Bogdana Kelča – ,,Osmeh je jedina validna predispozicija koju osoba treba da ima”

Svet plesa je poznat po eleganciji, šarenilu i glamuru. Svet sporta po disciplini, napornim treninzima ali i velikim peharima. Kada se ove dve discipline sastave u jedno nastaje prava magija.

Sestre Bogdana i Bogdanka Kelča vode plesni studio u kom, zajedno sa Anjom Šuput i Milicom Šušak, uvode mlade i stare u svet mažoreta. Deo tog sveta Bogdana je podelila sa nama.

Za početak, možete li nas, kao totalne amatere, upoznati sa mažoret sportom?

Mažoret ples (sport) je atraktivna disciplina koja obuhvata sve vrste plesova, osnove baleta i gimnastike uz korišćenje rekvizita poput mažoret štapa, pom pona i zastava. Mažoretkinje su lepe, graciozne i veličanstvene, nazivaju ih „živi suvenir grada”.

Jedna ste od osnivača plesnog studija Lana”. Kada je i kako nastao ovaj mali svet mažoreta?

U želji da deci omogućimo da se bave ovim posebnim sportom sa kojim smo se i same susrele deset godina ranije i bavile se istim, sestra i ja smo odlučile da osnujemo mažoret klub. Tako je 6. septembra 2018. u Pančevu naša želja sprovedena u delo. Naš klub aktivno radi i broji oko 50 članova, uzrasta od 3 do 22 godine.

Da li je mažoret više sport ili ples?

Mažoret je disciplina koja obuhvata kako sam već i spomenula elemente gimnastike, baleta, elemente svih plesova uključujući i sportski ples, te iz ovih informacija možemo da zaključimo da je mažoret sport, ali i ples. Nekako mi je teško to da razdvojim. U Agenciji za privredne registre registrovani smo kao „Sportsko udruženje mažoret sporta Lana” što bi značilo da nas sada priznaju kao sportiste i da je ovo grana sporta. Takođe, da je mažoret ples napredovao i došao do grane sporta ukazuju na to i takmičenja koja se organizuju na državnom, evropskom i svetsko nivou. No, ponovo se vraćamo na to da je mažoret sport ustvari i ples, jer sam način takmičenja odvija se po određenim pravilima zastupljenim u plesu.

Takmičari se mogu takmičiti u solo, duo, trio kategorijama, kao i u velikim i malim formacijama, u kategoriji štapa, pom pona pa čak i zastava.  Sve to se odvija tako što postoje koroegrafije koje se rade po određenim pravilima i zahtevaju razne plesne korake i gimnastike elemenate uz konstantno baratanje rekvizitima. Obavezno koreografije moraju uključivati marševske korake. Mažoret ples (sport) je zapravo jedna predivna i zahtevna disciplina, ali uz rad i trud mogu da se ostvare sjajni rezultati!

Koje su to predispozicije koje neko treba da ima da bi se bavio ovom disciplinom?

OSMEH!

Osmeh je po meni jedina validna predispozicija koju osoba treba da ima, sve ostalo su samo želja, rad i trud. Predispozicije, ako govorimo o fizičkim koje osoba treba da ima su naravno značajne ali ne i obavezne, te smatramo da mažoret plesom može da se bavi svako ko poželi da uđe u vode ove discipline. S obzirom da se mažoret sportom najviše bave deca, dosta rano i mogu da krenu da treniraju, pa je onda uz pomoć i podršku roditelja lako i efikasno iskoristiti talenat kod deteta. Korisno je da, da dete ima osećaj za ritam i da mu je telo dosta fleksibilno kako bi moglo da izvodi sve potrebne elemente u koreografijama, ali to se vremenom sve navežba.

Bili ste sastavni deo mnogih manifestacija. Imate li neku omiljenu?

Mažoretkinje su poznate po tome da učestvuju na velikom broju manifestacija širom Srbije, ali i u drugim gradovima i državama. Ono što mažoret svet čini zaista bogatim jesu takmičenja koja se održavaju u evropi i svetu. Meni omiljena manifestacija, zapravo takmičenje je Evropsko prvenstvo u mažoret sportu koje se svaki put održava u drugoj evropskoj državi, tada mažoretkinje imaju priliku da se druže sa decom iz drugih zemalja i upoznaju njihovu kulturu. Devojke i devojčice na ovaj način stiču nova poznanstva, nadograđuju sebe u mažoret svetu, imaju priliku da nauče brojne, nove elemente tokom druženja i posmatranja samog takmičenja. Nauče da bodre i podrže jedna drugu i što je veoma važno učestvuju, uče se da budu najbolje i da daju sve od sebe, ali i kada se dogodi neuspeh ne posustanu, vec se iznova i iznova trude i rade da bi već na sledećem takmičenju ostvarile uspeh.

Šta kažete sebi kada obučete kostim i pogledate se u ogledalu?

Pa sjajna si! Šta bih drugo mogla da kažem? Mažoret uniforme su blistave i šljokičave, ako govorimo o savremenim uniformama, a uz to imamo i lepe bele čizmice. Mažoretkinje imaju priliku da učestvuju na mnogim manifestacijma i u velikom broju koreografija, te iz tih razloga imaju i veliki broj uniformi različitih karaktera i prilagođenih muzici koja se koristi za njih, ideji i priči koreografija. Postoje tradicionalne uniforme koje se najčešće koriste za defilee koji se izvode na karnevalima na primer, ali i na takmičenjima. Takođe postoje i sportske uniforme koje se koriste u koreografijama sa pom ponima i u kojima se izvode gimnasticki elementi.

Imate li neki poseban ritual pred nastup?

Pred nastup ili takmičenje uglavnom odlazimo ranije, prvo se malo družimo, ponovimo koreografije, a zatim počnemo aa pripremama frizura i oblačenjem kostima. To je nešto posebno, tad vlada neka čudna pozitivna energija, ali i trema. Devojčice jedna drugoj pomažu oko oblačenja, mnogo roditelja pomaže oko nošenja rekvizita, neke mame šminkanju devojice, neke prave frizure. Sve to ide nekako brzo i spontano. Jedna grupa nastupi, druga za vreme njihovog nastupa podržava ekipu i navija, onda brzo ponovo, zamena rekvizita, uniformi i ponovo na podijum, sa osmehom, naravno.

Ima li za mažoret budućnost u Srbiji?

Polako, ali sigurno napredujemo. Uvek volim da budem pozitivna, i verujem da Srbija ima sluha za ovaj predivan sport i da može da svojoj deci pruži jednu blistavu budućnost i razvitak mažoret sporta. Tako da da, verujem da Srbiju tek čeka cvetanje mažoret sporta.

Danica Žunjanin

Ponosni sam deo malog kolektiva, veoma dragocenih ljudi koji čine grupu autora ovog magazina. Malo je reći da svakodnevno učim od svakog od njih. Neopisivo me raduje što su takvi kakvi su, i što sam deo ovog tima. Nadam se da se u našim tekstovima oseća bar deo energije koja vlada među autorima, i koja zrači iz svakog od njih. Mama petaka. Škorpija i večiti romantik. Veruje u prinčeve i žabe. Konačno živi dugo sanjani san.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *