Kako da našminkate oči prema boji i obliku

U poslednjih nekoliko godina trend je šminkati oči na smoky eyes način i mnogi koriste ovu tehniku. Međutim istina je da ovakva tehnika šminkanja ne odgovara svakome. Svi smo mi individue za sebe, pa samim tim svako od nas drugačija izgleda i sasvim je normalno da ista šminka i način šminkanja ne odgovara svakome.

Da bi ste izbegli greške dok šminkate svoje oči objasnićemo vam kako svoje oči da šminkate prema boji i obliku.

Šminkanje prema boji očiju

Ako ne želite da vam oči vizuelno izgledaju sitnije izbegavajte senke koje su iste nijanse kao i vaše oči, kako se ne bi stopile sa njima.

Smeđe oči

Iako mnoge žene koje imaju smeđu boju očiju pate za plavim ili zelenim, istina je da je ova boja dosta zahvalna kada je odabir nijanse senki u pitanju. Koliko im stoje tople boje isto tako mogu izgledati fenomenalno sa hladnijim bojama. Ipak boje koje najviše pristaju su ljubičasta, sedefasto roze, zlatna i maslinasto zelena.

Plava boja na smeđim očima nije out, ali nema toliki efekat kao zelena ili tirkizna. Ukoliko baš volite plavu boju, najbolje je da izaberete tamniju i da nanesete na ivicama kapaka kao alajner ili kreon.

Zelene oči

Zelena boja očiju je najređa, ima je svega 2% ljudi. Boja koja najbolje pristaje zelenim očima jeste ljubičasta. Kao što znate postoji više nijansi ljubičaste boje pa samim tim ne znači da ako imate zelene oči da će vam i svaka nijansa dobro stajati.

Da bi ste pravilno odabrali nijansu morate da vodite računa i o nijansi boje vaših očiju, ali i o boji vašeg tena. Svetlijem tenu odgovaraju hladnije ljubičaste boje dok tamnijem tenu odgovaraju toplije boje.

Osim ljubičaste boje zelenim očima odlično pristaju i zemljani tonovi, odnosno braon i maslinaste nijanse. Kombinacija bordo-maslinasto braon sa crnim alajnerom je odličan izbor šminkanja vaših očiju ako želite da postignete vamp izgled. U tom slučaju boja vašeg karmina treba da bude suptilnija i takođe rumenilo treba da bude nežno i minimalno naneseno na jagodice obraza.

Plave oči

Plava boja očiju je najpopularnija od svih boja. Mnoge žene koje imaju drugu boju očiju žele upravo ovu i nije čest slučaj da koriste sočiva ne bi li sebi bar na neki način ispunile želju.

Iako neki smatraju da je plava boja uglavnom hladna ovo nije potpuna istina. Postoji i plava nijansa očiju koja je topla, pa tako i boju senke treba prilagoditi nijansi i tenu kao što je slučaj sa zelenim očima.

Boje koje pristaju plavim očima su siva, od svetle do tamne, jedino što morate da pazite da vaša boja očiju ne vuče na sivo. Zatim tu su sve nijanse zemljanih tonova, osim tamno brao, ružičaste, ljubičaste i boja kajsije i pudera. Za dnevevne varijante možete koristiti svetlije tonove, dok za noćne izlaske tamnije.

Šminkanje očiju prema obliku

Monolid oblik očiju

Ovaj oblik najčešće imaju Azijati, mada ga imaju i drugi narodi.  Da bi ste vizuelno doprineli da vaše oči igledaju krupnije i napravili pregib na ceo kapak nanesite svetlu senku, najbolje je da bude u boji pudera, nešto svetlije nijanse . To će vam poslužiti kao baza za druge boje, pa možete umesto senki da koristite i korektor.

Kreon ako stavljate stavljajte samo uz same ivice očiju i to u veoma tanku crtu koja prati liniju očiju. Donji kapak šminkajte svetlijom bojom, a ivice gde bi trebalo da bude pregib šminkajte tamnijom bojom. Takođe možere u ugovima staviti malo sjajne senke.

Spušteni kapci

Kod ovakvih očiju spoljni kapak je spušten, te kod nekih žena dolazi do izražaja dok kod nekih ne. Ovakvom obliku očiju pristaje način šminkanja približan kao smoky eyes.

U samom uglu nanesite svetlu senku, pa zatim ideći ka spoljašnosti očiju nanosite sve tamnije nijanse. Ali u odnosu na smokey eyes ovde je razlika u samom obliku stavljenja senki. Odnosno, senke koje stavljate ne smeju da budu u debljem sloju kako ne bi dodatno zatvorile oko. Kada stavljate alajner krenite od unutrašnje linije kapaka pa pređite spoljnu liniju blago liniju izvučite na gore.

Bademaste oči

Svetlije senke nanosite u uglovima očiju, kako idete ka spoljašnosti povećavajte sve tamniju i tamniju senku. Možete kombinovati razne nijanse iste boje, a mogu  to biti i sasvim različiti kontrasti.

Linija alajnera treba da bude nešto deblja i da prelazi liniju kapaka. Oblik koji crtate kada je alajner u pitanju treba da bude trouglast, odnosno da izgleda kao da ste od spoljašnih uglova kapaka ka slepoočnicama nacrtali trougao. Nešto slično kao način na koji se šminkala Ejmi Vajnhaus, samo naravno malo suptilniji, ne tako dramatičan.

Okrugle oči

Okrugle oči su često i krupne, što je veliki plus, međutim ako se ne našminkaju pravilno mogu izgledati izbačeno ili kako bi u narodu rekli „buljavo”.

Isto kao kod azijskih očiju i ovde je potrebno preko celog kapka naneti senku u boji pudera ili korektor, samo što sada ne morate da pazite da to bude svetlija nijansa od vašeg tena. Zatim alajnerom ili korektorom nanesite što tanju liniju blizu trepavica, i kod donjih trepavica uradite to isto. Malo hajlatera nanesite ispod samih obrva.

Kada šminkate vaše oči, bez obzira na boju i oblik morate paziti da koristite kvalitene proizvode. Oči su veoma osetljive i vrlo lako može doći do raznih očnih bolesti i povreda.

Ako osetite da vas oči peckaju, suze, pa čak i bole, obavezno skinite suvu šminku i operite ih sa mlakom vodom. Možete na oči i staviti oblogu čaja od kamilice. Ako vas ovaj problem i dalje muči obratite se svom lekaru.

Suza Milošević

Živim u Kragujevcu. Organizacija proslava i događaja, kao i dekoracije su moj posao iz snova. Volim roze, volim da se smejem bez nekog posebnog razloga. Volim knjige bez kojih ne bih mogla da zamislim život.Pomalo tvrdoglava, pomalo luckasta idem ka svojim snovima. Odustajanje nije moja opcija, uvek koračam napred, makar glavom kroz zid. I svakoj situaciji, koliko god ona teška bila nađem nešto pozitivno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *