Da li mama može biti i tata svom sinu i obrnuto?

Autor: Jasmina Lukić

Živimo u vreme kada se često sreću samohrani roditelji. Bilo je rata, ima i bolesti, a ni razvodi nisu retkost, nažalost. Deca ostaju da žive i odrastaju uz jednog roditelja. Taj roditelj ima težak zadatak, da detetu bude i zamena za onog nedostajućeg. Uopšte nije lako.

Život je postao težak i komplikovan kada su pre više od pola veka, počele da se rasturaju velike porodice. Sa sela su mladi hrlili u grad u potrazi za boljim životom, ma šta to značilo. Zbog „teških“ poslova na polju i siromaštva, radili su u fabrikama, u prodavnicama, neki su učili i studirali. Posle drugog svetskog rata, ti mladi su dobijali stipendije, po završetku školovanja ih je čekalo radno mesto, stan od firme, sigurna plata. Na kredit su se kupovala kola, gradile kuće i vikendice. Inflacija je „pojela“ kredite, lako se sticala imovina. Zaboravljalo se na selo, imanje, roditelje, rođake. U gradu su decu slali u vrtiće, škole, na razne sekcije. Porodica se svela samo na roditelje i decu. Malo je njih ostajalo da živi u zajednici sa bakama i dekama.

Kada se desi neka muka, razvod ili smrt bračnog duga, sva odgovornost pada na jednu osobu. Često se mora raditi i dodatni posao da bi se prehranila deca, platili računi. Bez podrške baka i deka, deca ostaju sama kod kuće. Samohrani roditelj treba da radi i zaradi, pa nakon posla da pere, kuva, i sprema. Treba da upita svako dete kako je, da proveri da li je zdravo, da ga uteši ako je tužno, da mu pomogne oko domaćeg zadatka, da ga nahrani, okupa, uspava. Za to bi roditelju trebalo da dan traje 48 sati. Da sve pospremi, da ispegla, da napravi palačinke, da se poigra s decom, da ih pomazi, da se našali s njima – ima li snage i vremena za sve to, sam?

Majke će se odreći sna i odmora zarad sreće svoje dece. Nadljudskom snagom postižu sve. Problema može biti kad deca malo porastu, pogotovu sinovi, kad im zatreba onaj očev autoritet, da posavetuje, iskritikuje, zabrani nešto što nije dobro za dete. Majke su meka srca, često oproste i ono što ne bi trebalo, plašeći se da strogost ne poveća tugu i bol deteta za ocem kojeg nema. Tu se rode o greške, kad se mlađani sin osili i počne da radi šta ne treba, upadne u loše društvo i krene prečicom kroz život, agresivno. Mnogi u tome nastradaju, bez ćvrste očeve ruke. Srećom, veliki broj majki i dece se u nevolji dodatno povežu, više pomažu oko svega. Osamostale se takva deca ranije nego drugi. Čuvaju mlađu braću i sestre, kuvaju, čiste po kući, da mama može malo da odmori posle posla. Majka ih čvrstom rukom vaspita, onako kako bi i otac želeo. Njeni sinovi su jaki i pouzdani, pravi oslonac, prvo majci, kasnije i supruzi. Ćerke sposobne i vredne, svima pomažu. Ljubav koju im majka pruža, glavna je hrana i moć ove dece, kasnije dobrih ljudi.

Ima i očeva koji se sami nose sa sudbinom jedinog roditelja. Njima je svakako teže posle posla da kuvaju i peru, pospremaju kuću, ali i da nežno pomaze svoju ćerku. Možda je muškarcima lakše sa sinovima, tu već sve znaju. A s ćerkama? Koliko truda treba da se razume tanana duša devojčice koja želi na balet, pa želi haljinu kao ona princeza iz bajke, pa hoće frizuru iz nekog časopisa, a njena kosica svilena i tanka pa nikako ne može? Kad malo poraste, pa postane žena, tata mora da trči po uloške, da joj objasni šta je normalno a šta ne, da je pita da li je boli stomak. Kasnije, kada se zaljubi, tata će pitati: Kakav je? Neka dođe da ga upoznam, na onda možete u bioskop!, strepeće da je ne povredi neki mangup, da njegovoj princezi ne rani srce. Pričaće i o kontracepciji, naravno, iako bi to mama verovatno lakše i lepše učinila, ali eto. On će. Spremaće joj jela koja ona voli, učiće je da kuva i da pravi palačinke – ko će drugi? Pričaće joj o mami, kako su se voleli, kako je mama bila najlepša u celoj školi, pokazivaće joj slike sa venčanja, daće joj mamine haljine da ih proba i nosi kad je prilika. Štitiće je od svega, voleti kao otac, a i još više, za onaj mamin deo, da ne zafali. Pre mature, učiće ćerku da pleše, one stare plesove: valcer, tango, jer ih je plesao sa voljenom ženom. Moderne plesove će ona naučiti sama. Kada se bude udavala, tada će je svečano dovesti do oltara i predati mužu uz rei Dobro mi je čuvaj, učini je srećnom.

Da, može mama da bude i tata svom sinu. I tata može biti i mama svojoju kćeri. Lako nije, ali ko je uopšte mogao i verovati da je živeti lako? – Nije, ali vredi. Znaju to svi samohrani roditelji koji su bili cela porodica svojoj deci. I grdili i mazili. I hvalili i kudili. Vaspitavali, savetovali, učili svoju decu životu. I ono najvažnije, voleli svoju decu najviše na svetu, onako duplo, i za onog roditelja kojeg nema. Jer, ljubav je ključ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *