Brak je pravo, a ne dužnost

Pogrešno shvatanje braka donosi i loše rezultate u njemu. Brak je naše pravo na sreću, ljubav, porodicu, partnera sa kojim kroz život koračamo stvarajući uspomene, ispunjene dobrim i lošim trenucima.

Ljudi različito definišu brak. Nekada je opisan kao najlepši deo života, a nekada kao razočarenje. On nam daje onoliko koliko mi ulažemo u njega. Brak je poput nežnog cveta, kojem ako ne posvetimo dovoljno ljubavi, pažnje i vremena, on će početi da vene.

Da bi brak bio uspešan, mora biti uzajamnog razumevanja, podrške, strpljenja, razgovora, ljubavi, da svaka i najmanja rasprava preraste u pregršt zagrljaja i poljupca.

Nekada je brak bio dužnost. Nisi mogao birati kada ćeš stupiti u brak, sa kim ćeš osnovati porodicu i živeti do kraja svog života, tu odluku donosili su drugi.

Foto: Pixabay.com

Danas u 21. veku, stvari su se dosta promenile i na brak se gleda drugačije. Sada čovek ima pravo na svojevoljan izbor partnera, vremena kada će i da li će stupiti u brak, kao i koliko će dece imati.

Moderni brak često je na udaru razvoda. U Srbiji je danas više razvoda nego sklopljenih brakova. Događa se da se odjednom iz velike ljubavi probudi mržnja, sa kojom se ne znamo boriti, a na razvod gledamo kao jedino rešenje . Mržnja, koja toliko ovlada nama da upropasti i naš, ali i tuđi život

Brak ima i svetlu stranu priče. Mnogi u njemu obostrano uživaju u ljubavi čak i posle deset, trideset pa i pedeset godina, a partneri su srećni što imaju jedno drugo. To je onaj brak kao iz bajke.

Kako uspeti održati brak u kome vladaju samo ljubav i sreća, onaj koji traje do kraja života?

Srećan brak je onaj brak na kojem oba partnera rade i grade ga. Gde se problemi rešavaju ljubavlju koju neguju zajednički. Ponekad se dogodi da i takav brak sa sobom nosi poneku svađu, ali suština je imati dovoljno dobrih i dovoljno loših stvari zbog ravnoteže.

Da nema tih sitnica koje izazivaju male svađe brak bi možda bio monotan i dosadan. Bitno je znati kako reagovati u datom trenutku i kako se nositi s tim. Svađe mogu napraviti od vas bolju ili lošiju osobu, ali praštanje je onaj čarobni prah kojim sve pretvarate u lepe trenutke i brz zaborav.

Mekani zagrljaji u jutarnjim ili večernjim satima, slatki poljupci kada dođete kući sa posla, zajednički trenuci, radost i smeh, samo su neki od čarobnih trenutaka koje nam brak može doneti. Neopisiva sreća kada se budimo pored osobe koju volimo, kada i dobre i loše trenutke delimo.

Nismo sami, ta osoba je uvek tu da nas podrži u ostvarenju naših snova, ali i onda kada padnemo.

Pravo da nekog volimo celog života i tu ljubav krunišemo brakom je odluka kojom se treba ponositi, ali brak treba negovati da bi uspeo i opstao.

Treba da naučimo da uživamo u njemu, u svemu što nam on donosi, jer svaki trenutak sa voljenom osobom je trenutak naše beskrajne sreće.

Biljana Ilić

Kreativna osoba koja voli da piše, istražuje i prati svoje snove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *