Naše košarkašice, lavice!

Autor: Vuk Gvozdenović

Foto: BBC.rs

Da smo zemlja košarke odavno je jasno svima, da su naši igrači najbolji u najbolji klubovima najjači liga takođe je opšte poznata stvar, pitate se čemu ovaj uvod?

Uvod je šampionski kao što su i naše košarkašice postale šampionke Evrope savladavši u finalu selekciju Francuske.

Naše devojke su na ovo prvenstvo Evrope krenule sa najvišim ciljevima do kojih su i došle ali put nije bio nimalo lagan. O rezultatima neću da govorim neka govore drugi ja ću pisati o volji i umeću naših lavica.

Prva među jednakima je Sonja Vasić, ženska verzija jednog od najboljih skorera svih vremena, Kevina Durenta. Uvek je bila tu za svoju zemlju, što bi naš narod rekao „orilo gorilo“ – Sonja će doći. Nažalost, Vasić je odlučila da predstojeće Olimpijske igre budu njeno poslednje takmičenje u nacionalnom dresu u kojem je već učinila neverovatne stvari.

Odmah iza Sonje je kapitenka, Jelena Bruks, koja je svojom željom za igranjem u reprezentaciji dovoljno rekla o sebi. Bila je tu kad nije išlo, bila je tu kad su se osvajale medalje, bila je tu tri meseca nakon porođaja, pogađajte, i sada je bila tu da podigne pobednički pehar.

Za njima idu fenomenalne Ana Dabović, Aleksandra Crvendakić i Saša Čađi bez kojih ne može da se zamisli reprezentacija, već nekih desetak godina.

Odmah su tu i sve one koje su svojim zalaganjem pokazale da itekako zaslužuju da budu u prvih 12.

A to je i famozna Ivona Andersenović o kojoj se toliko pričalo a ništa se konkretno nije reklo. Kritike su glasile Šta će nam ona imamo mi naših igračica? a ona je svojom majicom na kojoj piše „Verujte mi, ja sam srpkinka“ i pevanjem himne dovoljno pokazala koliko poštuje našu zemlju i tradiciju.

Sada ću reći svoje lično mišljenje, izričito sam protiv naturalizivanja igrača, u svim sportovima, ali dve stvari su tu, mi na poziciji pleja nismo bili jaki kao na ostalim pozicijama dok nije došla Ivon i takođe dovedena je odlična igračica koja je u samoj jednoj godini mnogo dala ovoj ekipi. Njena konekcija sa selektorkom Marinom Maljković dovela ju je do zlatne medalje i najvišeg postolja. A šta tek reći o našoj Marini koja bez skandala bez frke i bez negativnih komentara hrabro vodi naše devojke ka uspehu duži niz godina.

Svim igračicama, stručnom štabu, osoblju jedno veliko hvala za sve uspehe do sad a i za one koji će tek doći!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *