Umetnici i modeli ima neka tajna veza

Autor: Vanja Popović

Umetnost je čin stvaranja, a da bi se stvorilo neko umetničko delo potrebna je naravno inspiracija. Umetnici inspiraciju mogu pronaći u svakodnevnom životu, uvelom lišću u seoskom salašu, posmatrajući ribara kako peca na reci… Ali najbolja umetnička dela nastala su vođena strašću i ljubavlju prema svojim muzama. Umetnik bez ljubavi – to je prazan čovek čovek senka, mada i u tom stanju, u manjku ljubavi, može nastati nešto predivno, jer ljubav je umetniku potrebna kao vazduh, kao voda, kao život i sloboda…

Legenda o muzama

Prema jednoj staroj legendi muza ima ukupno devet i one inspirišu umetnike vekovima. One su kćeri Zevsa i Mnemosine, boginje pamćenja. Kaliopa je muza epske poezije, Klio muza istorije, Erato je muza ljubavnih pesama, Euterpa lirske poezije, Melpomena muza tragedije, Polimnija muza svetih pesama, Talija muza komedije, Tersphiora muza plesa, i Uramnija muza astronomije.

Sve Pikasove muze

Pablo Pikaso jedan od najvećih umetnika svih vremena. Bio je poznat po tome da su ga ceo život inspirisale žene koje su bile njegove muze. Svaka njegova ljubavnica ili model završila bi prvo u njegovom krevetu, a tek potom na platnu. Imao je mnogobrojne afere i ljubavnice, a sedam žena „oblikovale“ su njegovu umetnost. To su bile model Fernanda Olivije, Eva Guel, balerina Olga Holova, Mari Tereza, slikarka, Dora Mar, Fransoaz Žilo i Žaklin Roke.

Pikaso je verovao da žene postoje da bi njega zadovoljile. Zanimljivo je da je nevinost izgubio u bordelu i da mu nije bilo strano druženje sa prostitutkama. Njegova poznata slika „Gospođice iz Avinjona“ svedoči o tome jer je na njoj prikazano pet golih prostitutki.

Od svih žena najviše je voleo Mari-Terezu Volter koju je upoznao kada je njoj bilo 17 a njemu 46 godina. Međutim, on upoznaje Doru Mar, ženu sa naših (jugoslovenskih prostora ) u koju se naravno zaljubljuje, a Mari -Tereza završava tragično ubivši se.

Pikasa je bio loš glas da se iživljavao nad svojim ljubavnicama i bio grub prema njima. Bilo kako bilo, ove žene zaslužne su za neka od najlepših dela svetskog slikarstva.

Gojina „Gola Maja“ i „Obučena Maja“ spadaju među najpoznatije slike španskog slikarstva. Postoji mnogo teorija o tome ko je zapravo bila Maja ? Mnogi smatraju da je ona bila Kajetana, vojvotkinja od Albe, za koju se veruje da je bila u ljubavnoj vezi sa Franciskom Gojom, ali, postoji i mišljenje da je to bila ustvari Pepita Tudo, ljubavnica tadašnjeg španskog premijera.

Dostojevski i Ana Grigorijevna

Jedan od najvećih pisaca Rusije i sveta osim po svojim izvanrednim delima bio je poznat i po svojoj prekoj naravi. Svoja najveća dela napisao je uz pomoć Ane Grigorijevne koja je uživala u tome da mu bude lična sekretarica i prvi čitalac. Pre nego što je zavoleo Anu njegova dela insprisale su i neke druge žene. Tako je lik Nataše iz romana „Poniženi i uvređeni“ bio inspirisan njegovom ljubavlju prema Mariji Isajevi, dok je Suslova ostavila traga u mnogim njegovim delima a najpoznatije među njima je „Zločin i kazna“ .

Ima neka tajna veza izmedju modela i umetnika. Ima, zaista. Ako malo bolje pogledate njihova dela primetićete je i sami. Primeri iz istorije i umetnosti su mnogobrojni i biće ih još u budćnosti jer uvek će postojati ta neka tajna veza koja će inspirisati stvaraoce da stvaraju i ljude da se vole!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *