„Ne ljuti se na mene, oko moje…”

Dan mi je počeo pesmom Ne ljuti se na mene oko, oko moje” (Mi Mou Thimonis Matia Mou”) u izvedbi Jorgosa Dalarasa. Mislim da je to jedna od najemotivnijih verzija ove pesme. Pesma je simbol neraskidivih veza između Krfljana i Srba i himna je grčko – srpskog prijateljstva. Iskreno, svaki put otplačem uz tu pesmu.

Ostrvo Krf postalo je poznato utočište srpske vojske u Prvom svetskom ratu kada je izmučena vojska pod pritiskom Nemačke i Bugarske morala da napusti domovinu i skloni se na grčko ostrvo. O prijateljskom odnosu i dočeku lokalnih meštana prema srpskoj vojsci zna se mnogo.
U to vreme mnogi srpski vojnici ženili su se meštankama. Vlasnik hotela „Bela Venecija” na Krfu, u kome je bila smeštena srpska vlada sve tri ćerke udao je za Srbe. Među onima koji su svoju ljubav pronašli na Krfu bio je i budući ministar spoljnih poslova Kraljevine Jugoslavije, Aleksandar Cincar Marković, koji se zagledao u Krfljanku Idaliju.

Foto: Pixabay.com

Ipak, nisu sve ljubavi bile srećne. Jedna takva romansa – velika a fatalna, opevana je u gore pomenutoj pesmi. U tim vremenima stradanja i nesreće rodila se ljubav između Grkinje i jednog srpskog vojnika.Njiihova osećanja su bila jaka ali njegova dužnost prema otadžbini bila je jača i ona ga je odvojila od voljene žene. On je napušta i kreće na Solunski front svestan da se možda nikad neće vratiti.
U jednom pismu vojnik svojoj devojci piše da će joj se sigurno javiti. Čak i ako pogine, doći će u obliku ptice, a ona neka otvori prozor da joj samo poželi laku noc. Devojka je reči svog voljenog preradila i pretočila u stihove:

Ne ljuti se na mene oko moje
što u tuđinu odlazim,
Ptica ću postati
I ponovo ću doći tebi.
Otvori prozor Plavi bosiljku moj I slatkim osmehom

Poželi mi laku noc.
Ne ljuti se na mene, oko moje 
Što ću te sada napustiti
I dođi na kratko, da te vidim 
da se od tebe oprostim.
Otvori prozor Plavi bosiljku moj 
slatkim osmehom poželi mi laku noć.

Marijana Bašić

Završila Ekonomski fakultet. Obožava  književnost , muziku, reku. U slobodno  vreme voli  da ispija  kafe sa prijateljima . Voli da se šali  na svoj racun.Veruje u ljubav. Inače, bavi se statistikom tj. prati gledanost filmova po bioskopima tako da je uspela da spoji lepo i korisno. Razvedena, i mama jedne prelepe devojčice. Smeje se glasno i vodi ćerku sa sobom. Obožava da piše teme iz svakodnevnog života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *