Isto delo, različiti mediji – zašto nekad više volimo knjigu, a nekad film?

Autor: Melanija Janjić

Ukoliko se zapitamo, a po svoj prilici hoćemo, da li je bolja knjiga ili film, odgovor je…? Konkretan odgovor, naravno ne postoji, ali u pokušaju objašnjavanja ovog fenomena poslužićemo se rečima našeg velikog pisca, savremenika Dušana Kovačevića.

Naime, Dušan Kovačević u predgovoru svojoj knjizi Ja to tamo pevam kaže: Drame sam pisao svodeći svet u pozorišnu scenu „kutije”, da bih kasnije na osnovu tih drama , vraćao priču u slobodan prostor, odakle sam je i uzeo.

Iako se njegove reči u konkretnom citatu prvenstveno odnose na njegove komade pisane za pozorište i filmove, možemo ga primeniti i u odnosu knjiga – film.

Dakle, da bi nastala pozorišna predstava, potrebno je uzeti priču iz stvarnosti i spakovati je u „kutiju”, a pravljenjem filma od predstave, samo je vraćamo u slobodan prostor, odakle je i uzeta. Posebna je vrednost u tome kada se stvarnost uspe uneti u „kutiju”, koja je ograničena vremenom i prostorom, ali i jedinstvom radnje, a šta onda reći za knjigu, koja nema ni glumce, ni ton, pa čak ni boju, već samo reči?

Sve od navedenog ima svoje prednosti i mane, iz tog razloga ne bi trebalo ništa upoređivati, već bi trebalo podjednako uživati i u jednom i u drugom, ali i u trećem. Stoga ni mi ništa nećemo upoređivati, već ćemo vam u nastavku teksta ukazati na nekoliko dobrih knjiga od kojih su nastali filmovi i preporučiti vam da prvo čitate knjigu, a zatim naravno, i pogledate film.

  1. Sedam godina na Tibetu

Osnova za film Sedam godina na Tibetu sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi uzeta je iz putopisa poznatog austrijskog alpiniste Hajnriha Harera i vredno je svedočanstvo o događajima na Tibetu u vreme i nakon Drugog svetskog rata.

  1. Doni Brasko

Knjiga Doni Brasko: moj tajni život u mafiji je poslužio kao predložak za film Doni Brasko, u kom Donija glumi Džoni Dep, zajedno sa Al Paćinom. Knjiga opisuje život Donija Braska, buvšeg FBI agenta, koji je šest godina proveo infiltriran u porodice Bonano i Kolombo, dve od pet mafijaških porodica u Njujorku…

  1. Buđenja

Film Buđenja nastao je po istoimenim memoarima Olivera Saksa, britanskog neurologa. Dvojac Robin Vilijams i Robert De Niro, koji tumače glavne uloge, obezbedio je nekoliko nominacija za Oskara, a film je ušao među kultne redove. Saks, kog u filmu tumači Robin Vilijams, otkriva pozitivne efekte droge L-DOPA i počinje da ih testira na katatoničnim pacijentima. Jedan pacijent, kog tumači Robert De Niro, uz pomoć ove droge budi se nakon decenija katatoničnog stanja i mora da se snađe u novoj životnoj sredini…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *