Meša Selimović – „Ljubav je ipak jača od svega”

„Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog. Pa ipak to činim, makar samo zato da još jednom pomenem čovjeka koji je unio toliko radosti u moj život.“

Ovako je govorio Meša Selimović, čuveni jugoslovenski pisac, u svome najpoznatijem romanu ,,Dervis i smrt’’. Mehmed Meša Selimović rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli, gde je završio osnovno i srednje obrazovanje. Kasnije upisuje Filozofski fakultet u Beogradu, smer srpskohrvatski jezik i jugoslovensku knjiženost. Nakon diplomiranja zapošljava se kao profesor Građanske škole, a potom postaje suplent u Realnoj gimnaziji u Tuzli.

Nakon prve knjige ,,Prva četa’’ (1950) , koja je zbirka pripovedaka s temom NOB-A, objavio je drugi roman ,,Tišine’’ (1961) , gde govori o posledicama koje je rat ostavio na ljude. Zatim objavljuje dela ,,Tuđa zemlja’’ (1962) i ,,Magla i mjesečina’’ (1965).

Ipak roman koji je dostigao najveću popularnost u Jugoslaviji, bio je roman ,,Derviš i smrt’’ (1966), koji je Meša pisao četiri godine u svom poodmaklom dobu. Radnja ovog romana dešava se u nekom selu u Bosni, glavni lik  i ujedno i narator je Ahmed Nurudin, derviš mevlevijskog reda, koji se bori za svog brata koji je u zatvoru. Meša je ovaj roman posvetio supruzi Darki, ženi koja mu je bila oslonac, najbolji prijatelj i najveća ljubav.

Godine 1970. objavljuje roman ,,Tvrđava’’, gde govori o životu Ahmeta Šabe, koji se nakon bitke kod Hoćina u kojoj pobeđuju evropljani, vraća iz Rusije u Sarajevo. ,,Tvrđava’’ predstavlja simbol, izlazak iz tvrđave znači ulazak u život. Roman je shvaćen kao most koji spaja ljude zanemarajući njihove razlike, mišljenja i ideologije.

Godine 1974. objavljuje roman Ostrvo, gde se radnja dešava u savremenom svetu u kome je Meša živeo tada. Junaci knjige su Ivan i Katarina koji žive sami na tom ostrvu, odaljeni od ostatka sveta. Nakon toga slede dela: ,,Djevojka crvene kose, „Pisci, mišljenja i razgovori”, „Za i protiv Vuka”, „Krug” i „Sjećanja”.

Emilija Mirčić

Bik u horoskopu. Sasvim emotivna osoba, umetnička dusa, zaljubljenik u svemir i knjige. Volim cveće i pse. Filmofil. Student novinarstva koji veruje u pravičnost i istinu.  Muzika i pisanje je ono što me pokreće i pomaže da prebrodim lepe i tužne trenutke. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *