Detalji koji oplemenjuju prostor

Prostorije u kojima najviše boravimo, naš dom i radni prostor treba da budu uređene po našem ukusu, ali i da budu u skladu sa svojom namenom. Vaša spavaća soba treba biti uređena na taj način da vas opušta, dok prostorija za rad mora da vas inspiriše.

Prostor u kojem se nalazi samo nameštaj i gde su zidovi goli i u jednoj boji, posebno beloj deluje prazno i hladno. Prava toplina postiže se detaljima, odnosno dekoracijama.

Pixabay.com

Radni prostor:

Radni prostor mora da podstiče na pozitivne misli i da vas inspiriše, ali pre svega treba da bude organizovan i uredan. Uz pomoć malo detalja ovo možete vrlo lako postići.

Biljke su idealne za radni prostor. Naučno je dokazano da posmatranje biljaka ne samo da opušta naš mozak i šalje mu pozitivne vibracije, već nam i daje energiju za rad i stvaranje. Ukoliko moramo i da brinemo o tim biljkama onda se i osećaj odgovornosti povećava. Preporučljive biljke za radni proctor su: Krasula (veruje se da ova biljka donosi novac), Kaktus, Fikus, Palme…

Pixabay.com

Kalendar može biti zidni i stoni, najbitnije je da ima lep dezen. Ukoliko ste vlasnik možete uz pomoć dizajnera napraviti kalendar sa logom. Kalendar može biti u jednoj boji, na primer crnoj ili beloj sa pozlaćenim slovima i brojevima. Dobra stvar sa ovim detaljem je ta što upravo na njemu možete napisati važne detalje kao što su sastanci i rokovi, a uvek će vam biti na dohvat ruke i ne morate ih svaki čas tražiti u rokovniku.

Pixabay.com

Fotografije vaših voljenih u lepim ramovima ne samo da će dekorisati vaš prostor već vas i podsticati da idete napred i da nikada ne posustajete. Isto tako pogled na osobu ili osobe na fotografiji, makar i onaj brzi, delimični, ukoliko ste nervozni može vas smiriti i vratiti vam osmeh i samopouzdanje na lice.

Kancelarijski pribor je veoma važan kada je o poslovnom prostoru reč. Kutije za olovke, zakačke, špenadle i druge sitnice učiniće da vaš sto uvek bude uredan. Fascikle će na savršen način čuvati vaše papire i dokumenta, tako da uvek iz prve nađete ono što vam je potrebno. Elegantan i zanimljiv dizajn može i učiniti da kancelarijski pribor bude i savršena dekoracija.

Spavaća soba:

Spavaća soba treba da bude mesto za vaš odmor, da vas opušta. Izbegavajte jarke, drečave boje, umesto njih birajte svetle. Nebo plava, bebiroza, bež i svetlo siva boja su idealne boje za zidove kada se radi o spavaćim sobama. Detalji takođe treba da budu nežni.

Posteljina lepih dezena ne samo da će oplemeniti vašu sobu već vas i terati da zaspite ušuškani i da sanjate lepe snove. Svi znamo da je san veoma važan kako za naš organizam tako i za naš čitav razvoj, fizički i intelektualni.

Pixabay.com

Lampa na noćnom stočiću je savršena posebno ako pred spavanje volite da se opustite čitajući knjigu. Svetlo treba da bude te jačine da vam osvetli samo knjigu, nikako ne treba da osvetli i celu sobu. Zidna lampa pored kreveta može biti idealnije rešenje od stone lampe. Na ovaj način dekorisaćete vašu sobu, imati svetlo za čitanje a i ostaviti prostora na vašem stočiću da možete na njega spustiti knjigu, čašu vode ili šta god vam je potrebno za noć.

Toaletni sto sa ogledalom i stolica sa mekanim materijalom je nešto što morate imati u svojoj spavaćoj sobi. Toaletni stolovi i stolice mogu biti poprilično skupi, pa ih možete i sami napraviti, odnosno urediti. Obični radni sto obojite u boju koja preovladava u sobi i preko stolice stavite neki mekani prekrivač. Ogledalo možete okačiti na zid iznad stola. Za dekoraciju koristite interesantne i lepe bočice od parfema ili toaletnih voda. Šminka i kozmetika kao što su kreme i losioni takođe mogu poslužiti za dekoraciju. Ukrasne kutije za nakit i sto mogu biti zanimljiv detalj.

Pixabay.com

Kuhinja i trpezarija

Ako imate porodicu ili volite da kuvate za goste koje često pozivate kuhinja je mesto gde ćete svakako provoditi većinu svog vremena.

Činije sa voćem idealne su kao dekoracija kako za kuhinjski radni sto tako isto i za trpezarijski, ali i za šank ukoliko ga imate. Jednostavno omiljenu posudu za voće napunite sezonskim voćem. Možete staviti jabuke, banane, ananas, pomorandže, šta god poželite samo vodite računa da voće izgleda što lepše. Iako se u prodaji može naći i plastično voće izbegavajte ga. Ne samo da će delovati hladno, već i može sakupljati prašinu a sigurno ne želite provoditi svakodnevno vreme u čišćenju nečega što vam baš i nije potrebno.

Pixabay.com

Vazna sa cvećem pored činije sa voćem može biti savršen detalj za dekoraciju kuhinje i trpezarijskog stola. Ne samo da će divno mirisati, već će i stvoriti divnu dobrodošlicu za goste i toplinu doma.

Začinsko bilje u saksijama možete držati u kuhinji. Ne samo da će doprineti da kuhinja dobije specifičan izgled, već ćete uvek na dohvat ruke imati sveže začine kao što su bosiljak, origano, peršun…

Posuđe možete koristiti ne samo za jelo ili piće. Šolje lepih motiva, zanimljive posude za začine i mnogo drugog posuđa zanimljivih I autetičnih detalja možete iskoristiti i kako bi dekorisali kuhinju. Vaša kuhinja će u tom slučaju izgledati veselije i uvek ćete se osećati u njoj kao kada ste bili malo dete koje se motalo oko bake dok je pravila najbolje krofne na celom svetu.

Pixabay.com

Dnevna soba:

Dnevna soba je i vaša oaza mira i mesto za druženje i opuštanje. U dnevnoj sobi sa prijateljima čavrljate uz čašu vina, igrate društvene igre sa porodicom ili gledate omiljene emisije. Dnevna soba je idealno mesto za opuštanje uz neku knjigu. U ovoj prostoriji morate da se osećate sigurno, opušteno i veselo, ali ne samo vi, već i cela vaša porodica, pa čak i vaši gosti. Uz pomoć nekih detalja ovo ćete postići na veoma jednostavan način.

Slike na zidu, uljane na platnu, fotografske, sa prirodom, životinjama, cvećem, vašim ličnim portretima šta god se vama sviđa daće novu notu na zidovima. Zidovi više neće biti prazni i hladni.

Sobne biljke kao što su Adam, Fitonija, Ljubičice, Orhideje delovaće na vas opuštajuće i podizaće vam raspoloženje. Osim toga daće i sasvim drugi izgled celoj prostoriji.

Jastučići šareni, mekani, raznih oblika uvek će podići vaše raspoloženje i osećaj sigurnosti. Savršeno će se uklopiti u enterijer. Dodatni plus je to što će vam zahvaljujući njima biti mnogo udobnije dok obavljate neku svoju omiljenu aktivnost.

Pixabay.com

Uz pomoć detalja uređen je enterijera,prostorija može biti lako, jednostavno i zabavno. Pored pomenutih detalja možete koristiti i mnoge druge, razne umetničke figurice, knjige, prekrivače, sve ono što je po vašem ukusu i u vašem stilu. Mnoge detalje možete i sami napraviti. Najbitnije od svega je da ti detalji u vama izazivaju pozitivna osećanja, da oplemenjuju prostor, ali i vas.

Suzana Milošević

Živim u Kragujevcu. Organizacija proslava i događaja, kao i dekoracije su moj posao iz snova. Volim roze, volim da se smejem bez nekog posebnog razloga. Volim knjige bez kojih ne bih mogla da zamislim život.Pomalo tvrdoglava, pomalo luckasta idem ka svojim snovima. Odustajanje nije moja opcija, uvek koračam napred, makar glavom kroz zid. I svakoj situaciji, koliko god ona teška bila nađem nešto pozitivno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *