Najbolji košarkaš na svetu dolazi iz Sombora, još samo da se to i ozvaniči!

Autor: Vuk Gvozdenović

Još jedna NBA sezona je iza nas, naravno ispred nas je plejof koji po običaju privlači mnogo više pažnje pravih ljubitelja košarkaške igre, ali naš fokus nije finale konferencije niti veliko finale već jedan pojedinac, veoma poseban, koji je odigrao sezonu kakvu do sada verovatno niko nikada nije.

U tem Somboru, pored lepog trga, starih restorana i dobrih konja postoje i Somborske jame, odnosno popularan naziv Košarkaškog terena gde se u Somboru igra najbolji basket a gde je upravo Nikola Jokić počeo da sanja snove koji su sada java.

Nikola je imao neverovatnu sezonu, poentirao je, hvatao važne skokove, asistirao, kao po običaju, na sve moguće načine pa čak i lepio rampe kada je to bilo najpotrebnije.

Uspeo je, da se ne uvredi Majk Meloun, da jednu prosečnu ekipu poput Nagetsa dovede do trećeg mesta na zapadu i tako ostvare prednost domaćeg terena u doigravanju.

Kakavu – takvu pomoć imao je od Džamala Marseja dok je igrao a nakon povrede beka iz Australije to mesto Jokićevog asistenta preuzeo je mladi Majkl Porter koji će u narednim godinama svakako pokazati da je reč o budućem Ol star igraču.

No, vratimo se na Jokića.

Momak iz Sombora je ove godine briljirao, u proseku je beležio 26 poena 10 skokova i 8 asistencija. Nosio je svoj tim, bio je pravi lider tima, a sada je došlo vreme da dobije i nagradu za to. MVP je priznanje koje odlične igrače ubacuje u istoriju, o kojima će se pričati dugo nakon završene karijere, a junak naše priče zaslužio je ovo priznanje fer i pošteno. Vreme će pokazati da li će ga i osvojiti.

Ako za trenutak uz NBA dodamo i geografiju shvatićemo da je poslednje dve godine MVP bio Janis Antetokunpo, koji je Grk. a veliko je pitanje da li će se Ameri složiti da tri godine zaredom, najbolji igrač lige bude iz Evrope?

Pored Džokera konkurenti za ovo laskavo priznanje su Džoel Embid, Stef Kari kao i gore pomenuti Janis.

Dve stvari su jasne.

Košarkaš Denvera, a naše gore list, Nikola Jokić svojim igrama zaslužio je da i zvanično postane najbolji košarkaš NBA lige, a po mom subjektivnom mišljenju i najbolji igrač planete.

Nažalost, tu je i druga stvar a to je da Jokić zbog nekih stvari koje nemaju veze sa sportom možda neće osvojiti najznačajnije individualno priznanje.

Srećno Nagetsi, srećno Nikola!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *