Beogradska (Štark) arena

Beogradska Arena, ranije poznata kao Kombank, dok danas nosi naziv Štark, predstavlja savremeno, višenamensko mesto za sport, zabavu, kulturu, sajmove i mnoge druge manifestacije. Zvanično je otvorena 2004. godine, kada se održao predolimpijski košarkaški turnir, pod nazivom Dijamantska lopta. Nakon ovog turnira, Beograd je dobio pravo da organizuje Evropsko prvenstvo u košarci.

Ideja o nastanku Arene proistekla je uslovom FIBE da se sagradi nova dvorana za košarku u Beogradu, kako bi moglo da se organizuje Svetsko prvenstvo u košarci, planirano za 1995. godinu.

Nakon raspisanog konkursa i ponuda raznih, zanimljivih dizajna, kao najbolje rešenje biva izabran projekat arhitekte Vlade Slavice.

Međutim, realizacija projekta nailazi na prepreke, većinski uslovljene tadašnjim sankcijama i stanjem u državi, što je nažalost rezultiralo odlukom FIBE da Beograd ne bude domaćin svetskog prvenstva. Radovi su znatno sporije tekli, u određenom periodu i obustavljani, ali ipak je 2004. godina donela uspeh i srećan početak kompleksu sastavljenom od velike dvorane, male dvorane i parkinga.

Osim pomenutog košarkaškog turnira, u Areni su održana evropska prvenstva u košarci, odbojci, stonom tenisu, džudou i karateu, brojne ceremonije otvaranja i zatvaranja, mečevi tokom Univerzijade i druge sportske manifestacije. Svake godine je domaćin košarkaških utakmica Partizana i Crvene zvezde, u međunarodnim takmičenjima.

Pošto je Arena višenamenski prostor, takođe je bila mesto održavanja Evrovizije 2008. godine, ali je i brojni izvođači biraju za mesto gde svojim koncertima obeležavaju svoj karijerni uspeh.

Pogodna je i za održavanje dečijih predstava na ledu, poput Disney predstave, čije postavljanje scenografije iziskuje više vremena i pažnje od drugih događaja.

Noć skokova, vatreni okršaj motorima, dala je Areni neku novu ulogu. Tribina i prateće opreme nije bilo, a dvorana je imala izgled gradilišta, kako bi ovaj vid ekstremnog sporta pružio pravi doživljaj.

Štark Arena i te kako ide u korak sa vremenom, koristeći se digitalnim potencijalama.

Pored savremenog izgleda i sadržaja, pruža posetiocima priliku da preko moderno uređenog sajta dođu do određenih informacija, imaju uvid u predstojeće događaje i rezervišu svoje mesto. I pored mnogih prepreka, ova dvorana se izborila da bude jedan od indikatora po kojima se Beograd i Srbija prepoznaju.

Nevena Antić

Studentkinja komuniciranja i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Nišu. Entuzijastična i večiti optimista. Perfekcionista u svemu što radi. Ljubitelj putovanja, jezika, umetnosti, pisane reči, dobre hrane, a u profesionalnom smislu digitalnog marketinga i komunikacije. Dupli rak u horoskopu, odnosno emotivna osoba, volim nasmejane ljude, iskrena prijateljstva i iskrene ljubavi. Za sebe bih još rekla da sam jako uporna, strpljiva i tolerantna, sa istaknutom manom kašnjenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *