Preminuo glumac Milija Vuković

U jeku informacija o žarištima virusa u zemlji i svetu, kao da je usputno promakla ona o smrti glumca Milije Vukovića. Umro je u 73. godini posle duge i teške bolesti.  Jedan od onih glumaca koji su gledalištu poznati ne toliko po imenu  i glavnim ulogama, koliko po liku.

Rođen je 1947. godine u Vitoševcu kod Ražnja. Glumom počinje da se bavi već kao učenik Ekonomske škole u Paraćinu. Na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu proveo je dve i po godine.  Zbog bolesti je morao da prekine studije, ali se posle jednogodišnje pauze vraća glumi tako što se priključuje kruševačkom pozorištu gde je od 1973. godine profesionalno glumio.

Prvak drame, poznat po savršenoj dikciji se tada prvi put predstavio publici ulogom Maneta u predstavi „Zona Zamfirova” , a od tada i sa preko 150 umetničkih uloga od pozorišta, televizije, serija do igranih filmova.

Foto: KrusevacPRESS.com

Kao dramski umetnik, ali i kao reditelj gostovao je u pozorištima širom Srbije. Najzapamćeniji je po seriji „Selo gori a baba se češlja” gde je maestralno glumio ulogu „prijatelja Mitra”, ali će ga se malo stariji ljubitelji domaće kinematografije setiti i po ulogama u filmovima i serijama: „Lager Niš”, „Kuća pored pruge”, „Neka čudna zemlja”, „Srećni ljudi”, „Agencija za sis”..itd.

U novije vreme se pored uloga u serijama i filmovima Radoša Bajića pojavljuje i u filmu „Kleveta” iz 2012.god.

Verovatno je nebesima bio potreban još jedan maestralni srpski glumac da bi upotpunio plejadu onih koji su gore iznad oblaka čineći naš „nebeski Holivud”. Tamo su večni, jer život može stati u rečenici po kojoj ćemo Miliju uvek pamtiti – fik i gotovo!

Ivan Filipović

Svestrana ličnost i večiti pesnik. Poznavalac sporta, istorije, geografije. Oduvek mi je bila želja da budem deo tima koji će se pisanjem boriti da poboljša ovaj svet i da ljudima ulepšava život.

Život je ionako kratak previše,
prođu brzo dani i časi.
Zato treba da se čita i piše,
to je ono što život krasi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *