Dobrobit Aloe vere

Stari egipćani verovali su da je Aloe vera biljka besmrtnosti. Dok je danas zagovornici alternativne medicine smatraju za lek, kozmetička industrija u ovoj biljci vidi eliksir lepote i dugovečnosti. Svi oni su u pravu i svaka tvrdnja je u potpunosti tačna. Zbog čega je ova biljka toliko čuvena i kakve to čarobne moći ona ima saznaćete u nastavku teksta.

Aloe vera je višegodišnja biljka sa veoma mesnim listovima u kojima sakuplja i čuva vodu.  Otporna je čak i na sušu te se najviše gaji u Africi i južnoj Americi. Njena tajna nalazi se u sočnim bodljikavim listovima. Sok i gel koji ispunjavaju unutrašnjost lista imaju antibakterijska, antioksidativna, antiupalna, laksativna i antialergijaka svojstva.

Gel u sebi sadrži više od 200 korisnih supstanci od kojih su najdragoceniji vitamini, oligoelementi i minerali, zatim enzimi, šećeri, antrakinoni, lignini, saponini, biljni steroli, salicilna kislina i amino kiseline.

Lekovitost Aloe vere

Zahvaljujući svojoj maloj fabrici zdravlja, unutar svojih listova, Aloja leči širok spektar bolesti. Može se mazati direktno na kožu i tako delovati na iscelenje kožnih oboljenja, a može se unositi oralno i lečiti uzroke nastanka bolesti.

Pored toga što regeneriše i oporavlja oštećena tkiva po celom telu i što našu kožu čini zdravijom i mlađom, gel ove neverovatne biljke utiče i ne mnoge ozbiljnije bolesti. Najčešće se njome leči čir na želudcu, ali i loša probava, sindrom razdražljivih creva, kamen u bubregu, zapaljenje desni, colitis, dijabetes…

Ako je uvrstimo kao dodatak svakodnevnoj ishrani ojačaćemo imunitet i otpornost organizma na štetne uticaje uzročnika infekcija.

Primena Aloe vere

Aloe vera je snažno sredstvo kada je u pitanju čišćenje organizma od toksina. S toga, ako je miksujemo sa sokovima povrća i voća dobićemo fantastičan detoks napitak.

Dovoljno je da nožem odstranite spoljnu koru biljke da bi ste došli do gela koji ćete izmiksati sa sokom po vašoj želji. Takođe, možete i celu biljku ubaciti u blender sa jabukama i šargarepama. Čaša zdravlja je savršen način da započnete dan.

Gel možete dodati i u kremu za ruke, lice, losione za telo i sunčanje. Na taj način obogatićete njihov sastav i pojačati blagotvorna svojstva. Rezultati će biti znatno bolji, a vaša koža zdrava.

Budite verni i odani prirodi, jer samo ona nam darovati dragocenost poput Aloe vere. U njoj se skrivaju blaga koja naš život mogu učiniti kvalitetnjim i boljim.

Nevena Lilin

Rođena ’88 kao vodolija, jedinstvena i drugačija, a opet sasvim jednostavna i obična. Supruga i majka četvoro dece. Poštujem pravoslavlje, tradiciju i običaje. Volim prirodu, cveće i šlagere ’70 – ih. Pisanje je moja strast, a papir i olovka moji najbolji prijatelji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *