Povišen krvni pritisak u trudnoći

Tokom trudnoće, žena prolazi kroz različite faze suočavajući se sa manje ili više rizičnim tegobama. Neke od njih same prouzrokujemo, dok su neke van naše kontrole. Bez obzira šta je prouzrokovalo problem i majka i beba mogu se naći u velikoj opasnosti.

Povišen krvni pritisak samo je jedan u nizu posledica koje se mogu pojaviti u trudnoći. U nastavku teksta otkrićemo vam nešto više o njemu.

Hipertenzija u trudnoći sve je češća pojava, javlja se čak kod 10% trudnica. Ukoliko joj se ne posveti dovoljno pažnje i ako se ne reaguje adekvatno, može ugroziti život i majke i deteta.

Redovne kontrole, odgovarajuća terapija, kao i edukacja majke o stanju u kom se nalazi mogu znatno doprineti da se ovo stanje drži pod kontrolom.

Deli se u dve grupe:

Hronična hipertenzija – povišen krvni pritisak koji je postojao i pre trudnoće ili se eventualno pojavio pre 20. nedelje trudnoće. Ovakva trudnoća se od samoga početka smatra za visoko rizičnu i pristupa joj se sa velikom obazrivošću. Postoji velika verovatnoća da će ovo stanje ostati i nakon porođaja.

Trudnička hipertenzija – može se javiti posle 20. nedelje trudnoće, a uzrokuje je  gojaznost, starosna dob ili pojedini zdravstveni problemi. Nakon porođaja krvni pritisak se obično vraća u normalu, ali postoji rizik da će se kasnje tokom života ponovo pojaviti.

Simptomi visokog krvnog pritiska

Simptome povišenog krvnog pritiska u trudnoći je ponekad veoma teško uočiti jer mogu biti nalik uobičajnim simptomima drugog stanja.Da bi se ustanovio problem, neophodo je da se trudnoća vodi uredno i da se prenatalni pregledi ne preskaču.

Najčešći pratioci hipertenzije u trudnoći su:
  • glavobolje
  • mučnina
  • kratak dah
  • abdonimalni bol
  • oticanje šaka i stopala
  • promene u vidu

Ukoliko vam neki od navedenih simptoma izazove sumnju i strah, obavezo se obratite svom lekaru. Ne shavtajte olako signale koje vam šalje vaše telo, jer ignorisanje može izazvati ozbiljne komplikacje. U trudnoći niste odgovorni samo za svoje zdravlje, već pre svega odgovorni ste za zdravlje vašeg deteta.

Nevena Lilin

Rođena ’88 kao vodolija, jedinstvena i drugačija, a opet sasvim jednostavna i obična. Supruga i majka četvoro dece. Poštujem pravoslavlje, tradiciju i običaje. Volim prirodu, cveće i šlagere ’70 – ih. Pisanje je moja strast, a papir i olovka moji najbolji prijatelji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *