Zabavnik-prijatelj za sva vremena

Politikin zabavnik je časopis mnogih mladosti i generacija, prva ljubav koja ne prestaje ni u zdravom dobu. Ljudi koji su kao tinejdžeri kupovali Zabavnik i danas stoje ispred kioska puni ushićenja čekajući novi broj. S obzirom da je tehnologija napredovala, Zabavnik se može čitati besplatno, preko interneta, tako što se uđe u Zabavnikovu arhivu i tu se nalazi svaki broj od prvog do poslednjeg. Jednostavno je dato na volju čitaocu da bira ili novine u ruci ili internet. Kada je Zabavnik u pitanju ja sam ipak za prvu varijantu, mada su ukusi različiti, te stoga svakome na volju.

Zabavnik je časopis „institucija“ kog su čitali generacije i generacije i čiji sadržaj zadovoljava ukuse široke mase čitalaca.  Kao takav, zaslužuje osvrt na istorijat, početke, osnivače, autore, teme… To je kultni časopis koji je nastao u Jugoslaviji i preživeo do danas.

Prvi broj Politikinog zabavnika izašao je 28. 2. 1939. godine, imao je izgled dnevnih novina i štampan je dva puta nedeljno, utorkom i petkom. Jedna trećina časopisa je bila rezervisana za stripove, a ostale dve trećine sadržale su teme „Za sve od 7 do 107” što je i slogan časopisa. Zabavnik sada izlazi jednom nedeljno, petkom. U vreme SFRJ tiraž Zabavnika je bio 300.000 primeraka i štampan je i na slovenačkom jeziku. Današnji tiraž je oko 37.000 primeraka.

Redakciju lista sa početka činili su novinari Politike, na čelu sa Vladislavom Ribnikarom, Dušanom Timotijevićem i Živojinom Vukadinovićem. Njihova zamisao je bila da naprave časopis koji će se sastojati od romana, priča i stripova. Kuma Politikinog zabavnika je Antonija Savić, tada devetogodišnja devojčica. Duda Timotijević bio je glavni prevodilac američkih stripova i „kum” mnogim Diznijevim junacima. Objavljivani su stripovi : Pustolovine malog Džonija, Doživljaji male Ane, Džim iz džungle, Baš čelik, Rista sportista i mnogi drugi. Tiraž je dostizao do 41.000 primeraka što je za predratnu Jugoslaviju bilo zaista mnogo uspešno.

Foto: Pbs.twimg.com

Za vreme Drugog svetskog rata Zabavnik nije štampan, a poslednje predratno izdanje objavljeno je 4. 4. 1941. godine pod brojem 220.

Sedam godina po završetku rata gospodin Ribnikar ponovo pokreće časopis i prvo posleratno izdanje štampano je 5. 1. 1952. godine, kada su vraćeni stripovi i Diznijevi junaci na scenu.

Od 6. 1. 1968. godine menja se format časopisa (25x33cm) počinje da se štampa u boji i izlazi strip na više strana u sredini časopisa.

 Nakon raspada SFRJ Zabavnik, nažalost, izlazi samo na ćirilici bez diznijevih junaka, za koje je duhovito napisano da su ih sankcije proterale. Lik Paje patka, kao logo časopisa vraćen je tek posle rata i ukidanja sankcija. Strip o Paji patku se vraća u časopis 1. 3. 2013. godine. Od 2000-tih Zabavnik izlazi na finijem papiru, kompletno je u boji, i na 68 strana u dimenzijama 222x305mm.

Foto: Image.isu.pub

Svaki broj Zabavnika ima stalne i periodične rubrike. Neke od stalnih rublika su:

  • Verovali ili ne!
  • Jeste li već čuli da…
  • Hogar strašni
  • Ma šta kažeš
  • Život piše drame….

 Ovde vas svesno ostavljamo bez daljih informacija o stalnim i periodičnim rubrikama. Smatramo da je mnogo bolje da vas samo zaintrigiramo, da na internetu uđete u neki broj Zabavnika i prelistate.

Srećno čitanje uz puno smeha, kvalitetnog humora, dobre zabave kao i pregršt korisnih informacija.

Preporuka za Politikin zabavnik ako volite i razumete pravi humor, radoznali ste i želite da ostanete duhom mladi.

Snežana Đenadić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *