Jelena – Zana – „Mudrost života je radovati se i malim i velikim stvarima”

Osamdesete su godine koje su donele nebrojeno mnogo hitova i popularnih grupa, pevača i pevačica. Period kada su emocije naprosto plivale po notama i rečima. Jedna od najboljih grupa tadašnjice  koja  traje i dan danas jeste grupa „Zana”.

Nema osobe koja ne zna za „Vojnu poštu 100/3” sa kojom su se ispraćali i dočekivali vojnici,  „Dodirni mi kolena” uz koju i dan danas voljenoj osobi poručujemo koliko je volimo, „Macane” ako želimo da kažemo koliko smo divne kada nas oni ne primećuju …

Bliži nam se 8.mart – praznik posvećen damama. Jedan divan poklon koji vam možemo dati jeste intervju sa prelepom i divnom pevačicom Jelenom iz grupe Zana.

Kakvo je Vaše viđenje grupe Zana, nekada i sada?

Posle 30 godina u Zani zaista mogu reci da sa pravom mogu da napravim poređenje nekad i sad, s obzirom da sam prošla možda najturbulentniji period koji je sve nas zadesio. Na muziku i njen život utiču mnogi faktori, pa su samim tim i događaji koji nas okružuju nešto presudno. Meni se recimo desilo da u Zanu dođem u najgorem mogućem momentu za sve nas, a to je raspad jedne velike zemlje i to na najgori mogući način. Mislim da mi je, kao četvrtoj pevačici, što je jos jedan od otežavajućih faktora, možda bilo najteže da nas četiri. Možda još i Nataši Gajović, koja je u Zanu došla posle Zane Nimani. Neki su je osporavali, a nekima je zapravo ona taj deo detinjstva po kome pamte grupu Zana.

Foto:

Zašto ste se povukli iz medija?

Nismo se povukli iz medija, samo doziramo koliko nam prija. Na kraju krajeva, posle toliko godina čini mi se da imamo puno pravo da se pojavljujemo isključivo onda kada imamo valjane razloge za to, a s obzirom da u današnje vreme imamo toliko novih izvođaca raznog spektra i kvaliteta, gledaocima istih sigurno nije dosadno.

Zanima me, kako provodite svoje slobodno vreme u ove „Korona dane”?

Umetnici imaju veliku privilegiju što nemaju radno vreme, pa im se život uglavnom svodi na stvaralački rad koji nema puno veze sa javnim nastupima i pojavljivanjem u medijima. Vreme Korone smo posvetili novim pesmama koje smo uradili za našu, mogu slobodno reci muzu, devojku sa magicnim glasom, NAIVU, curu koja sa našom pesmom Baš, baš osvojila drugo mesto na prošlogodisnjoj Beoviziji. Nažalost, sve ovo što nas je zadesilo je znatno uticalo na njenu buduću karijeru, sigurno da bi NAIVA za ovih godinu dana, da je normalno stanje, napravila mnogo, mnogo više nego što sadašnji uslovi dozvoljavaju. Ali, strpljen – spašen, kada se bar malo vrati normala, imamo mnogo kečeva u rukavu, tako da je moje mišljenje da će NAIVA napraviti ozbiljne tehtonske poremećaje u našoj muzici. Privatno, kao i svaka žena pretpostavljam, vreme Korone sam iskoristila da se posvetim  kući, sebi, Žiki i nekim stvarima za koje do tada nisam imala puno vremena.

Da li ste sa grupom Zana sebi ispunili svaki san ili postoji nešto čemu još uvek težite?

Za mene je ta neka mladalačka ambicija nešto najlepše što čovek može da oseti kada se bavi onim što voli, ali se sa vremenom i ispunjenim željama čovek prirodno zasiti i ispuni, pa je potrebno nešto više. Ono što mi je i dalje ostalo kao nešto što me uvek i iznova ispunjava su koncerti, ta razmena energije, osećaj koji samo onaj koji se nalazi na bini, okružen dobrim.ljudima i pozitivnim emocijama. U nedostatku živih koncerata, tu je kreativno stvaranje, gde uvek i iznova želiš da pobediš sebe, a moraš priznati da je to najteži zadatak koji čovek sebi može da zada.

Foto:

Čemu ste se najviše radovali u životu a zbog čega ste najviše bili tužni?

Ne znam zašto, ja se uvek radujem i velikim i malim životnim stvarima. Mislim da je to mudrost  života, tako da zaista ne mogu konkretno da odgovorim na to šta je za mene najradosnija stvar. Ja sebe vidim kao onog bika iz crtanog filma, Ferdinanda, koji u životu samo želi da uživa, da miriše cveće i raduje se svakom danu, a svašta nešto drugi očekuju od njega, kao da je to i njegova želja. Najtužniji trenuci su, naravno, gubitak  nekoga koji ti je blizak i tvoj, gubitak oca, tetke ,ali te situacije nas samo uče da zaista i svakog trenutka treba ceniti momente sa svojim bližnjima, zdravlje, ljubav, kao i  da u životu ništa ne treba uzimati zdravo za gotovo.

Ana Pantić

Rođena 20.9.1982. Mama, supruga, knjigovođa, slikar.. Volim da slikam i pisem.. Životni moto:„Nikada ne odustaj od sebe i svojih snova. Veruj u njih i ostvariće se.”

One Comment on “Jelena – Zana – „Mudrost života je radovati se i malim i velikim stvarima””

  1. Uz Zanu smo rasli, plakali, pevali, poistovećivali se njihovim pesmama. Tražili u njima ljubav koju smo želeli da doživimo. Pečat im je pesma „Rane“ koja je meni ostavila trag. Autorki ovog intervjua želim još puno istih, jer naša stara dobra pop muzika ne sme da padne u zaborav. Predlažem da se formira stranica, gde možemo da čitamo više ovakvog štiva. Ani želim puno uspeha u daljem radu i stvaralaštvu i srdačan pozdrav! ❤️🌺

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *