Велики Петак

Аутор: Снежана Ђенадић

Данас је Велики петак. О том великом празнику, али и о разлозима за избор свештеничке професије, разговарамо са Марком М. Марковићем, протојерејом и старешином Цркве у Богатићу.

Молим Вас, за почетак разговора, да нашим читаоцима кажете нешто о мотивима за избор професије којом се бавите.

Свештенички позив је свакако један од најлепших дарова које је Бог подарио човечанству. Кроз ту службу људима се преноси Његова реч, а његова реч значи љубав у заједници међу свим људима. Нема већег мотива од овог, ко може да разуме.

Да ли је данас лако бити свештеник? Који су изазови?

Није лако као што није никад ни било. Свако време носи своје бреме. Увек је било људи који не само да не верују него покушавају и верујуће да скрену с пута, а самим тим и да омаловаже Цркву и њене служитеље. Данашњи изазови се тичу најпре повратка у веру после комунистичког периода и употреба дигитализације, а која неће утицати на суштинска питања Цркве.

Да ли сте остварили своје дечачке снове кроз професију којом се бавите?

Искрен да будем , нисам се надао да ћу их остварити. Сада, видим да се остварују, али хришћанство је дубина, што више трагаш све се више отвара, тако да има ту још доста тога што треба да се оствари.

Фото: Приватна архива

Која је улога цркве и свештенства у ова тешка времена болести и разних недаћа?

Улога Цркве је да усмери људе на праве вредности које су непролазне. Било је и до сада разних болести, за неке чак и не знамо ни да су постојале јер није било медија да нас обавештавају и затрпавају информацијама. Црква нас учи да је тело храм Божији и према њему се тако треба и понашати. Не губити веру, не мислити да је ово последње што ће нам се догодити. Молити се Богу, а слушати савете људи који се баве нашим здрављем.

Да ли бисте објаснили обред свећења водице ?

Свећењем водице се уноси благодат Божија у тај дом. Чита се одломак из Јеванђеља о чуду које се десило у бањи Витезди а које нам говори да смо сви болесни, што духовно што телесно, а да нас вода и Дух Свети исцељују животворним крстом. Песма која се пева том приликом гласи:
„ Спаси Господе народе своје
и благослови наслеђе своје,
православном и христољубивом роду нашем
дарујући победу над противницима
и Крстом Својим чувајући народ Твој“.

Како пост утиче на дух људи и које су духовне благодети поста?

Пост је духовни преображај човека. У том периоду он се пресабира, чини добра дела и размишља о сусрету са Христом што је уједно и највећа благодет и награда.

Шта је Велики петак и шта тог дана црква обележава?

То је најтужнији дан, дан када је људски род распео Богочовека Христа који је дошао да спасе свет. Тог дана не звоне звона, многи не користе ништа од хране, а богослужење је покајног карактера. Дан се завршава Христовим опелом.

Шта верници треба да знају о Великом петку?

Треба најпре да се измире са Богом, па са ближњима. Да дођу у Цркву и уз покајне песме да оплакују најтужнији догађај како би се ускоро из срца радовали Васкрсењу.

Шта је то што проповеда вера, а шта су народни обичаји за овај црквени празник?

Црква увек проповеда учествовање на службама јер то је основни смисао празника. Све остало што се дешава везано за обичаје треба само да употпуни празнично расположење. Различити су обичаји од места до места, што наравно није у супротности ако је се зна главни смисао.

Молим Вас, а за крај овог богоугодног разговора, шта је Ваша порука верницима?

Покушајте на овај дан да разумете из дубине душе колико је Бог уложио љубави у нас, да је и свог Јединородног Сина дао да се разапне за спасење свих нас. Када схватите значај овог празника, разумећете и тајну Васкрсења.

У име читалаца нашег магазина и своје лично име ,захваљујем Вам на одвојеном времену и доброј вољи да попричате о вери, цркви и празницима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *