5 trikova kako da mali stan učinite većim

Većina nas mašta o životu u velikim, prostranim stanovima, ako je moguće sa trocifrenim brojem kvadrata. Međutim, realnost je da mnogi žive u malim stanovima. Da li zbog toga treba da očajavate? Naravno da ne, jer postoje trikovi kojima prostor u kome živimo možemo učiniti komfornim i vizuelno većim.

Nije baš sve tako crno. Mali prostori imaju i svoje draži. Od njih možemo stvoriti udoban kutak u kom ćemo rado provoditi vrijeme, odmarati se, uživati i pozvati prijatelje na kafu, čaj ili času dobrog vina.

Još neke od prednosti malih stanova su i niža cijena zakupa i režija, manji iznos novca potreban za njihovo opremanje i manje utrošenog vremena za čišćenje i pospremanje. Mali stanovi zatjevaju i „buđenje” kreativnosti u nama da bismo što bolje i uspješnije iskoristili mali broj kvadrata koji su nam na raspolaganju.

Mnogi misle da ako obratimo pažnju na funkcionalnost, prilikom uređivanja malog prostora, da treba da zapostavimo estetski segment. Naprotiv, ukoliko fokus stavimo na estetiku i detalje, dobićemo skladniji i „na oko” veći prostor.

Foto: Decoist.com

Evo i nekoliko trikova kako da „dobijete”  deset novih kvadrata u vašem domu.

1.Namještaj

Najvažnije je da namještaj koji kupujete ima dodatni prostor za odlaganje stvari. Na raspolaganju su vam kreveti koji imaju dodatne ladice. U njih možete odlagati posteljinu ili druge potrepštine. Ugradbeni ormari su najbolja opcija, da ne zauzimaju puno prostora, a da se isti u potpunosti iskoristi, od poda do plafona. Za stolić u dnevnoj sobi najbolje iskoristiti popularnu  „košaru” sa poklopcem. Umjesto klasičnih stolica kupite klupe koje imaju dno za odlaganje stvari. Police na zidovima su takođe funkcionalne, jer pružaju mjesto sitnicama koje nemamo gdje smjestiti.

2.Boje

Pravilan izbor boja u malim stanovima od velike je važnosti. Neophodno je da zidovi i podovi budu u svijetlim tonovima. Kuhinjski elementi su isto tako poželjni u svijetlim nijansama da biste „proširili” prostor. Komadi namještaja, krevet ili sofa, najbolje da budu u „jačoj” boji da biste razbili tu monotoniju. Koristite dvije svijetle boje i jednu „življu” koja će naglasiti detalje u stanu.

3.Ogledala i stakla

Nikako nemojte zaboraviti na ogledala i staklene elemente. Ogledala su poželjnija što veća. Ako cijeli jedan zid prekrijemo ogledalom dobijamo efekat dva puta veće sobe. Stakleni stolić ili stakleni detalji na namještaju daju dojam većeg prostora.

Foto: Miro.medium.com

4.Tepisi                          

Tepihe izbjegavajte jer „smanjuju” ionako već mali prostor. Bolje da ih nemate uopšte ali ako baš ne možete da se odreknete potpuno, tih čupavih i mekanih detalja, birajte neke manje staze ili prostirke, nikako velike ćilime.

5.Plan i organizacija

Dobar plan i organizacija su ključ da sve ideje sprovedemo u djelo i dobijemo željeni komfor i očekivani doživljaj vizeulno većeg prostora. Riješite se nepotrebnih stvari, nefunkcionalnog namještaja, stare garderobe i obuće, jer će vam samo zauzimati već nedovoljan prostor. Trudite se da kupujete samo ono što vam je neophodno, od namještaja i detalja, da ne biste od malog stana napravili „skladište”.

Maja Mojić

Diplomirani ekonomist za finansije po zvanju, a po duši zaljubljenik u pisanu riječ. Jarac sa podznakom u Biku, sa bosanskim genom, koji uvijek ide glavom kroz zid. Vječiti borac za pravdu i buntovnica u srcu. Majka tri dječaka, supruga, ćerka i iskren prijatelj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *