Zogan – japanska masaža

Svaka dama pridaje značaj svom izgledu. O tome govori mnoštvo kozmetičkih preparata koje koriste. Kreme, pomade, losioni, gelovi… tu su sa namerom da tome doprinesu, ali i da, što je više moguće, uspore starenje.

Kada bi postojao neki čarobni štapić da izbriše bore i zategne kožu, a da to nije hirurgija, bilo bi idealno, zar ne?

Šta ako vam kažemo da tako nešto i delotvorno ipak postoji, a oduzima samo nekoliko minuta. U pitanju je masaža lica koja vodi poreklo iz zemlje izlazećeg sunca. Kao što već znamo, Japanci su narod koji vodi računa o svom zdravlju, a samim tim i izgledu. Čak i u starosti izgledaju mladoliko i zategnuto. 

Osim njihovog načina života, bavljenja sportom, konzumiranja zdravih namirnica i uopštenog mudrog življenja, oni se pridržavaju i drugih tehnika. Jedna od njih je Zogan masaža.

Jednostavna masaža lica koju možete sami izvoditi. Suzbija sitne bore, sprečava stvaranje novih, briše podočnjake i ukljanja podbradak, a u isto vrema vas i opušta i uklanja napetost. Radi se u 8 koraka, a redosled prilikom izvođenja se mora poštovati.

Kako bi efekat primene delovalo, trebalo bi prvo uraditi pripremu. To podrazumeva pre svega detaljno čišćenje lica, a zatim nanošenje ulja za lice radi lepšeg osećaja.

Polako, vrhovima prstiju, sa obe ruke započnite da radite masažu krećući se uz viličinu kost do ključne kosti na vratu.Tamo blago izvršite pritisak prstima i zadržite se par sekundi. Ovaj potez se često ponavlja i veoma je važno zapamtiti ga. Ponavite 3 puta.

Sledeće na redu je čelo. Na čelu se mogu pojaviti dosadne i veoma duboke bore, a razlog za to je, pored genetike, često mrštenje. Ne bi bilo loše da na suncu, ali i po snegu obavezno nosite naočare sa tamnim staklom.

Krenite od sredine čela ka slepoočnicama i na kraju završite sa prethodnim potezom (duž lica, preko vrata do kjučne kosti).

Masažu protiv bora oko očiju možete koristiti i za uklanjanje podočnjaka. Prstom pođite od spoljašne strane očiju, pa ispod njih, idući ka unutrašnjem uglu. Zatim lagano pređite preko kapka ka slepoočnicama i na kraju se vratite na prvi pokret, odnosno do ključne kosti na vratu.

Na ovaj način završavate svaku vežbu.

Foto: Pinterest.com

Da biste svom licu povratili elastičnost i jačinu dobro je da radite masažu obraza. Ova masaža se izvodi na tri načina:

Prvi način radite tako što idete od vrha brade krećući se vertikalno, ka obrazima. Prstima lagano pritiskajte predeo ispod očiju, zadržavajući se nekoliko trenutaka.

Sledeći način se izvodi ukoso. Jednom rukom držite viličinu kost, a drugom krenite od slepoočnica ka nosu, po jagodičnoj kosti, zadržite se malo, pa istom linijom vratite prste ka slepoočnicama. Obavezno zameniti strane.

Zadnji korak je horizontalni. Počnite od predela ispod očiju. Napravite lagani polukrug pomerajući svoje prste od nosa preko podočnjaka, pa sve do slepoočnica.

Da biste zaista učinili nešto dodatno za svoju lepotu morate i ojačati mišiće lica. Ovo je odlično za konture, ali tako možete prirodno istaći i svoje jagodice.

Za razlogu od prethodnih poteza, gde ste koristili prste, sada upotrebljavate svoje dlanove.

Donjim delom dlana krenite od brade naviše ka obrazima, pritiskajući ih. Zatim na isti način krenite od brade ali prema ušima. Vežbu ponovite 3 puta.

Kao što smo već pomenuli, Zogan masažom možete ukloniti čak i podbradak. Ovo radite tako što prvo jednom, zatim i drugom rukom, a na kraju i obema razvlačite podbradak. Krenite palčevima ispod brade pomerajući preko donje viličine kosti. Vežbu ponovite najmanje 5 puta.

Nakon toga stavite dlan na lice, tako da vam se vrhovi kažiprsta spajaju na početku nosa, dok su palčevi  na podbradku. Ostale prste ispravite u vazduhu. Ovo je jedini korak koji se završava zatezanjem celog lica.

Na kraju masažu završite tako što ćete vrhovima prstiju po čelu praviti pokrete gore-dole. Ne zaboravite da ponovite prvi postupak, a samu vežbu ponovite 3 puta.

Po mnogim iskustvima Zogan masaža je dobar način za rešavanje problema koji svaku ženu muče kada se radi o izgledu. Da bi zaista bila uspešna potrebno je da i vi budete uporni i ponavljate je svakodnevno, a najbolje je da to uradite ujutru čim ustanete.

Pored toga, ne zaboravite da primenjujete adekvatnu negu, zdravo se hranite i naravno vežbate. Pored raznih vežbi za telo, na internetu možete pronaći i vežbe za lice, a takođe možete istražiti i nešto o joga vežbama za lice, o kojima smo već pisali.

Suza Milošević

Živim u Kragujevcu. Organizacija proslava i događaja, kao i dekoracije su moj posao iz snova. Volim roze, volim da se smejem bez nekog posebnog razloga. Volim knjige bez kojih ne bih mogla da zamislim život.Pomalo tvrdoglava, pomalo luckasta idem ka svojim snovima. Odustajanje nije moja opcija, uvek koračam napred, makar glavom kroz zid. I svakoj situaciji, koliko god ona teška bila nađem nešto pozitivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *