Društvena odgovornost– refleksija proaktivnih

Autor: Milan Ceković

Pojedinac, ili mala grupa – nukleus, proizvodi one ideje koje koriste čovečanstvu. Svaka aktivnost društvene odgovornosti najpre je nečija ideja, pa inicijativa, a zatim i prihvatanje od strane širih slojeva stanovništva.

Društveno odgovornu ideju ne može osmisliti pojedinac čiji je misaoni tok isključivo usmeren na sopstveni interes. Svet ne oskudeva u sposobnim ljudima da ostvare vlastiti interes. Ne, takvih ima u izobilju, ali svetu nikada nije dovoljno onih koji proizvode društveno odgovorne misli.

Upravo ovaj odnos je neretko prag profesionalne nesposobnosti – odličan biznismen, vlastiti biznis podigao na visok nivo stečenog, ali ne baš i uspešan u okolnostima u kojima radi za interes šire zajednice i koristi javne resurse.

Dominantna misao da je lični interes najznačajniji teži prisvajanju javnih resursa. S druge strane, interes šire zajednice, neretko, podrazumeva da mu podredite vlastiti interes i tu dolazimo i do određenih individualnih vrednosti koje su neophodne za delanje u cilju društvene odgovornosti.

Društveno odgovorni pojedinci, naprosto, žive svoje principe. Svetu koji je izložen kreativnom, ali i korisničkom i destruktivnom, sve više je potreban Čovek koji zna da je potreban svetu kao njegov zaštitnik.

Nije komplikovano osmisliti projekat u kojem pojedinac zarađuje na uštrb ključnih javnih resursa, uključujući i najegzistencijalniji – održiva životna sredina. Mnogo je komplikovanije osmisliti sisteme u kojima se kontroliše ljudska pohlepa u cilju održivosti najegzistencijalnijih resursa. Za takav sistem potreban je uticajan društveno odgovoran čovek ili grupa.

Društvena odgovornost svakako zahteva pojedinca koji je proaktivan, alutrističan, hrabar, koji odoleva moći kao pukom izvoru pohlepe, ali i većinskom – reaktivnom, onom horskim pasivizirajućim refrenima koji oblikuju mnoge živote, a svode se na to da je najvažnije gledati isključivo svoja posla i vlastiti interes i da je svaki egzistencijalni strah opravdan upravo malim sledovanjima neodrživosti i da na to i takvo treba pristati, makar nam svet postao takav da je do vazduha sve teže doći.

Društveno odgovoran pojedinac je osvešćena individua, razvojnog afiniteta i kao takav, upravo je on ključni stejkholder održivosti i izvesne budućnosti. Društveno odgovorni poedinac je, zapravo, Čovek u punom smislu te reči.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *