Naše bake su savetovale

Bake su oduvek bile omiljene kod dece jer su pružile beskrajnu ljubav i pažnju koje nisu mogle da se opišu rečima, a svojim savetima od malih nogu svoje unuke pripremale za život. Mudrim rečima znale su da ih ohrabre, posavetuju i nauče.

Saveti koje su one izgovarale nekada su shvaćeni neozbiljno, ali kako je vreme prolazilo deca su saznala koliko su u pravu. Mudre reči nisu bile samo upućene detetu, nekada su one bile namenjene i odraslim članovima.

U nastavku teksta pročitajte neke njihove savete o zdravlju, lepoti, hrani i drugim stvarima koje smo zaboravili, iako su nam ponekad rečene bezbroj puta.

Doručak je najvažniji obrok – Ovo ste sigurno čuli bezbroj broj puta od svojih baka. Vreme u kome živimo danas je ubrzano, ne stižemo da doručkujemo pa preskačemo mnoge obroke, a  imamo vremena za šoljicu kafe koja nam daje snagu da izdržimo jutro i dođemo sebi. Po njihovom savetu, doručak je najvažniji jer nam on daje snagu da izdržimo i najgori dan na poslu.

Zdravlje na usta ulazi – Iako savete naših baka nekada ne shvatamo ozbiljno, one su uvek u pravu. Da bi ostali zdravi i bili puni snage, lepšeg raspoloženja moramo povesti računa o svojim zdravim navikama, kao i o hrani koju jedemo.  Što više svežeg voća i povrća je preporuka svake bake, ali ne samo njih već su to saveti i mnogih lekara.

Foto: Pinterest.com

Koža ne sme biti suva – Koža je najveći organ kod čoveka. Mnogo puta nam se desilo da nam koža na rukama ili nogama bude suva, a preporuka naših baka je da koristimo što više proizvoda za bebe. Bebe su najnežnija bića na svetu i kozmetika za njih je proverena, zato se treba okrenuti takvim proizvodima i koristiti ih.

Belance za bore – Ako vas muče sitne bore oko očiju, vreme je da se okrenete još jednom njihovom savetu. Dovoljno je naneti belance oko očiju i isprati ga tek kada se lepo osuši. Ponavljati postupak redovno, a uverićete se i sami u njegov učinak.

Kako da hleb ostane svež – Hleb po savetu bake može duže ostati svež ukoliko u kesu sa njim ubacite malo celera. 

Fleke od voća na prstima – Mnogim domaćicama se dogodilo da posle čišćenja voća ostanu fleke na rukama. Fleke na prstima mogu se skinuti trljanjem oguljenog krompira ili pranjem ruku u sirćetu.

Kako da keks ostane svežiji – Ukoliko želite da vam keks duže ostane svež, na dnu posude gde će vam stajati keks, stavite malo papira.

Pivo je dobro za kosu – Mnogi pivo koriste kao piće, ali bake savetuju da je ono dobro i za kosu. Pivo kosi pruža dodatni saj i čini je bujnijom, mada se ono može koristiti i za bolji san, a dobro je i za bešiku. Tako da jedna čaša piva ne može da naškodi, zar ne?

Foto: Pexels.com

Nauči da kuvaš – Iako nismo najbolji kuvari na svetu, bake su i o tome vodile računa. Od malih nogu uključivale su nas u spremanju hrane i polako pripremale za veštinu koja nam je itekako potrebna, posebno za period kada budemo imali svoju porodicu, kojoj ćemo pripremati obroke svakog dana.

Dobro se obuci – Vrlo poznata rečenica mnogih baka je da se dobro obučemo kako se ne bi prehladili. Kao i svaki put one su upravu.Uukoliko ne vodimo računa o tome razbolećemo se i vrlo brzo pasti u krevet. Zato je važno da zdravlje čuvamo dok ga imamo, a ne da ga testiramo.

Budi srerćna – Njihova možda jedna od najvažnijih lekcija je da trebamo da budemo srećni i ponosni na sebe. Uvek treba raditi ono što nas čini srećnim i misliti na sebe. Da budemo ponosni na sve što radimo i stvorimo.

Beli luk i slanina čuvar zdravlja – Danas beli luk i slaninu ne jedemo često, a nekada je to bilo osnovno jelo. Bake su nas savetovale da ukoliko ih jedemo svakog dana, otaćemo zdravi. Koliko je to tačno ne znamo, ali znamo da ih stariji ljudi obavezno jedu, a većina njih se i ne seća kada su zbog neke prehlade posetili lekara.

Priroda ima lek za mnoge bolesti – Kada se razbolimo, prvo što nam savetuju je čaj i što više tečnosti. Naše bake nisu odmah odlazile kod lekara, kao mi danas, već su znale tačno koja biljka je dobra za koju bolest, koji čaj da popiju, zaslade ga medom i veoma brzo bez posledica ozdrave.

Možda su vam bakine reči i saveti u nekom momentu bile i teške, ali kroz svaku njihovu priču svi smo mogli da izvučemo ono najvažnije, pouku.

Biljana Ilić

Kreativna osoba koja voli da piše, istražuje i prati svoje snove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *