Mirjana Ćatić – čarobnica koja pravi kolače iz bajke

Autor: Jasmina Lukić

Svi volimo kolače. Neko ih kupuje, neko ih sam pravi. Ali, ovde, u Beogradu, postoji jedna Mirjana, koja pravi bajkovite kolače iz mašte. Kad jednom ugledate to što ona napravi, bićete preplavljeni lepotom i uživaćete svim čulima. Jer, ona pravi kolače izuzetnog ukusa i mirisa koji ćete dugo pamtiti, a ukrašava ih tako da je teško poverovati da je to savršenstvo oblika i boja napravljeno nežnom ženskom rukom, u njenoj maloj kuhinji. Upoznajte Miru, čarobnicu sa Zvezdare.

Odakle se rodila ideja da se bavite pravljenjem kolača?

U trenutku kada sam ostala bez posla i samim tim imala dosta slobodnog vremena, došla sam na ideju da svoje čarobne kapkejkove ponudim ljudima. Inače volim da kuvam, a kolači tj. slatkiši su moja posebna ljubav. S ljubavlju ih pravim i mislim da se to oseti u samim kolačima i svakom zalogajčiću.

Foto: Facebook.com

Kakve sve kolače pravite?

Na početku slatkog putovanja sam pravila samo kapkejkove i mafine, ali vremenom sam počela da širim ponudu, tako da sada pored mojih magičnih mini tortica pravim torte, sirove torte i kuglice. Zanimljivo je što svaki moj ponuđeni slatkiš može biti bez šećera, bez glutena i bez laktoze. Sama sam morala da promenim način ishrane i tek tada sam shvatila da su ljudi na posebnom režimu ishrane uskraćeni u tom smislu jer nema pekara a ni poslastičarnica u Beogradu gde možete kupiti bezglutenski kapkejk ili kolač. Koliko znam postoji samo jedan ozbiljan restoran.

Zbog čega baš kapkejkovi?

Zanimljivo pitanje. Čitajući knjigu ”Vidimo se u kapkejk kafeu”, pre par godina, toliko sam se uživela u celu priču i zapravo tada shvatila da bih jednoga dana to sve volela za sebe. Mala, sa ukusom sređena radnja i u njoj kapkejkovi. Miris putera i vanile koji se širi radnjom i ja u njoj. I dalje je to san i želja.

Poznati ste po izuzetno maštovitom ukrašavanju kolača. Gde nalazite inspiraciju za svoju kreativnost?

Pratim šta se radi na svetkom tržištu i mogu slobodno reći da postoje trendovi u ukrašavanju torti i kolača. Ne držim se baš svakog trenda jer, kao što se može primetiti, ne koristim veštačke boje za svoje slatkiše. Svetski trend je što šarenije, ali ja ono što ne bih svojoj porodici ponudila ne mogu ni drugima, posebno ne deci. A svojoj porodici ne bih napravila kolače sa veštačkim bojama, veštačkim zaslađivačima i ostalim aditivima. Bilo bi lepo kad bismo svest o sastojcima u hrani podigli na viši nivo. Pravim kolače i torte samo od prirodnih sastojaka i trudim da se budu što zdraviji.

Foto: Facebook.com

Da li ispunjavate želje klijenata?

Odgovor na ovo pitanje se nadovezuje na prethodni i polovično je potvrdan. Naravno da izlazim u susret klijentima ali samo kada se njihove želje i prohtevi poklapaju sa mojim načinom pripreme. Odbila sam dosta klijenata jer jedostavno ne pravim krem za kapkejkove koji je ”puder roze boje” i ne koristim fondan.U vremenu kada je sve prešareno, preslatko i šljašteće, gde kvantitet preovladava u odnosu na kvalitet, moji kolači su svedeniji ali opet bogati voćnim filom i voćem, karamel kremovima, pravim ganaš kremom, dekoracijom od čokolade, koje sama pravim. Jednostavno nema mesta za kupovne filove i kremove. 

Kako se mogu naručiti Vaši kapkejkovi?

Postoji Fb stranica kao i Instagram profil.

Pored fotografija i opisa tu je i moj broj telefona. Mada je zaista najbolja reklama lična preporuka, a velika podrška su pohvale i komentari zadovoljnih klijenata.

Da li pravite i torte?

Da, u ponudi su torte koje pravim po starim i tradicionalnim receptima, one sa dosta putera, jaja, oraha, lešnika i čokolade. Ali tu su i sirove torte, koju su sada u u trendu ali koje su pogodne za vegane i ljude koji žele zdraviju varijantu slatkiša. Torte su zapravo moja prva ljubav jer sam prvu napravila sa 11 godina. Ono što mi se dopada je to što su torte postale naša svakodnevnica, nema kao nekada čekanja na neki poseban razlog i povod

Imate svoj blog. O čemu je reč?

Blog je nastao pre skoro 4 godine, zapravo prvi post je objavljen 4.10.2017. Na nagovor mojih sinova sam došla na ideju da zapisujem recepte i objavljujem negde. Dosta koleginica u to vreme ali i moja deca zvali su me često i pitali kako se sprema neko jelo. Da ne bih svaki put nanovo pisala mail ili kuckala poruke, nastao je blog Mirinizalogajcici

Sada kad neko pita za recept samo kažem: Idi na blog😊.

Postovi su pisani razumljivo i jednostavno, lako se prevode, i imate dosta fotografija. Svaku fotografiju prati tekst tako da korak po korak dolazite do krajnjeg proizvoda sigurno. Blog ima oko 200 recepata i mogu vam reći da su to provereni i sigurni recepti. Mogu slobodno da kažem da je blog idealan za početnike u kuvanju. Moj savet je da proverite svaki recept sa neta dva puta, ima mnogo fake i pogrešnih uputstava, i sama sam nesela par puta. U ”moru” recepata koji se sada nude na netu treba biti siguran, jer nemamo novaca a ni vremena za bacanje. Kuvajte, budite maštoviti i kreativni u kuhinji, nema mesta strahu jer sve se da ispraviti. Kuvajte za svoju porodicu i drage ljude jer to je još jedan način da nekome pokažete ljubav! I da, uživajte u svakom zalogajčiću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *