„Prvo fruštuk ondak na put” – zašto je doručak važan

Znate onu izreku: „Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem a večeru daj neprijatelju”. Koliko je to baš tačna  izreka ne znam, ali da je doručak najbitniji obrok, to je sasvim sigurno. Doručak će vas razbuditi, dati energiju za dan koji je pred vama i stabilizovaće vaš metabolizam.

Moja baka nije dozvoljavala da izađem iz  kuće dok nešto ne pojedem. Od prvih dana predškolskog sećam se da me je doručak uvek čekao na stolu iako je bilo rano jutro. Često sam se pitala kada ona ustaje i kad već stigne sve to pripremiti?

Postoji više razloga zašto je doručak toliko važan i zašto ga nikako ne treba preskakati:

Neophodno je da zaustavimo glad. Osim što će vas zasititi, doručak će spriječiti prejedanja i bespotrebne međuobroke u toku dana.

 Organizam je već dugo bio bez hrane u toku noći i potrebna mu je energija kako bi funkcionisao celoga dana.

Doručak nam obezbeđuje bolju koncentraciju i pamćenje.

Ukoliko preskočimo doručak teško ćemo nadoknaditi potrebne hranljive materije.

Pomaže kod mršavljenja. Postoji pogrešno mišljenje da ukoliko preskočimo doručak pospešujemo mršavljenje a ustvari je sasvim suprotno. Kada je telo gladno, ono sporije sagoreva kalorije, kako bi sačuvalo energiju i stvara energetske rezerve za period bez doručka. Na taj način se remeti metabolizam.

Oni koji preskaču doručak mnogo češće imaju povišen šećer i holesterol.

Foto: Sweat.com

I sledeći put kad pomislite da preskočiti doručak dobro razmislite… Nemoguće da pored toliko recepata za brz i zdrav doručak preskačete ovaj obrok pod izgovorom da nemate vremena za pripremu i par minuta da na miru pojedete. I ne zaboravite ukoliko vi preskačete doručak vrlo je verovatno da će i vaša deca prestati da doručkuju što svakako nije prihvatljivo.

Anđelina Trifić

Iz Trstenika, 1983.godište. Po zanimanju ekonomista. Majka troje dece. Predsednica Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Trstenik. Kroz aktivnosti udruženja uključujem i ostale osobe sa invaliditetom u sve sfere društvenog života i podižemo svest zajednice o potrebama i mogućnostima osoba sa invaliditetom. Jednom rečju rušimo predrasude.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *