Čija seme – saveznik u mršavljenju

Kako održati liniju ili kako smršati, pitanje je koje muči veliki broj ženske, pa i muške populacije. Svi znamo da uopšte nije lako odreći se hrane. Sigurno vam je poznato izgladnjivanje i uzaludne dijete koje imaju jo-jo efekat. Međutim, možete smršati i na dosta lakši način. Pitate se kako? Pročitajte u nastavku teksta.

Sitne čija semenke pune su hranljivih materija a imaju veoma malo kalorija. One takođe sadrže veliki procenat kvalitetnih proteina – uz dve kašičice čija semena unećete samo 140 kalorija, ali čak 4 g proteina, 12 g složenih ugljenih hidrata, 11 g vlakana, važnih za dobro varenje. Veoma je bitno i to da čija semenke ne sadrže šećer.

Zbog svega gore navedenog, čija semenke su pogodne za mršavljenje, a pune vitamina i minerala. Međutim, treba pomenuti da, iako je bogato mineralima, čija seme ne sadrži dovoljno vitamina pa se nemojte odreći voća i povrća.

Ljubitelji zdrave hrane sigurno upotrebljavaju čija semenke, a čak i oni koji toliko i ne vode računa o ishrani su čuli za njih.

Kako da pripremite napitak od čija semenki?

Ostavite dve kašičice čija semenki da stoje u vodi sat vremena. Pomešajte ih u blenderu sa kašikom meda. Dodajte sok od limuna po ukusu i dopunite običnom vodom. Pijte napitak ujutru, najbolje pre jela, ali ako imate osetljiv želudac, prvo pojedite lagan doručak.

Prilagodite i ishranu. Preporučujemo posni mladi sir, barena jaja, piletinu i ribu. Smanjite unos šećera.

Foto: Pixabay.com
Poreklo i istorija čija semenki

Biljka Salvia hispanica daje čuvene čija semenke. Ona pripada porodici pitomih nana. Vodi poreklo iz Južne i Centralne Amerike.

Iako su najveću popularnost dostigle u 21. veku, ove semenke bile su sastavni deo ishrane drevnih Maja i Asteka. Takođe se verovalo da poseduju magijska svojstva. Koristile su se i kao sredstvo plaćanja.

Chia je drevna majanska reč za snagu, što govori o tome koliko su Maje imale poverenja u moć čija semenki.

Za šta su dobre čija semenke?

Osim za mršavljenje, čija semenke se koriste i zbog brojnih zdravstvenih benefita koje pružaju.

Deluju na prevenciju upale slepog creva, ubrzavaju metabolizam, podstiču rast i razvoj kostiju, pravilan rad srca, pogoduju mozgu i nervima, pomažu protiv stresa.

Ipak, koliko god da su zdrave, unos čija semenki u organizam je ograničen. Nutricionisti preporučuju da osobe ispod 50 godina starosti unose 38 g čija semenki dnevno za muškarce, a 25 g za žene. Preko 50 godina starosti čiju konzumiraju po principu 30g dnevno za muškarce, odnosno 21 g za žene.

Ivana Čolić

Diplomirana profesorka francuskog jezika i književnosti, ljubitelj stranih jezika i dobrih knjiga, dete u duši. Obožavalac životinja, slikarstva i cveća. Smatram da se malim koracima dolazi do velikog cilja i da je za put do uspeha potrebno samo da verujete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *