na listi, sledeći drugo posle njega i tako dalje.

Istorija Auto trka

Sa pronalaskom automobila, ubrzo su krenule i trke. Prva od osam milja bila je sa dva automobila na sopstveni pogon i dogovorenom rutom avgusta 1867., između Aštona pod Lajmom i Old Traforda,. Pobedilo je Vozilo Isaka Bata Boltona.

Automobilske trke sa na potorni benzin krenule su kasnije, konstrukcijom prvog uspešnog automobila. Prvo pravo takmičenje automobila na benzin održano je na stazi dugoj 2km, od Nejievog mosta do Bulonjske šume 28. aprila 1887 godine.

Prva svetska automobilistička trka održana je od Pariza do Ruana. Pariski magazin Le Petit Journal organizovao je tu trku 22. jula 1894. godine.

Amerikanci su imali svoju prvu auto-moto trku na Dan zahvalnosti, pod nazivom trka Čikago Tajms-Herland, 28. novembra 1895. godine. Tada su se Amerikanci dosta zainteresovali za automobile. Kasnije su napravili i prvu trkačku stazu, koja se i dalje koristi. Dugačka 4,02 km i zove se Indijanopolis Motor Spidvej u Spidveju.

Bruklands je bio prvi namenski motorni trkački prostor u Suriju, otvoren juna 1907. godine. On je bio dugačak 443 km, sa betonskom stazom koja je bila zakrivljena zbog vožnje velikom brzinom.

Što se tiče naše zemlje, prve auto-moto trke održane su u Beogradu, na Banjici, 24. juna 1923. godine. Trka se održala na mestu današnjeg terena fudbalskog kluba „Rad“. Trku su organizovali članovi Srpskog auto kluba. Kralj Aleksandar Karađorđević je takođe prisustvovao trkama.

Vrste auto-moto takmičenja

  • Formula 1
  • Reli
  • Kružne trke
  • Karting

Formula 1 predstavlja jednu od najbržih i najatraktivnijih trka motornih vozila. Trka formule 1 je serija trka koje se održavaju na posebnim stazama ili na zatvorenim gradskim ulicama. Na samom takmičenju se određuju dve vrste pobednika: za najboljeg vozača i za najbolje konstruisano vozilo. Bolidi su vozila sa jednim sedištem.

U toku trke vozila formule 1 dostižu brzinu veću od 320 km/h, a adrenalin prelazi granice i kod vozača i kod posmatrača. Evropa predstavlja centar svih trka Formule 1. Zbog velikog interesovanja trke formula se prenose u preko 200 zemalja. Predstavlja jedan od najskupljih sportova, potrebni su dobri sponzori za tim.

Reli je takmičenje koje se održava na privatnim i javnim putevima. Za Reli trke se koriste specijalno napravljeni modifikovane serijske automobile. Reli trke se održavaju na nacionalnom i međunarodnom nivou. Na nacionalnom takmičenju podrazumevaju se dve klase atestiranih vozila, serijske proizvodnje (Grupa N serijski automobili i Grupa A modifikovani automobili). Izgledom i brzinom plene izazivajući veliku pažnju javnosti. Dva najpoznatije Reli trke su Reli Dakar koji kreće iz Pariza i Svetsko prvenstvo u reliju.

Kružne trke su trke gde automobili kruže samo u krug. NESCAR je jedna od kružnih trka. Mnogi smatraju da je to dosadan sport, zbog toga što kola ne idu po običnoj nego po kružnoj stazi. Ranije su se za šampionat koristili potpuno serijski automobili, nalik onima na ulicama. NESCAR je osnovan 1940. godine. Sezona NESCAR trka traje dosta dugo, obično od sredine februara do kraja novembra, ali se trke voze veoma često. Zahvaljujući NESCAR-u i njegovim stazama, ove trke donose mnogo kontakata, prestizanja i uzbudljivih finiša.

Karting predstavlja sport u kome vozači sede u malim automobilima na motorni pogon različitih brzina. Karting se vozi na određenoj traci, a cilj trke je pobediti. Već dugo vremena se Karting trke održavaju kod nas i u mnogim zemljama. Prva trka, Art Ingels, održana je u Kaliforniji (SAD) 1956. godine. Prvi proizvođač kartinga bila je firma Go Kart ManufacturingCompany.

Svaka trka predtstavlja neki način rizika. Iskustvo i umešnost vozača su tu da to spreče. Sve je to potrebno da bi se auto-moto trke organizovale na najvišem nivou. Naša zemlja može da se pohvali izuzetnom organizacijom i takmičarima u ovom sportu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *