Braća Kličko – bokseri sa doktorskim disertacijama

Autor: Melanija Janjić

Talenata među slovenskim narodima i na našim prostorima ne manjka, još ako se talentu pridoda i obrazovanje, dobija se pun pogodak. Ukrajinski bokseri, braća Kličko, nisu uzor mladima samo kao bokseri, već kao bokseri sa diplomama.

O njihovim bokserskim karijerama i uspesima verovatno ne treba puno ni pričati, jer njihovi rezultati govore za sebe, samim tim se rečima ne mogu opisivati, pa ćemo se pozabaviti njihovim ličnostima i obrazovanjem o kom se malo priča i piše.

Naime, otac i majka su im poreklom iz Ukrajine, ali s obzirom na činjenicu da im je otac bio profesionalni vojnik, zbog prirode svog posla morao je stalno da putuje, te i da menjaju mesto boravka. Tako su obojica, sa razlikom od 5 godina rođeni u republikama Središnje Azije.

Od samog početka je bilo jasno da će dečaci biti krupnije građe i već tada im se mogla predvideti sudbina. Obojica su jako rano počeli da treniraju, Vladimir još sa 14 godina. Ono što je najzanimljivije je da nikada u ringu nisu stali jedan naspram drugog i nikada se međusobno nisu borili, iako su mnogi to očekivali i priželjkivali. Jedan od razloga što dvojica braće nikada nisu odmeravali snage je obećanje njihovoj majci, koje su do kraja ispoštovali.

Osim umešnosti u boksu Vladimir Kličko je i poliglota, voditelj, pojavljuje se u filmovima, u modnom svetu, ali i piše doktorsku disertaciju. Pa, da krenemo od početka. Vladimir pre svega govori, pored ruskog, još četiri strana jezika: nemački, ukrajinski, engleski i hebrejski. Kao voditelj se veoma uspešno oprobao 2005. godine, kada je u svojoj zemlji vodio Evroviziju, a nešto pre toga pojavio je i na filmu “Oceans Eleven” uz Lenoksa Luisa.

Kasnije je svojim stasom privukao pažnju i modnih kuća, pa je u saradnji sa Hugom Bosom, zajedno sa svojim bratom osnovao modnu liniju sportske odeće i opreme. Kao da sva njegova interesovanja nisu dovoljna, pa Vladimira Klička možemo nazvati i pronicljivim šahistom i golferom. Pored svega ovoga, Vladimir je diplomirao pedagogiju u Kijevu 2001. godine, a zatim i doktorirao na Sportskim naukama.

Sa druge strane, njegov brat Vitalij Kličko doktorirao je na filozofiji i medicini, ali njegovo interesovanja prevagnula su i zaustavila se na politici. Kandidovao se je 2006. godine za gradonačelnika Kijeva, ali je izgubio od Leonida Černoveckog, da bi svoju veliku želju da postane gradonačelnik ostvario i pobedio na izborima 2014. godine. Bio je i lider političke partije UDAR, koja je raspuštena 2015. Godine.

Pored širokog dijapazona aktivnosti koje ih interesuju braća Kličko bave se i humanitarnim radom, te su zajedno uključeni u rad Uneska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *