Христос Васкрсе!

Аутор: Снежана Ђенадић

Марко М. Марковић, протојереј и старешина Цркве у Богатићу, придружио нам се у разговору и за овај највећи хришћански празник.

За оне који не знају – зашто је Васкрс најрадоснији хришћански празник?.

Васкрсењем је Бог испунио обећање дато Адаму и Еви у рају, а то је да ће сав род људски поново бити у заједници с њим. Ми смо смртни, пропадљиви, али чекамо и ми наше Васкрсење а то значи победићемо највећег непријатеља – смрт. Нема веће победе нити веће награде од овога, ма шта ко да вам нуди у овом свету. У једној песми се на опелу говори да су у истом положају цар и војник, богат или убог, дакле, свима је заједничко Васкрсење.

Како наша црква обележава Васкрс?

Свечаном службом, радосним песмама, пуном Црквом служењем свештеника у белим одеждама и учествовањем народа у појању.

Кажите нам нешто о значају распећа и васкрсења за Хришћане?

Распећем је Бог доказао своју љубав према нама , жртвовао се и испунио све речи пророка из Старог Завета. Васкрсењем је показао да он има власт над смрћу и да то исто нама даје преко Њега.

Како верници треба да обележе Васкрс?

Треба породично да дођу на свечану службу у своју Цркву да узму учешћа у Литургији, по могућству да се причесте. Све после службе што се одвија кући уз обичаје, није ништа друго до продужетак Литургије.

Која је улога деце, Божијих анђела, на дан Васкрсења Христовог?

Децу увек стављамо у први план, а посебно на Васкрс када долазе деца са својим вероучитељима. Тада нам својим умиљатим гласовима одговарају на Литургији и врше опход око Цркве.

Шта родитељи треба да науче своју децу о вери, Богу, верским празницима?

Најпре ће их научити својим примером, као и у свему осталом. Деца више науче гледајући него слушајући. Владика Николај је често говорио да је веће страхопоштовање према молитви осећао када су се са дедом увече молили на ливади, него касније у свим великим црквама у којима је био. Кроз празнике и обичаје, деца ће полако схватати хришћанство, које ће им касније кроз веру помоћи у разним животним искушењима.

И за крај овог пријатног разговора имате ли неку поруку за вернике?.

Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт умртви и онима који су у гробовима , живот дарова.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *