Milan Velimirović – Niški Mozzart

Autor: Miodrag Stanković

Kada se pomene prezime Velimirović u svetu šaha, pomisli se na Dragoljuba Draška Velimirovića. Međutim, mnogi naši šahisti, pogotovu mlađe generacije se nije susretala sa likom i delom Milana Velimirovića.

Da, dobro ste pročitali. Milan Velimirović je rođen u šahovskom Nišu  na 21. aprila 1952. godine. Za razliku od većine, onaj manji deo šahista se još u ranoj mladosti, opredeljuje da se igra šahovskim problemima, rešava ih i komponuje. Taj čudesni svet, tako je odvukao i mladog Milana pa je svoj prvi problem komponovao 1967. godine.

Ubrzo nakon toga, na površinu je isplivao sav potencijal i energija koju je Milan posedovao. Obično se za šahiste kažu da su individualci, a Milan je upravo posedovao tu osobinu, koja ga je često i sputavala da ostvari još veće rezultate. Korak po korak, problem po problem, Milan je lagano krčio put koji će ga odvesti u večne legende problemskog šaha. Komponovao je oko 400 problema. Godine 1977.  je postao internacionalni sudija, kao najviši stepen u suđenju, a paralelno sa tim se i takmičio u rešavanju problema pa je 1984. godine dobio titulu velemajstora.

Svoje kreacije je publikovao, pa je u saradnji sa Šahovskim Savezom Srbije i listom MAT bio urednik u periodu od 1972. godine do 1985. godine. Veliki uticaj na razvoj i čitanost i u svetskim okvirima je imao list MAT zahvaljujući njemu. U samom zenitu, Milan se povlači i skoro deset godina se posvećuje programerstvu, da bi 1994. godine ponovo odškrinuo nova vrata i osnovao MAT Plus i to na engleskom jeziku.

Shvatajući značaju informacija i sajtova, osnovao je i sajt MAT Plus i podigao na još jedan stepenik svoje razmišljanje i ideje. Šahovski informator, naš list koji je jedan od najcenjenijih u svetu, objavio je od Milana Velimirovića, može se reći krunu njegovog rada, a to je: „Enciklopedija problemskog šaha – termini i teme” 2012. godine. Svega godinu dana nakon toga, Milan Velimirović je napustio ovozemaljski svet i otputovao na neko drugo mesto da nastavi tamo gde je stao.

Milan Velimirović je bio svetski priznat stručnjak u oblasti problemskog šaha i nije se moglo zamisliti svetsko takmičenje, gde nije pozivan da bude deo tog spektakla ili kao sudija ili član komisije.

Na žalost, kako to biva, svet ga je više cenio od nas, pa nije za života stekao ni jedno društveno priznanje.

Nadamo se da će se neko u vremenima koja su pred nama ispraviti tu nepravdu za šahovski grad Niš i Milanovu porodicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *