Igra koja pleni milione

Autor: Miodrag Stanković

Šah je igra miliona, kako je svojevremeno jedan autor dao naziv šahovskom udžbeniku. Od davnina, šah se utemeljivao i zalazio sve dublje i dublje u svakodnevicu našeg Sveta. Mnogi tretiraju šah kao nauku, neki vid filozofije, ali šah je ipak našao mesto u svetu sporta i kao takav visoko se pozicionirao i pripada drugoj grupi sportova prema nacionalnoj kategorizaciji sportova.

Danas se šah igra na svim kontinentim. Svetska šahovska federacija FIDE je pre nekih sedam godina istraživla na tu temu i došla do cifre od 600 miliona ljudi što ga svrstava među najpopularnijim i najmasovnijim igrama na svetu.

Zašto je šah sve popularniji i ko su najveći promoteri šaha pitaju se mnogi? Ono što šah čini drugačijim od ostalih sportova jeste poistovećivanje sa stvarnim životom. Potez koji povučeš, može te odvesti, kako u igri tako i u životu na različiti put, put uspeha ili put neuspeha. Tanka je linija između dva puta. Čovek tokom svog života vuče milione i milione poteza, a da toga često nije svestan, od onih manje važnih, šta ću da obučem, šta ću da pojedem ili popijem,  pa do onih koji su bitni za njegov opstanak, s kim ću da se družim, koju školu ću da upišem, čime ću da se bavim u životu, s kim ću da živim. I u šahu povlačimo poteze koji će nam doneti pobedu, poraz ili nerešen ishod.

Učeći šah, deca se od najranijeg uzrasta uče strpljenju, disciplini, samokontroli, jačaju koncentraciju, psihu i pamćenje, ali možda i najvažnije uče se da prihvate normalno poraz i iz njega izađu još jači. Danas značaj šaha uviđaju mnoge zemlje pa šah ubacuju u obavezno osnovno obrazovanje. U našoj zemlji šah je od pre desetak godina još uvek izborni predmet. Možda je sledeći korak odlučujući.

Šah je iz godine u godinu popularniji u našoj zemlji,zahvaljujući uvođenju šaha kao izborni predmet i od pre šest godina svrstavanje šaha u kalendar školskih takmičenja pod pokroviteljstvom Ministarsva prosvete, naučnog i tehnološkog razvoja , podršku Ministarsva sporta uz partnerstvo Šahovskog saveza Srbije za učenike osnovnog obrazovanja. Prve godine 2015. grad domaćin je bio Vrbas, 2016 Niš, Beograd 2017, Zrenjanin 2018. i 2019 Pirot.

Ove godine završna smotra učenika trebala je da bude ponovo u Beogradu, ali na žalost, Korona je poremetila mnoga sportska zbivanja, pa i ovo.

Svi se nadamo da će ova neman uskoro biti iza nas, pobeđena, a da će šahovska borilišta ponovo biti puna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *