Ples – umetnost kao sport

Prva asocijacija koja nam padne na pamet kada pomislimo na ples svakako je vrsta umetnosti. Plesači su umtenici koji kroz plesne poktete, koreografiju pokazuju svoju kreativnost, estetske i simboličke vrednosti. Muzika je sastavni deo svakog plesa, ona daje ritam uz kog se telo pokreće. Mora postojati savršen sklad između muzike i pokreta tela.

Ali ples nije samo umetnost, mada ima i onih koji ne priznaju, ples je i sport. Plesači, pored toga što su umetnici, moraju biti i vrsni sportisti.

Da bi se neko bavio plesom mora da ima kondiciju, snagu, fleksibilnost i gipkost. Plesači moraju da poseduju izdržljivost, i to mnogo veću od drugih sportista, a da ne govorimo o raznim odricanjima.

Ceo njihov život predodređen je samo plesu, odnosno ples je način življenja.

Da li znate, recimo, koliko postoji pravila u životu jedne balerine ili klizačice na ledu, pa čak i kod dance plesača? Pre svega plesač mora izgledati graciozno, što znači da mora paziti na svoju liniju. Balerinama je zabranjeno da jedu slatkiše, grickalice, testa od belog brašna. Moraju da budu u svakom momentu spremni da vežbaju, što im može narušiti društven život.

Plesači, bilo koji ples da izaberu moraju prihvatiti i odgovornost koja dolazi sa tim. Za njih nema noćnog života, provoda, o akloholu i cigarama da već ne govorimo.

Profesionalni igrači zbog nedostatka društvenog života teško nalaze životne partnere, pa mnoge veze stvaraju se upravo između plesnih partnera ili onih koji su u veoma bliskom dodiru sa plesom. Tako da često dolazi do braka između koreografa i plesačice. Ipak samo oni koji se bave plesom znaju šta sve ide zajedno sa njim.

Ali pored svih tih pravila i odricanja ništa ne može zameniti taj osećaj sreće i zadovoljstva dok se telo pomera u ritmu muzike. Samo plesači mogu osetiti osećaj slobode i blaženstva. Onog trenutka kada muzika svojim notama ispuni prostoriju svi problemi nestanu. Ostaju sami muzika i plesač.

Naravno, osoba koja se bavi plesom mora biti i fizički spremna, pa osim što vežba koreografiju mora i svoje telo pripremiti. Za to su zadužene razne vežbe, pre svega vežbe istezanja, a zatim i kardio vežbe. Svakodnevno trčanje, fitnes, teretana, pa čak i bavljenje još nekim sportom sastavni su deo svakog plesača.

Što se tiče istezanja, ako želite da se bavite plesom, bitno je da znate da vežbe istezanja radite laganim pokretima. Svaki mišić u jednom položaju mora stajati bar četrdeset sekundi da bi ste ga zaista zagrejali. Tek posle toga možete raditi na vašoj gipkosti i savitljivosti.

Ples je odličan sport ne samo za jačanje mišića i savršenu građu, već i za jačanje duha. Osobe koje se bave ovim umetničkim sportom su zadovoljne, sigurne u sebe i što je najvažnije srećne i veoma pozitivne.

Plesom se smanjuje potkožno tkivo, što je za žene idealno u borbi protiv celulita i strija, a poboljšava se i koordinacija. Zahvaljujući plesu podstiče se uravnotežen srčani ritam. I pored svega toga ples poboljšava držanje tela.

Suza Milošević

Živim u Kragujevcu. Organizacija proslava i događaja, kao i dekoracije su moj posao iz snova. Volim roze, volim da se smejem bez nekog posebnog razloga. Volim knjige bez kojih ne bih mogla da zamislim život.Pomalo tvrdoglava, pomalo luckasta idem ka svojim snovima. Odustajanje nije moja opcija, uvek koračam napred, makar glavom kroz zid. I svakoj situaciji, koliko god ona teška bila nađem nešto pozitivno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *