Hodaj uspravno!

Biti žena, velika je i značajna uloga jednog društva. Osim toga, danas je to i veliki izazov, jer treba prihvatiti odgovornost koju ta uloga nosi sa sobom. Žena je stvorena i kao sluga i kao vođa, lider koji će služiti društvu. Ne kao ranjena zver koja je gladna moći, već ona koja će svojom plemenitošću probuditi i plemenitost u svim oblastima života.

Posmatrano kroz istoriju i razvoj civilizacije, iako je žena jedini izvor produžetka ljudske vrste, mnoga prava su joj bila uskraćivana. U pojedinim društvenim uređenjima, žena ni dan danas nema pravo glasa, potčinjena je i smatra se bićem niže vrednosti.

Sve to šta je vekovima unazad trpela, kako od strane društva tako i od zajednice u kojoj živi, samo je potvrda, da je žena biće koje je spremno da nosi sa svim životnim izazovima.

Nekada zapne, posustane, padne, ali ustane i kao lavica bori se do kraja. Zarad opšteg dobra, spremna je da podnese žrtvu, na koji bi retko koji muškarac pomislio a kamo li pristao.

Postoje i one žene koje će zbog ambicije i posesivnosti ,,gaziti” po drugima, držeći se parole ,,Cilj opravdava sredstvo”. Koje će uništiti budućnost svoje dece i porodice, zbog želje, svojih socijalnih, psiholoških i ličnih teškoća, samo da bi dokazale da mogu da pariraju muškarcima.

Najveći ukras jedne žene je njena plemenitost. Vrlina kojoj treba težiti i koja će joj doprineti da kroz život hoda graciozno, samouvereno, podignute glave.

Praktičnost i disciplina, formiraće njen snažan karakter, ojačati njeno samopouzdanje i veru u sebe. Razviće njene vrline i sve one kvalitete koje ima i koje treba da podeli sa celim svetom.

Zbog različitog životnog iskustva, događa se da žena ima poljuljano ili urušeno samopouzdanje, te zbog toga nije u mogućnosti da prihvati odgovornost koja joj je tom ulogom i data.

Nedostatak samopuzdanja, ogroman teret koji nosi na leđima, kao i emocije koje potiskuje, vidljivi su u svakom koraku, kao i načinu držanja njenog tela.

Žene koje su letargične, opterećene brigama i problemima, retko kada ćemo videti nasmejane. Zgrčenog lica, povejineh ramena i pognute glave koračaće korakom koji ih jedva održava u životu. Dok će one koje imaju jasne ciljeve, svesne svojih kvaliteta, grliti život hrabro i lepršavo.

Danas su uočljive i jedne i druge. Kao pripadnice istog pola, umesto da imaju međusobno razumevanje i saosećajnost, među njima vlada sujeta, zavidnost i osuda. I koliko god želela da ona izgleda i živi graciozno i plemenito, žena neće u tome uspeti, sve dok ne razvije te vrline u sebi.

Pokret jedne žene ogledalo je njene lakoće postojanja i suočavanja sa životnim preprekama. Njen karakter i harizma njena su tajanstvenost, misterija tog puta koji je činom baš onakvom kakva ona jeste. 

Dobrota jedne žene vidi se i na njoj samoj. Dobra žena je i lepa, ona zrači. Ali isto tako ta njena lepota ostane neprimećena kada hoda savijenih leđa.

Ni jedna žena ne treba da se stidi svog tela.

Hodajte uspravno. Setite se šta su vam roditelji govorili dok ste još bile male devojčice. Budite ponosne na sebe, na sve ono što ste postigle I ne stidite se da dominirate u svetu u kojem ste toliko doprinele toliko toga.

Sandra Baltić Kučanda

Više Škorpija nego Devica. Žena vrele krvi čudnog spoja Vojvodine, Cetinja i Banije. Žena koja hrabro prati glas srca i sledi svoje snove. Ljubitelj prirode, fotografije, muzike, filma, pisanja i svakog oblika kreativnosti u kojoj čovek može izraziti sebe. Žena koja voli i grli život davajući mu najbolje od sebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *