Lola Novaković – „Samo kap veselja tražim, samo malo, malo smeha..”

„Kraljica muzike”, „diva Balkana”, „umetnica nad umetnicama”.., ovako su nazivali jednu od najpopularnijih i najvećih pevačica na ovim prostorima, legendu muzike. To je bila Lola Novaković.

Zorana – Lola Novaković  je rođena 25. aprila 1935. godine u Beogradu. Otac Milovan je bio trgovac, majka Radmila domaćica. Još kao mala devojčica je pokazivala talenat i sklonost ka muzici. Otkriili su je sasvim slučajno uz partiju šaha, muzičari Duško Popović, Mića Milićević, Kosta i Neđa Mihajlović, članovi Orkestra Pet Adrijatika.

Lolin prvi muzički nastup bio je na dočeku Nove 1953. godine u Domu JNA u Smederevu. Nakon toga postaje član Kud „Branko Krsmanović”  a 1957. godine primljena je kao stalni vokalni solista u Radio Beogradu. Od tada počinje profesionalna karijera Lole Novaković. Iste godine snima prvu ploču za diskografsku kuću DEKA sa pesmama „Alisa u zemlji čuda” i kubanskim  hitom  „Babalu” na španskom jeziku.

Početkom 1959. godine Lola odlazi sa orkestrom na turneju po Bliskom istoku i ostaje u Bejrutu do leta 1960. godine. Pesme „Alaj, curo, lepe kose imaš” i „Kad je pođoh na Bembašu” postaju hitovi u ovom gradu, a Lola je čest gost na libanskoj televiziji i radiju. Posle povratka u Beograd, održala je prvi solistički koncert u Domu sindikata. Ulaznice su bile prodate za dva sata. Godine 1960. bila je prvi pevač iz Jugoslavije koji je gostovao u Rusiji.

Foto: Xxzmagazin.com

Narednih godina, njena muzička karijera je na vrhuncu. Već1961. godine na Opatijskom festivalu je osvojila prvo mesto sa pesmom „Jednom u gradu ko zna kom” .Nakon toga, Lola odlazi na višemesečnu turneju po Poljskoj i Mađarskoj a 1962. godine izdaje ploču sa pesmama na engleskom i španskom jeziku. Iste godine, na Zagrebačkom festivalu izvodi pesmu „Ti nisi došao” i plače priliom izvođenja pesme, a publika je nagrađuje 10 – minutnim aplauzom.

Snimila je  film, sa fudbalerom  Dragoslavom Šekularcem ali film nije postigao neki značajni uspeh. Jedan od najvećih muzičkih uspeha Lole Novaković je učešće na Evrovizijskom festivalu u Luksemburgu 1962. godine, sa pesmom „Ne pali svetla u sumrak”, gde je kao   predstavnik Jugoslavije osvojila sjajno čevrto mesto. Iste godine na festivalu Beogradsko proleće pobeđuje pesmom „Neko ko šapće” dokna festivalu u Opatiji osvaja prvu nagradu sa pesmom „Jedno davno leto”. Pesma „Znam da pripradaš drugoj” kasnije postaje veliki hit.

Sledi šestomesečna turneja po Japanu, 1963. godine u pratnji  orkestra Mantovanija, po svim  japanskim  gradovima i gostovanje u mnogobrojnim televizijskim emisijama. Pesmom Dušana Vidaka „Ulica četiri fontane” na međunarodnom festivalu u Rimu, 1964. godine osvaja prvo mesto. Od 1963. do 1965. godine Lola učestvuje u dečjoj televizijskoj seriji „Na slovo, na slovo”. Veliki hit „Kap veselja” je 1965. godine proglašen za pesmu godine.

Foto: Wikipedia.org

Ono što je posebno intrigiralo domaću javnost je bio Lolin privatan život. Prvi suprug je bio  profesor fizičkog Bora Kragujević. Bili su u braku dve godine. Lola se udaje drugi  put 1966. godine za Mila Jovanovića, predstavnika „Panamerikena”. Ovaj brak je trajao do kraja 1970. godine kada je objavila da se razvodi. U ovom periodu nizala je uspehe i pobede na mnogim domaćim festivalima zabavne muzike, romansi i starogradskih pesama.

Pesme Marike, Vrati se, Neko čeka na mene, Duga topla noć, Tiše, tiše, Zasvirajte violine, Misli na mene, Beograde, ljubavi moja, Voli me sad, Kalemegdan, Beli bagrem opet cveta, postaju hitovi za sva vremena.

Lola se udaje i treći put 1972. godine za pevača Dragana Antića (od kog se razvela 2000. godine). Žuta štampa je ne ostavlja na miru, pišući razne izmišljotine o njoj. Umorna od razvlačenja po novinama, na žalost svoje verne publike, donosi odluku da se povuče iz muzičkog života, i napušta domaću scenu.

Zajedno sa suprugom nastupala je po klubovima u inostranstvu, a kasnije se potpuno povukla  u svoju porodičnu kuću u Barajevu. Pojavljivala se ponekad na retrospektivnim koncertima. Posle 2000. godine je stalni član Pozorišta na Terazijamau emisijama Radeta Marjanovića „Dobra stara vremena”. Postoji oko 500 tonskih zapisa Lolinih pesama na oko 50 albuma.

Poslednjih 15 – godina, Lola je živela veoma povučeno u svojoj kući, u naselju Cerak. Preminula je 3. aprila 2016. godine. Kremirana je po sopstvenoj želji, i sahranjena na Novom groblju u Beogradu u prisustvu malobrojnih prijatelja.

Radmila Marčić

Po profesiji MA istoričar, Filozofski fakultet u Beogradu. Bavim se istraživačkim radom,u saradnji sa Centrom za jezik i kulturu Cincara na Balkanu iz Beograda. Pripremamo jedan istraživački projekat, na temu Cincara na ovim prostorima o čemu će šira javnost biti blagovremeno obaveštena. Volim da pišem, učim jezike i čitam knjige. Živim na jugu Srbije, u Vladičinom Hanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *