Kako izbaciti stres iz kofera

Previše okupirani poslovnim i privatnim obavezama nemamo uvek prilike da se odmorimo. Užurbano vreme koje prolazi poput munjene daje nam priliku da zastanemo po neki put. I onda, konačno dođe taj dugo očekivani godišnji odmor. Konačno dođe vreme da i mi malo predahnemo, da otputujemo negde. Sa radošću očekujemo taj dan kada ćemo sesti u vozilo i uputiti se ka nekoj destinaciji iz snova.

Putovanje budi neka prijatna osećanja u nama, ali često može izazvati i veliki stres. Stres znatno umanjuje svu radost i čini da se osećamo mnogo gore nego što bi trebalo.

Sa stresom se gubi svaki pravi smisao doživljaja i vrlo često može da nam upropasti ceo odmor, kako nama tako i onima sa kojima putujemo.

Deluje nemoguće, ali nije tako.Uz par saveta i uputsatva stres možete u potpunosti eliminisati i na svom putu poneti samo srećne misli.

Planiranje:

Osim ako niste neko ko voli u sekundi da deluje, verujemo da ste bar mesecima unazad planirali da otputujete negde na odmor. Kada ste smislili gde želite ići, na planinu, more, jezero ,dogovorili se sa prijateljima ili porodicom, red je da posetite turističke agencije i vidite koje aranžmane nude.

Turističke agencije bi trebalo posetiti mnogo ranije, pre nego što treba da odete na odmor. Ne zalećite se odmah kod prve agencije, obiđite sve agencije u vašem gradu,otkrijte sve njihove pogodnosti, stavite na papir i tek onda, kada svi vidite šta koja agencija nudi izaberite onu pravu.

Da bi ste bili sigurni u agenciju proverite i njene podatke i raspitajte se o iskustvima klijenta koji su imali prilike da sarađuju sa njom.

U agencijama možete da se raspitate i o željenim destinacijama. Zaposlenima u turističkim agencijama je posao da znaju koja vam destinacija najviše odgovara,  ako im ispričate šta očekujete od odmora. Ne stidite se i slobodno ispričajte sve ono što želite, postavljajte pitanja o svemu što vas zanima.

Novac je bitna stavka kada je reč o putovanju, zato se izjasnite koliko novca možete potrošiti na put. Prema vašim mogućnostima pokazaće vam destinacije koje možete posetiti.

Pored samog odredišta znaju i šta odredište nudi. Od prevoza, smeštaja, ishrane, pa sve do zabave možete saznati upravo u agencijama kao i njihove cene. Sa agencijama se možete dogovoriti i da plaćate na rate, ako vam je tako lakše, osim toga kada ste na vreme saznali sve ono što vas zanima, poput cena i kada ste se odlučili gdeželiteići možete početi i da odvajate novac.

Što ranije odlučite gde, šta i kako i počnete svakog meseca da odvojite malu sumu novca i uštedite, nećete morati da brinete da li ćete imati dovoljno za odmor.

Budite iskreni prema sebi: Šta očekujete od odmora? Da li ste tip osobe koja voli zabavu ili ste možda neko ko želi samo da se opusti u krugu porodice ili prijatelja? Raspitajte se dodatno kakve mogućnosti vaša željena destinacija nudi.

Pakovanje

Vreme brzo leti i uskoro će doći vreme kada morate da krenete na put. Užurbano pakovanje stvara dodatni stres. Da bi ste ovo izbegli napravite spisak svega što vam je potrebno da ponesete bar mesec dana ranije.

Kada ste napravili spisak odvojte sve ono što već imate u kući, a neophodno vam je za odmor. Putne torbe ili kofere, torbe za plažu i izlazak, neki ranac, obuću i garderobu operate, očistite i odložite na neko mesto i ne upotrebljavajte pre puta.

U prodavnicama kupite ono što nemate, a neophodno vam je, i spakujte u torbu. Ubacite i spisak kako bi ste izbegli da nešto tamo zaboravite. Ne zaboravite da spakujete vodu i neke grickalice za put da vam ne bi bilo loše u toku vožnje.

Obavezno spakujte:

  • Kozmetiku ( kupka, mleko za telo, krema za lice, pasta i četkica za zube, sapun za ruke, sredstvo za dezinfekciju ruku, dezodorans, parfem, gel za umivanje, sredstva za sunčanje…)
  • Kupaći kostim ( uslučaju da leti idete na odmor) i garderobu ( majce, bluze, haljine, farmerice, šorceve, neku jaknicu, duks i džemper obavezno…)
  • Torbe za plažu, za izlazak ili šetnju
  • Obuću ( cipele, sandale, papuče)
  • Veš i čarape
  • Neku knjigu za čitanje i zanimljive društvene igre

U ranac koji će stajati uz vas sve vreme tokom vožne morate da imate:vodu, čaj, sok, slani keks i neke grickalice, Hitnu pomoć..

Nikako nemojte da zaboravite da ponesete svoja dokumenta.Ubacite ih nekoliko dana ranije i pre nego što izađete iz kuće proverite da li su vam u torbi: pasoš, lična karta, zdravstvena knjižica i polisa osiguranja za putovanje ( polisa je nešto što obavezno morate imati ako želite da putujete u drugu zemlju)

Pixabay.com

Priprema

Konačno se približava i vreme samog puta. Uskoro ćete biti na odmoru koji ste tako dugo očekivali. Sada je red da se posvetite malo i sebi. Pripremite svoj organizam na vazduh na koji niste navikli. Posetite kozmetičara i frizera, neka vam detaljno srede kosu i kožu, urade piling, masku, tretman…

Hitna pomoć

Niko ne bi voleo da mu se desi neka nesreća ili bolest na putu, ali dobro je na vreme se pripremiti. Obavezno spakujte gaze, zavoje, hazanplaste, kremu protiv opekotina, kremu protiv ujeda insekta, alkohol za dezinfekciju.

Nije redak slučaj da se osoba zbog promene klime razboli, da dobije temperaturu i zato bi najbolje bilo i da ponesete neki lek protiv temperature, kašlja i prehlade i neke vitamine.

Najgori scenario za sve žene je menstrualni ciklus  kada su na moru. Ako vodite računa o tome, znate i da izračunate vreme vašeg ciklusa. Međutim promena klime može uticati i na to, pa se može desiti da do njegove pojave dođe ranije.Zato se za svaki slučaj pripremite sa ulošcima i tamponima i poneseti neki lek protiv bolova.

Pixabay.com

Polazak pred put

Sve ste spakovali, sad je vreme da se dobro odmorite i naspavate. Loš san može povećati stres, a vi to nikako ne želite.

Pojedite nešto lagano, nešto što vam neće teško pasti na želudac, a dovoljno vas zasititi. Pijte dovoljno tečnosti, kako ne bi ste dehidrirali i obavezno pred sam put idite u toalet. Ništa ne stvara veću nervozu od odlaganja potrebe za toaletom.

Mučnina i povraćanje su čest slučaj kada se putuje, posebno na dalje destinacije.Preporučuje se da pred sam put popijte tabletu protiv mučnine, kako bi ona blagovremeno delovala.

Dodatni saveti protiv stresa za vreme putovanja

  • Novac koji je u kući, sklonite na različita mesta. Najbolje je da ga stavite na mesta koja nisu predviđena za njegovo čuvanje: kutije od lekova, prazne boce šampona…
  • Obucite se udobno i obujte udobnu obuću. Ponesite i neku jaknicu jer u toku noći vam može biti hladno.
  • Zapišite adresu hotela i kontakt podatke vlasnika ili onih koji treba da vas sačekaju. I ne zaboravite da napunite bateriju na svom telefonu.
  • Ako putujete autobusom, pravićete pauze i želećete da sednete negde, popijete kafu, sok, možda nešto pojedete. Idite samo na mesto koje je blizu autobusa i platite odmah račun konobaru u slučaju da autobus krene, a vi niste još popili svoje piće.

Konačno odredište

Stigli ste i osećate se uzbuđeno, ali ako se ne pripremite čak i sada možete osetiti stres. Odmorite se dobro od puta. Kada se odmorite popričajte sa nekim ko tu dolazi godinama ili možda čak i sa meštanima o tome šta sve mesto nudi.

Kakvi su ljudi? Kakve su plaže, šetališta, mesta za izlazak? Gde se služe najbolji specijaliteti?Prošetajte se, upoznajte mesto i izaberite ono što vam se najviše sviđa. Izaberite plažu koja najviše odgovara vašim potrebama.

Sada kada ste konačno izbacili sav stres iz svojih kofera naoružajte se samo lepim i srećnim mislima. Razmišljajte o tome kako ćete se sjajno provesti i zabaviti, koliko ćete novih stvari videti i doživeti. Budite staloženi i optimistični.

Suzana Milošević

Živim u Kragujevcu. Organizacija proslava i događaja, kao i dekoracije su moj posao iz snova. Volim roze, volim da se smejem bez nekog posebnog razloga. Volim knjige bez kojih ne bih mogla da zamislim život.Pomalo tvrdoglava, pomalo luckasta idem ka svojim snovima. Odustajanje nije moja opcija, uvek koračam napred, makar glavom kroz zid. I svakoj situaciji, koliko god ona teška bila nađem nešto pozitivno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *