Šta obući za razgovor za posao ili poslovni sastanak

Razgovor za posao predstavlja važan stepenik u vašoj karijeri, a da biste prešli na naredni, potrebno je da ostavite zadivljujući prvi utisak, a šansa prvog utiska je jedna i neponovljiva. Osim vaših kompetencija i znanja, neophodno je spoljašnju personalnost prilagoditi poslovnom bontonu, ali i kriterijimuma kompanije ili pozicije za koju aplicirate. U ovim situacijama, ne možemo biti saglasni sa čuvenom izrekom „odelo ne čini čoveka”, jer se i te kako u poslovnoj sferi naglašava imperativ odevnog kodeksa.

Pre nego što počnete sa biranjem odevne kombinacije, prvi korak koji ne smete zaboraviti – saznajte informacije o dres–kodu kompanije u  kojoj ste konkurisali za radno mesto. Osim što ćete bitni vidno spremniji, traganjem za informacijama saznaćete i neke nove podatke koji će vam biti kec u rukavu.

Nemaju sve kompanije istu korporativnu kulturu. Neke su opuštenije, poput manjih startap firmi, gde se obično radi u timu od 5 – 6 ljudi, te se formalna garderoba stavlja u drugi plan, a prilika se pruža casual varijantama. Naravno, klasično ne podrazumeva neukusno i vulgarno, već udobno, pristojno i primereno poslovnom okruženju.

Međutim, velike kompanije uglavnom zahtevaju formalnost, kako u ponašanju i ophođenju, tako i u oblačenju. Dobra informisanost je polovina uspešnog poslovnog odevanja.

Postoje određena pravila poslovne kulture oblačenja, bilo da je reč o strogoj formalnosti ili slabijem intenzitetu iste. Što se tiče stroge formalnosti, muškarcima je u većoj meri lakše, jer je muška moda jednostavnija, te je važno obratiti pažnju na kombinaciju boja odevnih predmeta, kako bi odali utisak ozbiljne i profesionalne osobe.

Foto: Pinterest.com

Sako, košulja i pantalone dobrog kroja je nešto što spada u očekivani „formalni dres – kod” za muškarce. Neutralne boje poput sive, bele, crne i teget su pravi izbor što se tiče kombinacije kojom ćete ostaviti prvi utisak.

Da utisak profesionalne osobe bude još bolji, kravata je neizbežna. Birajte jednostavne dezene, mada možete dozvoliti sebi oduška da izaberete boju koja će biti upadljiva, ali ne preterujte, jer se lako može skliznuti u neukus. Što se cipela tiče, crne cipele nikada ne mogu predstavljati promašaj.

Kao i u svakodnevnim situacijama, žene su u boljoj poziciji što se tiče izbora odevnih kombinacija. Međutim, neka pravila koja se tiču pristojnosti i učtivosti su univerzalna i ne mare za pol ili neku drugu varijablu. Stoga, neutralnost se i kod dama očekuje.

Kombinacije koje se preporučuju su: košulja (bluza) i poslovne pantalone (sada su u trendu pantalone sa visokim strukom) ili poslovna suknja, a takođe i haljine, koje su pristojne dužine i pokrivaju ramena. Cipele sa visokom štiklom u situaciji poslovnog razgovora treba zameniti cipelama sa diskretnom štiklom ili platformom, najbolje je u visini od 5 do 10 cm.

Foto:Pinterst,com

U slučaju „razbijanja” monotonosti, možete koristiti ešarpu, diskretni kaiš ili neupadljiv nakit. Treba se voditi pravilom „manje je više, jer se svedenost u poslovnom svetu posebno vrednuje.

U manjim startap kompanijama ne stavlja se preveliki akcenat na formalnost, ali se neka pravila moraju poštovati. Iako casual podrazumeva određenu dozu opuštenosti, to ne znači da se možete pojaviti u trenerci ili helankama, već da se i dalje mora ostaviti utisak profesionalne, ozbiljne i učtive osobe.

Muškarci se mogu odlučiti za laganije varijante – košulja bez sakoa i pantalone ili ukoliko je hladnije vreme, džemperi mogu biti pravi izbor. Cipele možete zameniti elegantnijim patikama, nikako sportskim.

Ženama su na raspolaganju kardigani, suknje, haljine različitih dezena, pantalone (najbolje crne) ili jednobojne farmerke i bluze blagih boja. Ne preporučuje se upadljiva šminka, niti prejaki parfemi, kao ni velike torbe.

Što se poslovnog sastanka tiče, to znači da već poznajete kodeks odevanja kompanije. S obzirom na to da stalno dolazite u kontakt sa novim osobama, time kako ste obučeni predstavljate i sebe, ali i kompaniju za koju radite.

Najbolje je držati se univerzalnih pravila, neutralnosti i neupadljivosti.

Ukoliko nešto previše naglasite, bilo da se radi o šminki, nakitu ili neukusnom odevanju, rizikujete da poruku koju prenosite prisutni ne dekodiraju na pravi način, jer im upadljivi detalji odvlače pažnju.

Svaka profesija zahteva određena pravila, koja su u skladu sa njenom poslovnom politikom, ali i imidžom organizacije. Za početak, nećete pogrešiti ukoliko se vodite pomenutim pravilima, a osim toga što ćete znati da niste „omašili odevnu kombinaciju, bićete puni samopouzdanja i vere u sebe, što je sasvim dovoljno da pređete na naredni stepenik u vašoj karijeri.

Nevena Antić

Studentkinja komuniciranja i odnosa s javnošću na Filozofskom fakultetu u Nišu. Entuzijastična i večiti optimista. Perfekcionista u svemu što radi. Ljubitelj putovanja, jezika, umetnosti, pisane reči, dobre hrane, a u profesionalnom smislu digitalnog marketinga i komunikacije. Dupli rak u horoskopu, odnosno emotivna osoba, volim nasmejane ljude, iskrena prijateljstva i iskrene ljubavi. Za sebe bih još rekla da sam jako uporna, strpljiva i tolerantna, sa istaknutom manom kašnjenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *