Moraju li snaja i svekva uvek da ratuju?

Hajde da odmah odbacimo predrasude. Svekrva i snaja ne moraju uvek da se mrze niti da ratuju za ljubav istog muškarca. To je predrasuda. Prvo, ljubav sinova prema majci nije, niti može biti kao ljubav između supružnika. Drugo, želele vi to ili ne, vaš partner itekako ima osobine koje je ili nasledio, ili kroz vaspitanje dobio od te svoje majke.

Da ne bude da sam preoštra prema snahama – drage moje majke koje imate sinove. To, što se vaš mezimac oženio, ne znači ni da vas sad manje voli niti da će zaboraviti na vas. Mama je samo jedna. A poštujući njegov izbor i njegovu suprugu samo ćete još više produbiti njegovu ljubav i poštovanje prema vama.

Dobro, sad kad smo to raščistile, ostaje još jedna „sitnica”.

Mamin sin.

Prvo i osnovno, a ovo važi i za mame i za supruge, upoznajte se. Vas dve. Nasamo. Bez muškarca vaših života. Nađite vreme da sednete i porazgovarate. Ne o njemu. O nečemu desetom. Knjigama, serijama, modi… O nečemu o čemu bi ste ćaskale sa drugaricom koju niste videle još od osnovne (a ni tada vam se nije preterano dopadala) al’ ste se, eto, slučajno srele u gradu, pa ste skoknule na kafu.

Da, svesna sam da će u početku ti razgovori biti, u najboljem slučaju, napeti. Ali, potrebni su vam, verujte. Da bi se upoznale. Jer, verovale vi meni ili ne, imate mnogo više zajedničkog nego što i jedna od vas može da zamisli. Ne, ne pričam o njemu, pričam o vašim osobinama. Muškarci često traže (ili biraju) suprugu koja u nečemu podseća na njihovu majku. Ne rade to namerno – to je podsvest. Jednostavno, majka je za njega od malih nogu oličenje ženskog roda. Zato je potpuno prirodno da će neke od osobina koje je zapamtio kod majke tražiti i kod supruge. E, sad, koje će to osobine biti – to ne umem da vam kažem. To je individualno. Ali, vremenom, otkrićete ih same. I zapanjićete se koliko ste, ipak, slične. Samo, da bi to mogle da uradite, morate da porazgovarate. Nasamo. Samo vas dve.

Kad smo kod toga, zadržite taj običaj i kasnije. Ako postoji nešto oko čega se ne slažete – nađite se i porazgovarajte. Vas dve. Nasamo. Ne uvlačite ni sebe ni njega u triangulaciju. Ne dozvolite mu da vas izmanipuliše okrećući vas jednu protiv druge. Da, mnogi će to pokušati da urade. Mami će se žaliti na ženu, ženi na mamu, a njima lepo – rade šta hoće. E, pa, ne dopustite to. Da, vi ste na njegovoj strani, ali, ako postoji problem između vas dve – to je problem između vas dve. On u to ne treba da se meša.

Kada smo kod mogućih problema – a sasvim sam svesna da postoji gomila potencijalnih problema – molim vas da uvek imate na umu dve stvari. Prvo – dolazite iz različitih porodica. A i različite ste generacije. Nešto što se jednoj podrazumeva, onoj drugoj može da bude čudno ili čak odvratno. Drugo, bez obzira na sličnosti, vas dve ste dve različite osobe. Poštujte to.

Drage mame, poštujte odabir svojih sinova i njegovu novu porodicu. Drage supruge, poštujte ženu koja je odgajila čoveka u kog ste se zaljubile. Bez obzira što jedna drugoj ponekad delujete čudno, bez obzira što se ne slažete uvek u stavovima, bez obzira što ćete, verovatno, povremeno jedna drugu izluđivati – uvek se setite da vas sad, sviđalo vam se ili ne, vezuje jedno – ljubav prema istom muškarcu. Onom, koji ponekad zaboravi da je odrastao pa bi da ga žena mazi kao što je mama nekada radila i koji ponekad zaboravi da se javi mami jer je izašao sa dragom u provod… Da, taj zaboravni je ono što vas je spojilo na prvom mestu. I voli vas obe. I ne želi da izgubi ni jednu od vas. Potrudite se malo. Verujte mi, vredi.

Kako znam? Pa… Reći ću vam samo da su mi, ali bukvalno, pojedine komšinice iz svekrvine zgrade izjavljivale saučešće kad sam se prvi put udala. „Ijao! Udala si se za NJENOG sina? Nadrljaćeš!” Nisu bile u pravu. Da, moja svekrva je imala „kratak fitilj” i umela je da plane, ali od prvog susreta pa do njene smrti – kad god se oko nečega nismo slagale, sele bi smo, nasamo i raščistile problem koji se pojavio. I znate šta? U jednom trenutku mi je taj njen jedinac ljutito rekao: „Ako se ikada razvedemo, ja idem kod moje tašte! A ti slobodno uzmi moju mamu, ionako se ti boje slažeš sa njom! Mislim da te i voli više nego mene!” Naravno da me nije volela više nego njega, ali, činjenica je – nikada mu nismo dopustile da nas okrene jednu protiv druge. Ionako smo, pored njega, svekra i sinova, nas dve bile u manjini. Ženska solidarnost.

Zato, molim vas, ne podležite predrasudama. Potrudite se. Obe. Nije bitno koja će popustiti prva, bitno je da počnete da razgovarate. Da, naporno je. Da, treba vremena. I takta. Ali, verujte mi, vredi. Dugoročno, obe ćete biti na dobitku. Steći ćete doživotnu prijateljicu za koju niste ni očekivale da ćete je imati. A i lakše ćete „ukrotiti” gospodina Zaboravnog, jer, ko ga poznaje bolje od vas dve?

Slavica Mijović

Igrala se ceo život rečima, pomalo računarima a ponajviše – s decom. Sada koristim što sam prešla pola veka pa mogu opušteno, kad nemam drugih obaveza, da radim ono što najviše volim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *