Strah od uspeha

Autor: Slavica Mijović

Foto: Building-products.com

Naš narod ima mnogo poslovica za te situacije. Zlatom piše, g*vnom zapečati. Ili, To je krava koja daje 10 litara mleka, pa onda šutne kofu.

Sretali ste i vi takve ljude. Počnu lepo, sve bude super, naviknu vas da umeju i mogu i onda, odjednom, kad je najpotrebnije – ne samo da ih nigde nema nego, jednostavno, kao da se trude da potpuno „uprskaju“? Kao da se boje uspeha i pobede?

Da, u pravu ste. Neki ljudi, nažalost, zaista imaju taj strah.

Zašto?

Teško je to pitanje. Kod mnogih to potiče još iz detinjstva. Nemoj da se ističeš! Ne štrči! Ne trči pred rudu!

Koliko ste puta to čuli od svojih starijih ili, još gore, rekli nekom mlađem?

Nažalost, na ovim prostorima i dalje se, najteže, oprašta – uspeh!

Ovo je sredina, koja, opet nažalost, i dalje propoveda da je najbolje ćutati, pognuti glavu i utopiti se u masu.

I onda, kad se neko istakne, odjednom, baš onda kad mu je najmanje potrebno, iz podsvesti se javi onaj nesrećni glasić starijih koji mu šapuće Što si se polakomio? Ne možeš ti to! Nije to za tebe! Previše se guraš! Povuci se. Ne radi to!

Još je crnje, što je to, nažalost, ono čemu se najčešće uče ženska deca. Budi tiha. Budi smerna. Budi neprimetna. Ne privlači pažnju!

I, tu dolazi do pucanja. Jer, najteže je izboriti se sa SOBOM. Sa svojim nesigurnostima, strahovima, kočnicama koje su nam, ne iz loše namere nego zato što nisu znali za drugačije, ugradili još u detinjstvu.

Zato, drage moje, kad se sledeći put nađete u nedoumici Mogu li ja to? a ophrva vas strah od neuspeha – ponavljajte sebi: Ja to hoću! Ja to mogu! Ja to zaslužujem! U redu je da to ostvarim!

Jer, jeste. U redu je! I vi to i možete i zaslužujete.

Pustite neverne Tome. Gledajte sebe, svoje želje i potrebe.

Ne, nije to sebično. Naprotiv. Jer, tek ako ste vi srećne ispunjene i zadovoljne, možete se smireno posvetiti i onima oko vas, uključujući i vaše najmilije.

A ako ne uspete? Pa, nije smak sveta. Ako ste se stvarno potrudile a ipak niste uspele, bar ste nešto naučile. A svaka škola se plaća, je l’ tako? I ne može baš uvek sve da ide onako kako smo zamislile i poželele. Ali, bitno je da smo mirne pred sobom da smo uradile sve što smo MI mogle. Ako uspeh, na kraju, nije zavisio od nas nego od nekog drugog – pa, vaša savest je mirna. Najbitnije je da ste vi uradile sve što ste mogle.

U suprotnom, večito će ostati u vama ona klica nezadovoljstva i stalno preispitivanje A da sam samo… Ali, nisi! Ostavi to u prošlosti i okreni se sledećem cilju. I molim te, bez ikakvih izgovora, ne odustaj pred sam kraj.

TI TO MOŽEŠ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *