Sindrom pokondirene tikve – Sterijina Fema

Svako od nas se bar jednom u životu susreo sa pokondirenom tikvom – nazivom koji opisuje snoba to jest ženu ili osobu koja će učiniti sve kako bi opstala u visokom društvu. Ranije su to bile zabave iz visokog društva, kartanje i visoka moda. Danas su to skupa kola i firmirane krpice … Međutim, pokondirene tikve nicale su i i dalje će nicati u našoj i svakoj drugoj zemlji na svetu.  I zato Sterijina Fema ostaje popularna i dan danas. 

Društvo nam diktira trendove, ali da li to znači da ih moramo slepo pratiti ? Naravno da ne, međutim uvek će biti onih koje će dići nogu kao žaba koja je videla da se konj potkiva. Kao što već rekoh, ranije su to bile skupocene haljine, danas je bitno da imate 1000 pratilaca na instagramu ?! Da li je to zaista vaš život ili vodite tuđi ? Verujem da većina vodi normalan život, međutim, nove tehnologije omogućile su nicanje Fema na sve strane!

Hajde da napravimo mali osvrt u prošlost i otkrijemo „poreklo” pokondirene tikve! Nećemo otići daleko samo ćemo se podsetiti svima dobro poznate Feme, Jovana Sterije Popovića.  Ko je  ona?

Da bi što pre postala deo noblesa, Fema je potpuno promenila sebe, svoj izgled i svoje ponašanje. Spolja je izgledala kao dama, ali je iznutra bila ono što jeste, jedna obična i uobražena seljanka koja je umislila da je školovana i otmena dama iz bogate porodice. Nije bila kulturna i nije znala da se lepo izražava, pa je u svoj prost jezik ubacivala francuske i nemačke reči koje je negde slučajno čula. Nije znala šta znače te reči i izgovarala ih je pogrešno, tako da su njena neobrazovanost i nedostatak bistrine još više dolazili do izražaja.

Toliko se pokondirila, da nije bila svesna da je njeno ponašanje smešno i da joj se svi čude i potajno smeju.  Verovala je da je stvorena za gospodstvo, da je moderna, otmena i pametnija od svih koje poznaje. Fema se ponašala kao da je luda. Izbacila je nameštaj iz kuće jer je takvo uređenje u modi, govorila francuski i nemački iako je posve nevešta u stranim jezicima, umišljala da se druži s grofovima i lordovima , iako joj je jedina drugarica žena koja se takođe pretvara da je plemenita, a zapravo je kuvarica – jedna i druga međusobno se imponuju  druženjem, ne znajući da su obe lažne.

Fema hoće da uda kćerku za slavnog filozofa, a kada nameštaljkom on ponudi brak njoj – sebi daje titulu „gospođa filozofka” – ponosna što niko takvu nema, iako ta titula zapravo ništa ne znači. Gospođa Fema  svime ovime  je „pokondirena tikva”, izraz koji je izmislio sam Sterija Popović, a kasnije se udomaćio u srpskom jeziku kao pravovaljani izraz za osobu koja je niko i ništa, a sebe smatra važnom. Kiti se lažnim sjajem i ponosna je na to, a svi oko nje vide da je ništavna, pa ni ne shvataju njenu potrebu za samopohvalom.

Ova komedija zapravo nema pravu radnju. Nema posebnih događaja koji bi mogli da stvore klasičan uvod, zaplet, vrhunac i rasplet. Sva čar dela vrti se oko postupaka gospođe Feme. Maleni fragmenti radnje zapravo su prikazi Feminih ludorija. Ona ništa ni ne radi, samo sedi u sobi i naređuje ljudima oko sebe. I to naređivanje svodi se na prigovaranje za njihov prostakluk i uzdizanje sebe kao „nobla” ili plemenitog. 

Vanja Popović

Tragač za istinom i tajnom. Radoznala i kreativna autorka…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *