Kako da reciklirate svoju garderobu

Često tokom života imamo običaj da gomilamo stvari. Ipak s vremena na vreme poželjno je rešiti se onih starih kako bi napravili prostora za neke nove.

Naravno, ne morate sve izbaciti. Ponekad nam je teško da se odreknemo neke drage krpice. U tom slučaju možete preobraziti u nešto drugo, funkcionalnije.

Garderobu koju ne želimo više da nosimo, a koja je očuvana, obično je dajemo onima kome je potrebna.

Svi znamo za pojam „reciklaža”, ali malo ljudi zna kako se recikliraju pojedini artikli kao što je na primer garderoba.

Nekada su naše bake i mame koristile stare, iznošene delove odeće kao krpe za brisanje. Takođe su od njih tkale krpare, tako što su ih sekle na trake, vezivale jednu za drugu i provlačile kroz potku. Koristile su ih za sedenje ili kao otirač za pod.

Većina devojčica ima fazu u odrastanju kada žele da od garderobe roditelja naprave nešto za sebe. Od tatine košulje može nastati lepa haljinica, jastučnica ili odevni predmet za lutke, a od mamine plisirane suknje, divna pelerina.

Da napravite ukrasnu jastučnicu od košulje potrebno je vrlo malo:

  • Košulja
  • Igla i konac
  • Makaze

Sa košulje skinite rukave i kragnu, zatim otvore zašijte. Jedini otvor na jastučnici kroz koji ćete ubaciti jastuče jeste onaj sa dugmićima. Poželjno je da je košulja imala i džepić koji može da posluži kao držač za daljisnki TV-a. Jastučnicu dodatno možete ukrasiti dugmićima sa nekog drugog odevnog predmeta koji više nije za upotrebu.

U većim gradovima od pre par godina, postoje kante za odlaganje tekstila u nadležnosti „Čistoće”. U njima se za mesec dana skupi oko 3 tone materijala koji ulazi u proces reciklaže. Garderoba može biti u bilo kom stanju, jer će se preraditi, ali mora biti tekstil. Ukoliko se u kanti nađe predmet od bilo kog drugog materijala, ceo otpad postaje neupotrebljiv.

Foto: portalmladi.com

Danas u većini evropskih trgovinskih lanaca odela kao što su H&M, C&A, Zara i drugi, imaju redovne akcije reciklaže. Potrebno je doneti staru odeću bilo koje marke, ali u suvom i čistom stanju, i predati zaposlenima. Za uzvrat se dobija vaučer na 10-20% popusta za sledeću kupovinu u njihovim radnjama.

Garderoba koju smo predali na reciklažu ide na dalju klasifikaciju. Ona koja se može i dalje koristiti uglavnom se pakuje za second hand butike i šalje se u siromašnije države. Klasa koja više nije za upotrebu ide na dalju preradu.

Proces počinje usitnjavanjem do tankih vlakana koji se zatim obrađuju. Služe za proizvodnju tkanina od kojih se šiju novi komadi odeće ili se upotrebljavaju u drugim industrijama. Trenutno se najveći deo materijala reciklira i prerađuje za korišćenje u automobilskoj i građevinskoj industriji. Prašina od reciklirane garderobe se koristi za izradu debljih papira i kartona.

Oplemenite svoj kutak tako što ćete ga osvežiti starim-novim stvarima. Gosti koji posete vaš dom sigirno će se obradovati njima kao i vašoj kreativnosti. Inspirisaćete ih da pokušaju da naprave nešto slično i recikliraju.

Zorica Albulj

Pre svega majka i supruga. Netipična Vodolija. Vojvođanka u svakom smislu. Ljubitelj putovanja, kuvanja, filma i kreativne radionice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *