Pripremite svoje dete za polazak u školu

Letnji raspust pruža detetu odmor od svih školskih obaveza i vreme da uživa u svojim slobodnim aktivnostima. Priprema đaka nije lak posao i ne može se obaviti u jednom danu, pored usmeravanja deteta da što kvalitetnije provede raspust, tu je nabavka svega potrebnog za novu školsku godinu kao i prilagođavanje za vraćanje u školske klupe.

Uključivanje roditelja u sistem obrazovanja veoma je bitno, jer tako se dete oseća sigurnije i lakše adaptira na novo školsko okruženje. Kako će se dete nositi sa novim izazovima u školi u velikoj meri zavisi isključivo od mame i tate tj.njihovih reagovanja na samog đaka.

Kroz školu oni uče o mnogim stvarima, stiču nova prijateljstva i nova iskustva, prikupljaju nova znanja, a kasnije biraju i profesiju kojom će se baviti celog života, a roditelj treba uvek biti tu kao podrška u usponima i padovima.

Probudite u njima ljubav ka kulturi iskoristite raspust idite sa decom u pozorište, bioskop ili muzej. Motivišite ih da zavole knjigu, idite do biblioteke i odaberite knjige koje će mu pomoći da shvati da je čitanje zabavno ,a ne samo listanje stranica poput slikovnice. Čitanje pomaže u koncentraciji, obogaćuje rečnik i uči o novim stvarima.

Pixabay.com

Dozvolite detetu da bira samo svoj pribor, jer će ipak ono to koristiti. Dajte mu priliku da uz vašu pomoć izabere ono što mu se sviđa i voli. Ali pre kupovine treba znati da nije svaki pribor isti za školu.

Školski ranac je najbitnija stvar, ali i najskuplja, danas se mogu naći svuda, ali uvek treba voditi računa gde ih kupujete i uvek birati kvalitetne rančeve u knjižari. Ako kupujete ranac za prvaka korisno je da bude anatomski sa ojačanim leđima, podesivim pojesevima zbog pravilnog stava deteta. Poželjno je tvrdo dno ,kako bi se teret na leđima pravilno rasporedio, treba da bude lagan, vodootporan I najvažnije izdržljiv.

Sveske– uvek birati kvalitetnije i voditi računa o broju i kvalitetu listova. Dezena ima raznih, a dete će odabrati one najlepše po njegovom ukusu.

Olovke– ima raznih, kod njih važi samo jedno pravilo nabaviti one koje imaju izdržljiv grafit koji se ne lomi, a lako zarezuje. Drvene boje odabrati sa više boja, a hemijske olovke uzeti dve, plavu i crvenu, jer se one brzo ispišu ili izgube pa dete uvek treba imati rezervu.

Flomasteri– birati sa dugotrajnom bojom i mastilom na bazi vode. Oni se najviše koriste pa je poželjno uzeti one dvostrane tj.sa većim brojem boja.

Blok– njih kupovati po preporuci učitelja, nastavnika ili profesora. Svaki razred koristi odgovarajući broj pa ako niste sigurni koji broj će vaše dete koristiti onda kupovinu bloka ostavite za 1.septembar.

Pernice– one nam daju mogućnost velikog izbora, mogu biti pune, prazne ili sa dva tri zipa. Preporuka je kupovina praznih, jer pribor u njima nije kvalitetan i sve morate ponovo kupovati.

Pribor za likovno– ovaj pribor se kupuje po preporuci učitelja, nastavnika ili profesora. Obično mlađe generacije koriste vodene boje, dok stariji tempere. Mlađe generacije svakog dana nešto stvaraju i prave pa je poželjno kupiti dok ste u knjižari i kolaž papir, makaze, plastelin, lepak.

Biljana Ilić

Kreativna osoba koja voli da piše, istražuje i prati svoje snove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *